Anasayfa Haber Ekran Kartı Satışları Son 10 Yılın En Düşük Seviyesinde

Ekran Kartı Satışları Son 10 Yılın En Düşük Seviyesinde

ASUS ekran kartı

Tüketici elektroniğine olan talebin gerilemesi, Ethereum platformunda yaşanan yenilikler, üreticilerin siparişlerini azaltması ve oyuncuların yeni nesil beklentileri nedeniyle ekran kartı satışları üçüncü çeyrekte son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bilgisayar üreticileri, satışların yüksek olduğu okula dönüş ve tatil sezonları için genellikle üçüncü çeyrekte tedariklerini artırırlar. Ancak son zamanlarda PC’lere olan talebin yumuşamasıyla bu yıl farklı bir tablo çiziliyor.

işlemci satışları

Araştırma şirketi Jon Peddie Research (JPR), entegre ve harici GPU satışlarının 2022’nin 3. çeyreğinde 75,5 milyon adede düşerek bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,5 gerilediğini söylüyor. JPR ayrıca masaüstü ekran kartı sevkiyatlarının %15,43, dizüstü bilgisayar GPU’larının %30 oranında azaldığını belirtmiş. Tabloya genel olarak bakarsak, 2009 yılındaki durgunluktan bu yana en önemli düşüş yaşandı.

ekran kartı pazar payı

Intel en büyük CPU üreticisi olduğu için aynı zamanda PC grafik işlemcilerinin de en büyük tedarikçisi konumunda. Şirket, 2022 yılının 3. çeyreğinde GPU sevkiyatlarının %4,7 oranında artmasıyla hakimiyetini artırdı ve PC ekran kartı pazarının %72’sine hakim oldu. Buna karşılık, satışların düşmesiyle NVIDIA’nın payı %19.7’den %16’ya, AMD’nin payı ise %12’ye geriledi.

ekran kartı sevkiyat grafiği

Masaüstü bilgisayarlar için üretilen harici ekran kartlarının satışlarının 6.89 milyona düştüğünü görüyoruz. Bu %33.5’lik bir zayıflama anlamına geliyor ki gerçekten pazarda sert bir gerileme yaşanmış.