Anasayfa Haber 3D NAND Bellek Pazarı Üçüncü Çeyrekte Büyük Gerileme Yaşadı

3D NAND Bellek Pazarı Üçüncü Çeyrekte Büyük Gerileme Yaşadı

NAND Flash bellek

Bilgisayarlara, telefonlara ve tabletlere olan talep azalmaya devam ediyor. Hal böyle olunca elektronik cihazlarda kullanılan bileşenlerin satış rakamları da geriye doğru gidiyor. 3D NAND belleklere olan talep de PC’ler ve akıllı telefonlara olan talebin azalması nedeniyle üçüncü çeyrekte düşüş gösterdi.

NAND flaş yongaların hem ortalama satış fiyatları hem de bit bazında sevkiyatları düştü. Doğal olarak 3D NAND üreticilerinin gelirleri de ciddi şekilde olumsuz etkilendi. Araştırma firması TrendForce, 3D NAND üreticilerinin 13.71 milyar dolar değerinde bellek tedarik ederek %24.3’lük gelir kaybı yaşadığını raporladı.

3D NAND Bellek Gelir Tablosu

Sürekli olarak üretim yapan büyük 3D NAND üreticileri fiyat kırmak zorunda kaldı. Gönderi hacimlerinin (bit bazında) %6.7 oranında düştüğü söyleniyor. Ayrıca ortalama fiyatlar çeyreksel bazda %18.3 oranında geriledi.

3D NAND Bellek Pazarı Ne Durumda?

Samsung, %31,4’lük pazar payıyla liderlik koltuğunda oturmaya devam ediyor. Bu arada, şirketin bellek gelirlerinin %28.1 azaldığını belirtelim. Kioxia ise ikinci çeyrekte %15,6 olan pazar payını üçüncü çeyrekte %20,6’ya çıkarmayı başardı. Ancak şirketin 3D NAND gelirleri çeyrekten çeyreğe %0,1 seviyesinde düşüş göstererek 2.83 milyar dolar oldu.

SK Hynix ve Solidigm’i (satılan Intel NAND bölümü) bünyesinde barındıran SK Group’un NAND yonga satışları, önceki çeyreğe kıyasla %29,8 azalarak 2.54 milyar dolara düştü. Öte yandan Western Digital’in satışları %28.3, Micron’un satışları %26.2 geriledi.