Anasayfa Haber Yeni 16 Pin Adaptörler RTX 4090 Bağlantı Sorunlarına Çözüm Olabilir

Yeni 16 Pin Adaptörler RTX 4090 Bağlantı Sorunlarına Çözüm Olabilir

Seasonic 90 Derece 16 pin güç konnektörü

Seasonic, RTX 4000 serisi ekran kartları için 90 derece 16 pin güç adaptörü örneğini sundu. Seasonic’in yaptığı bu tasarım ile RTX 4090 kullanıcılarının adaptör erime sorunları potansiyel olarak azaltabilir.

Seasonic 90 Derece 16 pin güç konnektörü
Kaynak: HXL

Şimdiye kadar sadece dört kullanıcı tarafından konnektör erimesi şeklinde rapor geldi. Bu sayı tüm RTX 4090 satışındaki sayıya göre göz ardı edilebilir olsa da sorunun büyüme potansiyeli yüksek. Bununla birlikte NVIDIA sorunun çözümü için araştırmalara başladığını belirtelim.

RTX 4090 ekran kartlarının devasa soğutma blokları nedeniyle birçok kişi montaj esnasında zorlanıyor. Ekran kartı ve kasanın yan paneli arasında yeterli boşluk olmadığı için adaptörlerin fazla büküldüğünü söylemek mümkün. Diğer kablolar gibi 16 pinli güç adaptörlerinin de fiziksel olarak fazla zorlanmaması gerekiyor, belirli bir bükülme açısından sonra kablo yuvaları esniyor ve kablo lehimleri zarar görebiliyor. Bu da konnektörün dengesiz güç sağlaması ile aşırı ısınmasına sebep oluyor ve erime riskini artırıyor.

Daha önce özel kablo üreticisi Cablemod’un da 90 derece 16 pin güç adaptörü ürettiğinden bahsetmiştik. Cablemod’un ürettiği bu adaptör sadece ara adaptör ancak Seasonic doğrudan güç kaynağına bağlanan bir kablo üretmiş olabilir. Bu adaptörlere ek olarak Corsair gibi güç kaynağı üreticilerinin modüler güç kaynakları için ürettiği kablolar da mevcut. Bu kablolar sayesinde güç kaynağının modüler kısmından 12VHPWR kablosu elde edebiliyorsunuz ancak güç kaynağının uyumlu olması gerekiyor.

Tüm bunlara ek olarak NVIDIA’nın RTX 4090 FE kutu içeriğinde yer alan uyarı kağıdında, kutudan çıkan PCIe Gen 5 güç adaptörünü kullanmanız gerektiği ve aksi taktirde garantinin devre dışı kalabileceği belirtilmiş.

RTX 4090 FE Uyarı Belgesi
Kaynak: Tom’s Hardware

Şimdiye kadar şikayet gelen kartların hepsinde 4 adet 8 pin PCIe’den 16 pine dönüştürücü kullanıldığı görülüyor. ATX 3.0 güç kaynakları ile doğrudan ekran kartına güç verilen senaryolarda ise şu anlık bir arıza raporu görülmüş değil.