Anasayfa Haber 3D Baskıyla Üretilen Soğutucu Tasarımı: Performans %22 İyileşiyor

3D Baskıyla Üretilen Soğutucu Tasarımı: Performans %22 İyileşiyor

Elektronik cihazlar gelişimini hızla sürdürürken PC soğutma tasarımları yıllardır aynı kaldı. Zaman zaman yenilikler yapılsa da, genel anlamda aynı ve güvenilir tasarımların üzerinde küçük değişiklikler görüyoruz. Başka bir deyişle, 10 yıl öncesine ait bir soğutma tasarımını yenisinden ayırt edemeyebilirsiniz.

Diabatix adlı Belçikalı bir termal mühendislik şirketi bu durumu değiştirmek üzere bazı adımlar atıyor. Diabatix, yakın zamanda bakır 3D baskı konusunda uzmanlaşan Amnovis ile bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık ilk meyvelerini vermeye başladı ve kısa süre önce web seminerinde bazı yenilikler paylaşıldı.

Ortaklaşa tasarlanan ve üretilen yeni soğutucuların “CPU soğutma performansını %22 oranda geliştirdiği” iddia ediliyor. Diabatix, “termal analizden termal tasarıma kadar tüm soğutma tasarım sürecini destekleyen” bulut tabanlı ColdStream platformunu tanıttı. ColdStream, bir elektronik ürün profilinden sıcaklıkları tahmin edebiliyor, soğutucunun olması gereken doğru boyutları ve şekli otomatik olarak gösterebiliyor. Dahası, hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) bilimine, yapay zeka uygulamalarına ve 250’den fazla termal malzeme bilgisine dayanarak optimum bir özel soğutucu üretebiliyor.

Ortaya çıkan tasarımlar geleneksel soğutuculara göre çok farklı. Bakır, termal iletkenlik konusunda fiyat/soğutma performansı oranıyla en uygun seçim olmaya devam ediyor. Amnovis isimli firma da söylediğimiz gibi 3D baskı işinde bakır malzemeler kullanıyor. Şimdi ise ürün portföyüne Diabatix ColdStream tasarımları eklendi.

Diabatix tarafından tasarlanan ve Amnovis tarafından üretilen ortak 3D baskılı özel soğutucu, şu anda Belçika’daki Leuven Üniversitesi tarafından bağımsız performans doğrulamasından geçiyor. Test sonuçlarının önümüzdeki yılın bahar aylarında açıklanması bekleniyor.