Anasayfa Haber ABD’nin Çin Yaptırımları Samsung ve SK Hynix’i de Etkileyebilir

ABD’nin Çin Yaptırımları Samsung ve SK Hynix’i de Etkileyebilir

ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’nin yarı iletken endüstrisini yavaşlatmak için yaptırımlarını genişleterek çip üretim ekipmanlarının sevkiyatını kısıtlamıştı. Bu yaptırımlar Çinli şirketleri doğrudan vuracak. Çin’de üretim yapan Samsung ve SK Hynix gibi Güney Kore merkezli şirketler şimdilik bu yaptırımlardan muaf. Ancak görünüşe göre uzun vadede her iki şirket de bu süreçten olumsuz etkilenecek.

Samsung ve SK Hynix, Nikkei‘ye göre küresel 3D NAND ve DRAM üretiminin önemli bir kısmını Çin’de yapıyor. Samsung, 3D NAND çiplerinin yaklaşık %40’ını Çin topraklarında üretiyor. SK Hynix ise DRAM üretiminin yaklaşık %40’lık bölümünü ülke topraklarında yapıyor.

Aslında her iki şirket de son teknoloji üretim ekipmanlarını fabrikalarına kurdu ve üretime başladı. Ancak gelecekte işler farklı bir hal alabilir. Her iki Koreli şirket de bir yıl boyunca Çin’deki fabrikalarına gelişmiş Amerikan araçları getirebilecek. Bir yıl dolduğunda ise ekipman tedarik etmek için ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yeni bir ihracat lisansı almaları gerekecek.

ABD merkezli şirketler, yeni kurallara göre 128 veya daha fazla katmana sahip 3D NAND üretiminde kullanılan araçları gönderemiyor. Bunun yanında, 18nm veya daha gelişmiş üretim teknolojileriyle DRAM üretmek için alınan ekipmanlara erişim kısıtlı. Samsung ve SK Hynix’in ürettiği çoğu ürün ise daha gelişmiş teknolojilere ihtiyaç duyuyor.