Anasayfa Haber Bülten GeForce RTX 40, “NVIDIA Studio’da” Büyük Çaplı Yaratıcı Uygulama Avantajlarına Sahip Oluyor

GeForce RTX 40, “NVIDIA Studio’da” Büyük Çaplı Yaratıcı Uygulama Avantajlarına Sahip Oluyor

GeForce RTX 40,

Eleştirmenlerin beğenisini kazanan GeForce RTX 4090 GPU’larını kullanan sanatçılar, yaratıcı uygulamalarda önemli performans artışlarıyla tanışmaya hazırlanıyor. OBS Studio ve Google Chrome tarafından etkinleştirilen AV1 kodlaması; Topaz AI destekli uygulamalar ve ON1 yazılımı Tensor Core hızlandırmasını bünyesine ekledi. Ayrıca avatarların yüksek kaliteli, sorunsuz kontrolünü sağlayan NVIDIA Broadcast artırılmış gerçeklik özellikleri VTube Studio’ya entegre edildi.

Tüm bunlara ek olarak bu hafta NVIDIA Studio‘nun özel versiyonu, iki yetenekli 3D sanatçısını ve hazırladıkları Cadılar Bayramı temalı kreasyonları içeriyor.

ATOM adıyla da bilinen 3D ve özel efekt sanatçısı Eric Tualle, yeni GeForce RTX 4090 GPU’nun hareket yakalama tekniklerini ve işlem hızlarını test etmek için oluşturduğu kısa film serisi Mr. Pumpkin’i izleyicilerle paylaşıyor.

NVIDIA 3D sanatçısı Sabour Amirazodi de gelmiş geçmiş en büyük Cadılar Bayramı hayranları arasında. Bu durum her yıl kendi muhiti için hazırladığı olağanüstü ve çarpıcı ışık gösterilerinden de belli. Amirazodi’nin iş akışı, NVIDIA RTX A5000 GPU ile donatılmış bir mobil iş istasyonundan güç alıyor.

NVIDIA Studio Sabour Amirazodi

Son olarak, NVIDIA Studio ile üç boyutlu dünyada hayata geçirilen ilham verici sanat eserleri de dahil olmak üzere #From2Dto3D yarışmasının öne çıkanlarına göz atabililirsiniz.

Cadılar Bayramı RTX ile Renkleniyor

Yeni GeForce RTX 40 Serisi GPU’lar, üçüncü nesil RT Çekirdekleri, dördüncü nesil Tensör Çekirdekleri ve sekizinci nesil NVIDIA çift AV1 kodlayıcı dahil olmak üzere donanıma dair inanılmaz geliştirmeler içeriyor. Bu gelişmeler, turbo şarjlı yaratıcı iş akışları sunuyor ve yapay zeka destekli özelliklerle 3D modelleme, video düzenleme ve daha pek çok konuda yaratıcı uygulamaları hızlandırıyor.

OBS Studio’nun 28.1 sürümü, NVENC olarak bilinen yeni NVIDIA Encoder ile AV1 kodlama desteğini de ekleyerek %40 daha iyi canlı akış verimliliği sağlıyor. Bu canlı akışlar sayesinde bant genişliği %40 artmış gibi görünecek ve görüntü kalitesinde büyük bir artışa neden olacak. Ayrıca AV1 yüksek dinamik aralık desteğiyle de geliyor.

Google Chrome, tüm tarayıcı uygulamalarında AV1 kodlamasını etkinleştiren bir güncelleme yayınladı. Böylece canlı akış verimliliğinde %40 oranında kazanç sağladı.

VTube Studio, yakın zamanda NVIDIA Broadcast uygulamasını entegre ederek yapay zeka destekli yüz izleme özelliğini ekledi. Uygulamayı kullanmak için yalnızca basit bir web kamerasına sahip olmak yeterli. Bu da özel ve pahalı donanım ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Bu, çok daha fazla sanatçıya VTuber olma aracı ve mevcut ifadelerine daha iyi uyan avatarlar sağlıyor.

Topaz Lab’ın Video AI v3.0 sürümü, kamera hareketini tahmin ederek ve daha düzgün video çekimi için kareleri dönüştürerek kamera titremelerini azaltan bir yapay zekaya dayalı sabitleme modelini tanıttı. Güncelleme ayrıca geçmiş hareket modellerini temel alarak doğrusal olmayan hareketi ve hareket bulanıklığını işleyen Apollo adlı yapay zeka destekli yavaş hareket modeliyle geliyor.

Dahası v3.0, birden fazla yapay zeka modelinin tek bir projeyi aynı anda ele almasına olanak tanıyan ek işlevselliğe sahip. Örneğin yapay zeka modeli stabilizasyonu sağlarken görüntü çözünürlüğünü yükseltebiliyor. Bu özellikler ve modeller, NVIDIA TensorRT yazılım geliştirme kitinin benimsenmesiyle NVIDIA GPU’larda 1,25 kata kadar daha hızlı çalışıyor. Uygulama artık popüler çift NVIDIA AV1 kodlayıcıyı da destekliyor. Bu da kullanıcıların birden fazla video giriş dosyasından gelen önizlemeleri görüntülemelerine ve aynı anda birkaç projeyi dışa aktarmalarına olanak tanıyor.

NVIDIA ayrıca ON1 Resize uygulamasına muazzam bir performans artışı kazandırmak için fotoğraf düzenleme yazılımı şirketi ON1 ile işbirliği yaptı. Gelişmiş efektler artık iki katın üzerinde gızla uygulanabiliyor, üstelik ek geliştirmeler de yolda.

Sanatçılar ve Onların Üzerinde Konuşmaya Değer Balkabakları

ATOM, on yılı aşkın süredir içerik üretiyor. Çalışmaları eski TV programlarına olan sevgisinden, karamsar sanat eserlerinden ve insan doğasında bulunan karanlık duygulardan etkileniyor.

“İnsani duygular, sanat eserleri ortaya koyarken bana her zaman ilham verdi. Özellikle de olumsuz olanlar, çünkü bizi hayatta daha güçlü yapan şey bu” diyor ATOM. “Bu yüzden karanlık şeyleri severim.”

Sanatçının kısa filmi Mr. Pumpkin, hareket yakalama tekniğiyle şakayla karışık deneyler yaparak, baş karaktere ve onun teknik sıkıntılarına hayat veriyor. ATOM, atmosferin bu film için doğru olduğundan emin olmak istiyordu. Bu nedenle geceleri hacimsel ışık ve sisle dolu gizemli bir orman tonu yarattı. Mr. Pumpkin’in kendisi anında Cadılar Bayramı’nın kahramanı olarak tanınabilir.

NVIDIA Studio ATOM

Bir dizi fotoğraf kullanarak 3 boyutlu modeller oluşturma yöntemi olan fotogrametri, kaliteli 3 boyutlu nesneleri hızlı bir şekilde oluşturmak için iyi bir yöntem olarak benimsenmeye devam ediyor. Gerçek bir balkabağıyla ATOM’un yolculuğu da bu noktada başladı.

ATOM, balkabağının videosunu tam bir tarama için pervanesini döndüren ev yapımı bir hareket karesi sırasında yakaladı. Sanatçı daha sonra görüntüleri Adobe After Effects’e yükledi ve kareleri Maxon Cinema 4D’ye yüklemeden önce Adobe Substance 3D Sampler’daki bir görüntü dizisine aktardı.

ATOM, “Daha önce bunun için bir tam hareket yakalama stüdyosu kiralamak gerekirken, artık bu tür bir hareketi evde de yakalayabilmek gerçek bir devrim” diyor.

ATOM, aslına uygun bir modelle balkabağını rafine etti. Şekli mükemmel olana dek heykeller yaptı. Daha sonra ideal görünümüne ulaşmak için dokuları ve renkleri ayarladı. GeForce RTX 4090 GPU sayesinde karmaşık 3 boyutlu modellerle sorunsuz etkileşim sağlayan GPU hızlandırmalı görüntü alanı ile sahneyi aydınlatmak hızlı ve kolay oldu.

ATOM, neredeyse hiçbir yavaşlama olmadan bulut, sis ve ateş gibi hacim efektleri uygulayarak GPU’ların 3D içerik oluşturmadaki önemini öne çıkardı.

Kalan sahne öğelerini canlandırdıktan ve kilitledikten sonra ATOM, dosyaları Topaz Labs Video AI’ya aktardı. Görüntülerin RTX ile hızlandırılmış AI büyütmesi, çalışmayı 4K çözünürlüğe yükseltirken ayrıntılardaki kaliteyi ve yüksek kararlılığı korudu.

ATOM, yaratıcı toplulukla teknikleri paylaşmaya ve başkalarına bir şeyler öğretmeye bayılıyor. “3D dünyası, sinema ve görsel olarak güzel olan her şey hakkında elimden geldiğince bilgi aktarmaya çalışıyorum” diyor.

İş akışı için NVIDIA Studio ve RTX GPU kritik bileşenler olmaya devam ediyor. Kendisinin de dediği gibi “Bunlar dijital yaratımın merkezi bir unsuru… topluluğun bugün kullandığı tüm kritik yaratıcı uygulamalar arasındaki yeri çok önemli.”

ATOM’un YouTube kanalındaki eğitimlerine ve içeriğine göz atın.

‘Perili Tapınağa’ Hoş Geldiniz

Yaratıcı yönetmen ve görsel efekt yapımcısı olan NVIDIA sanatçısı Sabour Amirazodi, konum tabanlı eğlence ve medya prodüksiyonunda 16 yılı aşkın çoklu platform deneyimini evine taşıyarak inanılmaz bir Cadılar Bayramı kurulumu yarattı. Haunted Sanctuary adlı yapımı gösteren videoyu izlerken sesin açık olduğundan emin olun:

Proje projeksiyon haritası gerektiriyordu. Sanatçı bu nedenle özel görselleri evinin geniş yüzeyiyle eşlemek için GPU hızlandırmalı MadMapper yazılımını ve yapılandırılmış ışık tarama özelliğini kullandı.

Amirazodi, bunu NVIDIA RTX A5000 GPU tarafından desteklenen mobil iş istasyonuna bir DSLR kamera bağlayarak başardı. Kamera bir dizi çizgi çizdi, resimler çekti ve projektörün bakış açısına 3D modelin dayandırılacağı görüntüyü hazırladı. Cinema 4D’de bulunan temel kamera eşleştirme araçları, sahnenin yeniden oluşturulmasına yardımcı oldu.

Amirazodi, evinin etrafında dolaşarak evini taramak için mobil cihazındaki lidar kamerayı kullandı. Daha sonra haritalamayı rafine etmek için eksiksiz bir 3 boyutlu model oluşturdu ve bunu FBX dosyası olarak dışa aktardı.

Amirazodi, sahneleri dokulamak, donatmak, canlandırmak, ışıklandırmak ve işlemek için Cinema 4D ve OTOY OctaneRender üzerinde çalıştı. GPU hızlandırmalı görüntü alanı, karmaşık 3D modellerle sorunsuz etkileşim sağladı.

Amirazodi daha sonra diğer aşamaya geçerek model önbelleğini Adobe After Effects’e aktardı. Yazılımın 45’in üzerinde GPU hızlandırmalı efektiyle RTX A5000 GPU’su, özellikle renkleri düzelterek ve istenmeyen gürültüyü azaltarak sahnelerin daha hızlı rötuşlanmasına yardımcı oldu.

Amirazodi’nin bu kurulumu mümkün kılmak için OctaneRender ile Cinema 4D kullanarak 4K çözünürlükte yaklaşık 18 bin kareden oluşan 225 GB değerinde bir video dosyası oluşturması gerekti.

RTX hızlandırmalı, OTOY OctaneRender, ışın izleme ve yıldırım hızında dışa aktarma sağlıyor. Sanatçı, “RTX A5000 GPU’m olmadan tüm bu kareleri oluşturabilmemin hiçbir yolu yoktu” diyor.

Amirazodi’ye tüm bu zahmete neden girdiği sorulduğunda, dokunaklı bir yanıt veriyor: “Çocuklarım.  Pandemi nedeniyle Disneyland perili eve katılma geleneğimizi yerine getiremedik. Bu yüzden perili evi evime kendim getirdim.”

Amirazodi’nin potansiyel sanatçılara basit bir tavsiyesi var: Bir tema seçin ve ona bağlı kalın. “TurboSquid, ArtStation veya Sketchfab gibi en sevdiğiniz yaratıcı topluluktan ilham alın, ardından yaratmaya ve işleri yoluna koymaya başlayın” diyor Amirazodi. “Durumunuzu daha hızlı keşfetmek için içgüdülerinizin devralmasına izin verin.”

Amirazodi, video düzenleme, 3D modelleme ve etkileşimli deneyimler konusunda uzman bir isim. Yaratıcı çalışmalarını IMDb’de görebilirsiniz.

2D’den 3D’ye Geçin

NVIDIA Studio, aşağıdakiler de dahil olmak üzere tüm #From2Dto3D yarışması katılımcılarına en içten teşekkürlerini sunuyor:

@AnaCarolina_Art – İlk tam zamanlı endüstri işinize girmenize yardımcı olan uzaylı modeli tek kelimeyle nefes kesici.