Anasayfa Haber Yaptırımlar Etkisini Gösteriyor: Apple ve YMTC Anlaşması Bozulabilir

Yaptırımlar Etkisini Gösteriyor: Apple ve YMTC Anlaşması Bozulabilir

Eylül ayının başlarında Apple’ın Çin merkezli YMTC’den bellek tedarik edeceğini yazmıştık. Apple, önemli kaynaklardan gelen raporlara bakılırsa YMTC’ye gizli destek bile sağlamıştı. Ancak son etapta dengeler değişmişe benziyor.

The New York Times, bir haberinde YMTC’nin rekabet edebilmesi için Apple’dan destek aldığını bildirmişti. Apple beklenmedik bir müttefik zira ABD menşeili olması ve en değerli şirketler arasında yer alması yeterli. Konuya aşina kişilerden gelen raporlara göre Apple, verimliliği ve üretkenliği artırmak için yerleşik Batılı şirketlerden mühendisleri işe alma konusunda YMTC’ye yardım etti.

DigiTimes tarafından paylaşılan yeni rapor, NAND tedarikçisinin ABD tarafından uygulanan yeni yaptırım listesine dahil edileceğini öne sürdü. Bu da Apple’ın rotasını değiştirmesini, YMTC yerine Samsung’a yönelmesini sağlayacak. Açıkça belirtilmemiş, ancak sektör kaynaklı haberlere bakılırsa Apple, YMTC üretimi bellekleri Çin pazarında satışa sunulan iPhone’larda kullanmayı hedefliyordu. Bu da iPhone’ların yaklaşık %10’unun YMTC imzalı NAND kullanacağı anlamına geliyor. Dünyanın geri kalanında ise Kioxia ve SK Hynix üretimi NAND çipler yer alıyor.

YMTC’den gelen ekstra yongalar, Apple’ın bileşen fiyatlarını düşük tutmasına yardımcı olacak ve endüstri sorunlarına karşı bir alternatif sağlayacak. Ancak güncel raporlara bakılırsa iki şirket arasındaki anlaşma bıçak gibi kesiliyor.