Anasayfa Haber TSMC, 1nm Teknolojisi İçin Şimdiden Planlar Yapıyor

TSMC, 1nm Teknolojisi İçin Şimdiden Planlar Yapıyor

TSMC

Tayvan Başbakan Yardımcısı, TSMC’nin 1nm (10 angstroms) fabrikasyon teknolojisi kullanarak çipler üretebilmesi için kuracağı tesisler hakkında stratejik bir karar verdiğini söyledi. Shen Jong-chin, Economic Daily‘e verdiği bir röportajda 1nm sınıfı çiplerin Taoyuan yakınlarındaki Longtan Bilim Parkı’nın yakınında üretileceğini söyledi.

Elbette TSMC’nin planlarının resmiyet kazanması gerekiyor ve yıllar içinde pek çok şey değişebilir. Ancak şirket genel olarak gelecek planlarını Tayvanlı politikacılarla paylaşmış diyebiliriz.

TSMC

Dünyanın en büyük dökümhanesi olan TSMC, 1nm teknolojisine ulaşan yolda iki büyük proje yürütecek ve binlerce yeni istihdam sağlayacak. Aynı zamanda, daha önce sektör tarafından görülmemiş yatırımlar yapılması gerekecek.

Başbakan yardımcısı TSMC’nin 1nm kapasiteli bir fabrikaya yaklaşık 32 milyar dolar yatırım yapacağını tahmin ediyor. Tayvanlı dev şu anda işlettiği 5nm ve 3nm fabrikaları için yaklaşık 20 milyar dolar harcama yapmıştı. Görünüşe göre 1nm teknolojisi fazlasıyla maliyetli.

TSMC, 2025 yılının ikinci yarısında N2 (2nm sınıfı) üretim teknolojisini kullanarak çip üretmeye başlayacak. Yani muhtemelen 2nm nodundan faydalanan çipler 2026 yılında piyasada olacak. 2nm teknolojisi uzun süre sektörde kullanılacak. 1nm ise birkaç yıl sonra, belki 2030 yılına yaklaştığımızda hayatımıza girecek.