Anasayfa Makale Sahte Ekran Kartı Nasıl Orijinaline Döndürülür?

Sahte Ekran Kartı Nasıl Orijinaline Döndürülür?

Bu yazımızda sahte ekran kartlarını nasıl tespit edebileceğinizi ve orijinal haline nasıl döndürebileceğinizi anlatıyoruz.

Sahte Ekran Kartı Nasıl Tespit Edilir?

Fake yani sahte ekran kartlarını birkaç farklı yöntem ile tespit edebilirsiniz.

1) Güç Bağlantıları ve Görüntü Portları

PCIe güç konnektörü standardının değişmesi ile beraber 6 pin güç konnektörü 6+2 olarak güncellendi. Yüksek güç tüketen yeni nesil ekran kartlarında 6+6 konnektörler yerine 8 pin konnektörler bulunuyor.

Yeni nesil ekran kartları Analog bir bağlantı olan VGA (D-Sub) konnektörüne sahip olmuyor. GTX 900 ve üstü bir seriden ekran kartı alacaksanız görüntü çıkışlarını kontrol etmenizde fayda var.

2) GPU-Z

GPU-Z, ekran kartının özelliklerini ve bilgilerini gösterirken sahte olup olmadığını da anlayabiliyor. Sahte ekran kartları için “[FAKE]” yazıyor ve üretici kısmında ünlem işareti çıkıyor.

Fake GTX 960 GPU-Z

 3) GPU Çekirdeği ve VRAM’leri Kontrol Etmek

Ekran kartının soğutma bloğunu söktüğünüz zaman GPU çekirdeğine ve VRAM modüllerine ulaşabiliyorsunuz. GPU çekirdeğinin üzerinde modeli, seri numarası, üretim tarihi ve revizyon numarası yer alıyor.

Fake GPU

GPU çekirdeği üzerinden edindiğimiz bilgiler sayesinde elimizde bulunan sahte GTX 960 ekran kartının aslında 2011 yılının 40. haftasında üretilen ve Fermi 2 mimarisine sahip GTS 450 ekran kartı olduğunu anlıyoruz.

VRAM Modülü

Elimizde bulunan sahte ekran kartının VRAM modüllerine baktığımızda ise Samsung’un K4G10325FE-HC05 kod adlı 1 Gbit GDDR5 VRAM modülleri olduğunu tespit ettik. Kart üzerinde toplam 8 adet VRAM modülü var ve toplam kapasiteleri 8 Gbit ediyor, bu da kartın 1 GB VRAM’e sahip olduğu anlamına geliyor.

Sahte Ekran Kartı Nasıl Orijinal Hale Getirilir?

Sahte ekran kartları genellikle eski ekran kartlarına modifiyeli BIOS dosyası yazılarak oluşturuluyor.

Orijinal haline getirmek için GPU modelini tespit ettikten sonra uygun VBIOS dosyasını bulmanız ve BIOS çipine yazdırmanız gerekiyor. Bunu yaptığınızda bir ekran kartının sahte kimliğini ortadan kaldırarak gerçek kimliğine döndürmüş ve en azından çalışır hale getirmiş oluyorsunuz. Böyle bir şey neden gerekli derseniz ne yazık ki daha önce bir okurumuza internet üzerinden sahte ekran kartı satmışlardı:

Biz de kendisinden kartı alıp yerine başka bir kart hediye ettik. Bu sahte kartı örnek olarak gösterip insanları sahte ürünlere ve sahtekarlara karşı uyardık. Kandırılmamak için neler yapılması gerektiğini gösterdik. Elbette bu okurumuz haricinde de başına böyle bir olay gelenler var. Kartı iade edememiş, değiştirememiş ve elinde çalışmayan bir kart ile kalmış kullanıcılar en azından bu yöntemle kartı temel haline döndürebilirler. Kalan izleyiciler için ise bir kartın değişimini gösteren, ilgi çekici bir teknik deney oldu diyebiliriz.

VBIOS Nedir?

Açılımı Video BIOS olan, ekran kartları için yazılmış olan özel Firmware dosyalarıdır.

Uyumlu VBIOS Dosyası Nasıl Bulunur?

Eğer O.E.M. olmayan bir karta sahipseniz direkt kartın destek sayfasından VBIOS dosyasını edinebilirsiniz.

O.E.M. bir karta sahipseniz uyumlu VBIOS dosyasını bulabilmek için ekran kartının GPU modelini, VRAM tipini, VRAM markasını ve görüntü çıkışlarını bilmeniz gerekiyor.

TechPowerUp VGA BIOS arşivi içerisinden GPU modelini, VRAM türünü ve VRAM boyutunu seçtikten sonra bu filtrelemeye uygun VBIOS dosyaları karşımıza çıkıyor. Listelenen VBIOS’ların açıklama kısmında desteklediği görüntü çıkışlarını ve VRAM üreticilerini görüntüleyebilirsiniz.

Bizim elimizde bulunan sahte GTX 960 ekran kartı Samsung marka VRAM’lere sahip. Görüntü çıkışı olarak da bir adet VGA, bir adet DVI-I ve HDMI bulunduruyor.

Eğer uyumlu bir VBIOS dosyası bulamazsanız modlanmış VBIOS dosyalarına da bakabilirsiniz. Sahte ekran kartları O.E.M kartlar olduğu için genellikle modlanmış VBIOS’lar daha uyumlu oluyor.

Bizim sahte GTX960 için kullandığımız ve GTS 450 ile uyumlu ROM dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Ekran Kartına VBIOS Dosyası Nasıl Yazdırılır?

O.E.M. olmayan bir NVIDIA ekran kartına sahipseniz NVFlash yazılımı ile VBIOS dosyalarını ekran kartına yazdırabiliyorsunuz.

Bizim elimizdeki sahte GTX 960 ekran kartı modifiye edilmiş O.E.M. bir kart olduğundan dolayı NVFlash yazılımını desteklemiyor. Bu yüzden VBIOS dosyasını dışarıdan CH341a USB programlayıcı ile yazdırdık.

CH341a ile VBIOS Dosyası Nasıl Yazdırılır?

Ekran kartının BIOS çipini tespit ettikten sonra pin sayısına bağlı olarak CH341a ile arasında köprü görevi görecek bir mandal takmanız gerekiyor.

Bizim elimizde bulundan sahte GTX 960 ekran kartının üzerinde PM25LQ020B BIOS çipinin bulunduğunu tespit ettik. PM25LQ020B BIOS çipi 8 pinli bir yapıya sahip, bu yüzden 8 pinli bir mandal kullanacağız.

CH341a’nın ilk 8 pinlik SPI BIOS kısmına mandal için gerekli adaptörü taktıktan sonra kolu sıkıştırıyoruz. Mandalın kırmızı kablo ile denk gelen bacağını BIOS çipinin nokta ile işaretlenmiş 1 numaralı pinine denk gelecek şekilde takıyoruz.

Montajı yaparken dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz çünkü mandal yaylı bir yapıda ve tam oturtulmadığı zaman çipten atabiliyor.

Montajı tamamladık, sıra VBIOS’u yüklemede.

CH341a programlayıcısını birkaç farklı yazılım ile kullanabilirsiniz ancak her programın her çip için desteği yok. Biz NeoProgrammer V2.2.0.8 adlı yazılımı kullandık.

AsProgrammer v2.0.3 ve CH341aProgrammer v1.43 yazılımlarını da denedik ancak PM25L00020 BIOS çipine desteğine sahip olmadıkları için kullanamadık.

NeoProgrammer V2.2 yazılımını açtıktan sonra kullanacağınız CH341 versiyonunu seçmenizde fayda var.

Neoprogrammer CH341 SeçimiBIOS çipini algılamak için ‘Detect’ tuşuna basıyoruz. Eğer mandal hatalı montajlandıysa veya kartta bulunan BIOS çipinin kullandığınız yazılımda desteği yoksa çip algılanmayabilir.

Pm25QL020BBIOS

Çip algılandıktan sonra yazdıracağımız VBIOS dosyasını seçiyoruz. ‘Write IC’ sekmesi üzerinden seçtiğimiz dosyayı yazdırıyoruz, BIOS çipinin ve VBIOS dosyasının büyüklüğüne bağlı olarak yazım süresi uzayabilir.

Dosyanın yazdırılması tamamlanınca ‘Verify’ yani doğrulama yapmanızı öneriyoruz. Hatalı dosya yazılması ve çip arızası durumunda doğrulama başarısız olacaktır.

Doğrulama da başarılı ile tamamlandıktan sonra mandalı çıkartıyoruz ve ekran kartının soğutma bloğunu yerine montajlıyoruz.

VBIOS yazdırma işlemi başarılı ve ekran kartı GPU-Z’de GTS 450 olarak görünüyor.

GTS 450 GPU-Z

GTS 450 Sürücü Desteği

NVIDIA GTS 450 için en son 391.35 numaralı WHQL sürücüsünü piyasa sundu ve bu sürücü ekran kartımız ile sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

GTS 450 CS:GO Oyun Testi

GTS 450 ekran kartını test sistemimize bağladık ve CS:GO’da test ettik.

Test Sistemi

  •  Intel Core i9 12900K
  • Z690 Maximus Hero
  • Kingston Fury DDR5 5200 MHz 2×16 RAM
  • NVIDIA GTS 450 Ekran Kartı
  • Cooler Master MWE1250 V2 PSU
  • 500GB Cruical P5 SSD
Oyun Grafik Kalitesi FPS GPU Sıcaklığı
CS:GO 1080p Low Min. 50
Ort. 89
Max. 384
%1 45
%0.1 35
67

Sonuç

Sahte GTX 960 ekran kartını özüne döndürdük ve GTS 450 olarak oyun oynamayı başardık. Süreç meşakkatli olduğundan ekran kartı satın alırken dikkatli olmanızda fayda var. En başında sahte kart almamak için fazla cazip tekliflere kapılmayın.