Anasayfa Haber Intel: Hedefimiz 2030’a Kadar En Büyük İkinci Dökümhane Olmak

Intel: Hedefimiz 2030’a Kadar En Büyük İkinci Dökümhane Olmak

Yarı iletken arenasında TSMC ve Samsung gibi devlerle mücadele eden Intel, dökümhane bölümünü geliştirerek 2030 yılına kadar üst sıralara tırmanmayı hedefliyor. 2021 yılının başların kurulan Intel Foundry Services (Intel Döküm Hizmetleri) yalnızca şirket bünyesinde değil, farklı markalar için de üretim yapıyor.

Mavi dev aslında başından beri iddialıydı. Şirket, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük ikinci yarı iletken dökümhanesi olmayı planlıyor. Öyle ki bu alanda gelişim göstermek için büyük yatırımlara ihtiyaç var. Intel, 2022’de 27 milyar dolar olan sermaye harcamalarını 25 milyar dolara düşürmüştü. Samsung ise 2022 yılında 33 milyar doların üzerinde yatırım yapmış olacak ve yapılan açıklamaya bakılırsa 2023 yılında harcamalar aynı seviyede tutulacak. Ancak meblağın ne kadarının bellek (3D NAND ve DRAM), ne kadarının mantıksal çip üretiminde kullanılacağı bilinmiyor.

Samsung Foundry açıkçası yarı iletken dünyasında kolay bir rakip değil. Intel gibi Güney Koreli şirket de büyük hedefler peşinde. Öte yandan, NVIDIA veya Qualcomm gibi büyük müşteriler yıllardır TSMC ve Samsung Foundry ile birlikte iş yapıyor. Bu nedenle böylesine önemli isimleri elde etmek Intel için çok zor olacaktır.

Intel Foundry Services Başkanı Randhir Thakur, bir röportajda “Hedefimiz on yılın sonuna kadar dünyanın 2 numaralı dökümhanesi olmak. Böylelikle lider dökümhane marjları elde etmeyi bekliyoruz.” dedi. Küresel pazarda ikinci sıra hedefi demek, Intel’in Samsung Foundry gibi önemli bir ismi alt etmesi demek. En tepede ise Tayvanlı TSMC yer alıyor.

Samsung Foundry, 2022 yılının ilk çeyreği itibariyle küresel dökümhane gelirinin yaklaşık %16.3’ünü elinde tutuyor. Pazar lideri TSMC %53.6 gibi önemli bir paya sahip. Öte taraftan UMC %6.9, GlobalFoundries ise %5.9 gibi bir dilimi kontrolünde tutuyor.