Anasayfa Haber NVIDIA, Konnektör Erime Sorunlarıyla İlgili Açıklama Yaptı

NVIDIA, Konnektör Erime Sorunlarıyla İlgili Açıklama Yaptı

RTX 4090 ekran kartlarında kullanılan 16-pin güç konnektörleriyle ilgili yaşanan problemlerin ardı arkası kesilmiyordu. 12VHPWR veya PCIe Gen5 olarak da bilinen bu bağlantı noktaları bildiğiniz gibi kısa zaman içinde eriyebiliyor. Günler süren bekleyişin ardından NVIDIA’dan nihayet resmi bir açıklama geldi.

GamersNexus, eriyen güç kablolarıyla ilgili yaklaşık bir hafta boyunca testler gerçekleştirdi. Sonuç ise şu şekilde değerlendirildi: Sorun kabloların yanlış takılmasıyla veya üretimden kaynaklanan yabancı cisim kalıntıları nedeniyle yaşanabiliyor. Bu araştırmaya yanıt olarak NVIDIA, küresel olarak yaşanan 50 vakayı incelediğini söyledi. İlk bulgular, güç kablosu doğru takılmadığında erime sorununun ortaya çıkabileceğini gösteriyor. GPU üreticisi, kullanıcıların kartı sisteme takmadan önce kabloların sıkıca ve düzgün bir şekilde takıldığından emin olmalarını öneriyor.

Küresel olarak 50 ayrı vakanın yaşandığı söyleniyor ki bu düşük bir değer. GamersNexus, sorunun şu ana kadar satılan RTX 4090 kartlarının %0,04’ünü etkilediği sonucuna vardı. Satılan toplam RTX 4090 sayısının 125.000 olduğu, bu sayının birkaç yönetim kurulu ortağı tarafından bağımsız olarak sağlandığını belirtiyor.

RTX 4090, erime, 16-pin, konnektör
16-pin adaptörlerin doğru kullanım şekli.

NVIDIA, Founders Edition veya özel modeller dahil olmak üzere kartı etkilenen tüm müşterilere destek sunacak. Kullanılan kablo veya ekran kartı modeli önemli değil. Nitekim tüm adaptörler tamamen garanti süreci kapsamında değerlendiriliyor.

Aslında benzer analizler bir PSU uzmanı tarafından da yapılmıştı. NVIDIA da yanlış takılan kablolara örnek vermek için bir görsel paylaştı. Uzun lafın kısası, güç konektörü hiçbir boşluk görünmeyecek şekilde tam olarak takılmalı.