Anasayfa Haber Intel, DLVR Teknolojisini 13. Nesil İşlemcilerde Devre Dışı Bıraktı

Intel, DLVR Teknolojisini 13. Nesil İşlemcilerde Devre Dışı Bıraktı

Intel 13. Nesil Raptor Lake

Bundan yaklaşık bir yıl öncesinde 13. Nesil Raptor Lake işlemcilerde kullanılması beklenen DLVR (Digital Linear Voltage Regulator) teknolojisinden söz etmiştik. DLVR, Intel’in entegre voltaj regülatörü FIVR teknolojisi ile yakından ilişkili. Şirket teknolojinin patentini bu yılın başlarında aldı ve Raptor Lake CPU mimarisinde varlığını doğruladı. Ancak görünüşe göre DLVR stok haliyle işlemcilerde aktif olarak gelmiyor. Intel özelliği etkinleştirmiş olsaydı, DLVR ile güç tüketimi %25 oranında düşebilirdi.

Bir bilgisayar kullanıcısı, ASUS ROG forumlarında BIOS üzerinde görünen DLVR teknolojisi hakkında sorular sordu. ASUS’un deneyimli hız aşırtmacısı Shamino ise DLVR teknolojisinin mevcut nesil Raptor Lake işlemcilerde devre dışı bırakıldığını bildirdi. Yani Intel, merak edilen özelliği fabrika çıkışlı olarak kapatmış.

Intel DLVR teknolojisi.

Shamino ayrıca test için gönderilen mühendislik örneği çiplerde DLVR’nin etkin ve çalışır durumda olduğunu söylüyor. Ancak sebebini bilmediğimiz nedenlerden ötürü mavi ekip geliştirme sırasında DLVR’yi devre dışı bıraktı. Anladığımız kadarıyla Intel gelecekteki bir CPU mimarisinde/neslinde bu özelliği aktif hale getirebilir. ASUS da bu ihtimale karşı DLVR seçeneğini BIOS’ta bırakmaya karar verdi.

Özetlemek gerekirse DLVR, CPU’ya entegre olarak geliyor ve anakartta bulunan voltaj düzenleyicilerle paralel olarak çalışarak gücü düzenlemeye yardımcı oluyor. Voltaj dalgalanmalarını azaltabiliyor, böylelikle güç tüketimine olumlu katkıda bulunuyor.