Anasayfa Haber Raspberry Pi CM4 Delid ve Overclock Edildi: 2.5 GHz

Raspberry Pi CM4 Delid ve Overclock Edildi: 2.5 GHz

Raspberry Pi mini sistemler piyasaya çıktığı günden beri teknoloji meraklılarının ilgi odağında oldu. Pi meraklıları, bu küçük bilgisayarların yeteneklerini ve gücünü zorlamayı da seviyor. Merocle olarak da bilinen Ivan Kuleshov ise Raspberry Pi CM4 ile birlikte delid yaparak (çipin entegre ısı dağıtıcısı çıkarıldı) yeni şeyler denedi.

Herhangi bir Raspberry Pi modeliyle overclock yapmak mümkün fakat iyi bir soğutma gerekli. Merocle ise delid yaptığı Pi ile birlikte 2.5 GHz frekans hızına erişti. Bununla birlikte, yüksek frekanslarda uzun süre kalarak iyi bir performans istikrarı elde etti. Kuleshov, sıcaklığın 42 derecenin altında tutulması gerektiğini söylüyor.

Yazılım açısından bakarsak, Raspberry Pi ile hız aşırtma yapmak config.txt dosyasındaki 4-5 satırlık metne bakıyor. Önemli olan ise Pi’ı yeterince serin tutmak.

over_voltage=15
arm_freq_min=100
arm_freq=2500
gpu_freq=800

Geçen yıl CM4’ün 3 GHz’e kadar çıktığını görmüştük. Sonuç olarak, 2.5 GHz veya 3 GHz gibi yüksek hızlar, genellikle 1.8 GHz gibi düşük frekanslara çıkan mini sistemler için oldukça etkileyici. Ayrıca şimdi delid işlemi yapıldığına tanık oluyoruz.