Anasayfa Makale Evde Oyun ve Web Sunucusu Kurmak İçin Nasıl Bir İnternete Sahip Olmalı?

Evde Oyun ve Web Sunucusu Kurmak İçin Nasıl Bir İnternete Sahip Olmalı?

oyun sunucusu

Evinizde bir oyun sunucusu ya da web sitesi sunucusu kurmak isteyebilirsiniz. Bunun için elinizde ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir sunucu veya bilgisayar olmalıdır. Bu bilgisayar veya sunucu, hizmet vereceğiniz kullanıcı sayısı ve kullanacağınız yazılımlara göre değişkenlik gösterecektir. Ancak değişkenlik gösterecek tek şey donanım değil.

Ev sunucusu için nasıl bir internet gerekir?

Evinizde kuracağınız bir home server için yukarıda bahsettiğimiz gibi iyi bir donanımın yanında iyi bir internet bağlantısına da ihtiyacınız var. Bir oyun sunucusu için, oyunda olan oyuncuların bilgisayarlarına gönderilen paketler, güncellemeler vb. birçok şey internet bağlantınız için büyük yük getirir.

Örneğin online GTA sunucusu (FiveM gibi) yönettiğinizi varsayalım, oyuna ilk defa giren kişilerin, yüklü miktarda upload paketi kullanması gerekir. Zira oyuna ilk kez girildiğinde, server üzerinde yaptığınız değişiklikler ve yeni modlu paketler oyuncunun bilgisayarına gönderilir. Bunun dışında sunucunuzda yaptığınız yeni bir mod, mevcut oyuncuların aynı anda aynı paketi bilgisayarlarına indirmesine yol açacaktır. Bu durumda da bant genişliği yüksek ve hızlı bir internet hizmeti kullanmanız şart.

Oyun sunucunuzun kapasitesi, oyuncu sayısı ve paket boyutları göz önünde bulundurularak kendinize özel bir internet hızı seçebilirsiniz. Ancak yalnızca arkadaşlarınıza değil, genel yani herkese açık bir sunucu yönetiyorsanız, 1.000 Mbps internet paketleri sizin için en mantıklı paketler olacaktır. Özellikle TurkNet’in sunduğu GigaFiber hizmeti gibi hem upload hem de download hızında aynı hızı sunabilen bir sağlayıcı tercih etmeniz, sunucunuz için oldukça yararlı olacaktır.

Web sunucuları için de durum farklı değil. Web sitesi yayınladığınızda oyun sunucularına göre çok daha düşük miktarda paket aktarımı yapılır. Ayrıca cache teknolojisi sayesinde sunucu yükünüz de oldukça düşecektir. Ancak web sunucuları, oyun sunucularına göre çok daha fazla kişi tarafından kullanılacağından, düşük paket boyutlarına rağmen yine büyük bir internet yükü ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Hobi amaçlı bir blog sitesi yayınlayacaksanız, anlık kullanıcı miktarı çok yüksek olmayacaktır. Bu durumda 100 Mbps upload hızı sizin için yeterli olacaktır. Ancak büyük çaplı bir iş yapacaksanız, yine 1.000 Mbps hız sizin için kaçınılmazdır.

İnternet hızınızı seçtiğinize göre, şimdi gelelim kullanacağınız internet donanımlarına.

Ev sunucusu için kullanacağınız modem nasıl olmalı?

Hızlı bir internet tek başına yeterli değil. Bu hızdan faydalanabilmeniz için, kullandığınız hızı karşılayabilen bir cihaza ihtiyacınız var. 1.000 Mbps’ye kadar hız sunan bir paket satın aldığınızı varsayalım. Kullandığınız cihazın ethernet portları 100 Mbps hız destekliyorsa, mevcut internet hızınızın sadece 10’da 1’ini kullanabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken, mevcut internet hızınızı destekleyen bir cihaz seçmek olacaktır.

Tabii ki modem ve router seçmek de kolay değil. Mevcut internet altyapınıza uygun ve ihtiyaçlarınızı karşılayan özellikleri bulunan modelleri seçmelisiniz.

Altyapı tiplerine göre modem tercihi

Türkiye’de şu an yaygın olarak xDSL (VDSL ve ADSL gibi) ve fiber altyapılar kullanılıyor. Bu altyapıların da kendi türlerine yönelik modem ihtiyacı var. Örneğin online alışveriş sitelerinde modemlere baktığınızda VDSL2+ veya ADSL gibi ibareler görürsünüz. Bu ibareler tamamen kullandığınız altyapıları temsil etmekte.

ADSL ve VDSL için modem seçme

Günümüzde neredeyse yalnızca ADSL desteği olan modem kalmadı denebilir. VDSL tabanlı modemler yaygınlaştıkça, artık ADSL özelinde bir model geliştirmesine gerek kalmadı. Bunun sebebi de modemlerin geriye dönük olarak ADSL teknolojisini desteklemesi. Ancak bu bir uğraş da gerektiriyor.

VDSL destekli modemler standart olarak VDSL modunda çalışacak şekilde ayarlanmıştır. ADSL altyapılarda bu modemleri kullanmak isteyen kullanıcılar ise modem arayüzünden altyapı türünü ADSL olarak düzenleyerek internetlerini kullanmaya başlayabilir. Bu durumun her zaman böyle olmadığını, otomatik şekilde xDSL altyapı algılayabilen modeller olduğunu belirtelim.

Zyxel VMG3625-T50B altyapı seçme
Zyxel VMG3625-T50B altyapı seçme

xDSL altyapılarında alabileceğiniz hız fiber altyapılara göre oldukça sınırlı. Bu durumda seçeceğiniz modemlerin aşırı hızlı olması gerekmese de sorunsuz bir deneyim için kaliteli modeller tercih etmeniz önemlidir.

Bunu söylememizin birçok sebebi var. Bunlardan en önemlileri arasında ısınma sonrası bağlantı problemleri ve güvenlik açıkları bulunuyor. Bu da ev sunucunuz için isteyeceğiniz son şey.

Fiber altyapı için modem seçme

Fiber altyapılarda ise durum biraz farklı. Ülkemizde 2 çeşit fiber internet kullanım senaryosu var. Bu sebeple seçeceğiniz modem ve router modelleri bu kullanım senaryolarına uymak zorunda.

Bu senaryolardan ilki, toplu konut bölgelerinde sıkça tercih edilen büyük sonlandırıcı cihazlarının kullanıldığı yerlerde geçerli. Bu cihazların amacı, binaya kadar gelen fiber hattını CAT standardında ethernet kablolarıyla dairelere dağıtmak. Bu sayede kullanıcıların evinde yalnızca bir adet modem / router cihazı bulunuyor ve daireye gelen WAN kablosu ile internete bağlantı sağlanıyor.

fiber sonlandırıcı cihazı
Toplu konutlar için fiber sonlandırıcı cihazı

Bu senaryoda daire içinde herhangi bir sonlandırıcı (ONT cihazı) bulunmadan bir router ile bağlantıyı evinizdeki cihazlarınıza dağıtabilirsiniz. Bu router’lar genellikle fiber destekli adı altında satılan, üzerinde bir adet WAN portu ve PPPoE (ağ protokolü) desteği olan router’lardır. Bu iki özellik bu senaryoda şart. Yani seçeceğiniz router modelleri bu özellikleri desteklemek zorunda.

Fiber altyapıdaki ikinci kullanım senaryosu ise yine yaygın olan ONT sonlandırma cihazı sonrası kullanılan modem ve router kullanımını temsil ediyor. Bu senaryoda, biraz önceki bina özelinde olan sonlandırıcı cihazlar yerine daireye özel ONT adı verilen sonlandırıcı cihazlar devreye giriyor. Bu cihazlar, yine aynı şekilde fiber hattın son bulduğu, sonrasında internet bağlantısının modem veya router cihazlarına aktarıldığı yerlerdir.

zyxel gpon ont cihazı
Örnek bir Zyxel ONT cihazı

Eğer internet servis sağlayıcınız size ayrıca bir ONT cihazı tahsis ettiyse, harici bir router kullanmak zorundasınız. Yani ilk senaryodaki gibi WAN portuna sahip bir router tercih etmeniz gerekiyor.

Ancak günümüzde hem ONT yani sonlandırıcı görevini gören hem de modem/router görevini gören cihazlar mevcut. Bu cihazlar, harici bir router veya modem ihtiyacını ortadan kaldırarak tek cihaz ile bağlantının kurulmasını sağlıyor.

TurkNet, kullanıcılarına TurkNet GigaFiber kapsamında daireye kadar fiber internet sunuyor. Böylece 1.000 Mbps’ye kadar download ve upload hızındaki interneti daha stabil ve yüksek performanslı kullanabiliyorsunuz.

Kullanacağınız cihaz türünü netleştirdiyseniz şimdi gelelim kullanacağımız kablolara. Ev sunucularında Wi-Fi en son tercih edeceğiniz bağlantı tipi olmalı. Anlık frekans değişiklikleri, bant genişliğinin tıkanması gibi sorunlar, ev sunucuları için felaket senaryoları arasına girebilir. Bu sebeple bir ev sunucusu için kullanmanız gereken bağlantı tipi kablolu bağlantı olmalıdır. Peki nasıl bir kablo?

Ev sunucu için nasıl bir ethernet kablosu kullanılmalı?

Ethernet kablosu alacağınız zaman veya modemlerimizin kutularından çıkan ethernet kablolarına baktığınız zaman CAT5, CAT5E veya CAT6 gibi ibareler görürüz. Bu ibareler, ethernet kablosunun standardını belirten ve hangi özellikleri sunduğunu gösteren terimlerdir.

Bunu kolay yoldan tanımlayacak olursak; düşük sayıya sahip CAT standardı, bant genişliği ve sinyal kaybı bakımından zayıf olan kabloları temsil ederken, yüksek sayıya sahip CAT standardı ise bant genişliği yüksek ve sinyal kaybı az veya nispeten yok diyebileceğimiz kablolardır.

CAT 7 Kablo
CAT 7 Kablo

Yani CAT 5, CAT 6 standardına göre daha yavaş hız ile birlikte probleme açık bir kablo türü diyebiliriz. CAT 6 bant genişliği sayesinde daha yüksek hız sunarken, kanallar arasındaki yalıtım sayesinde sinyal kaybını da önlüyor. Bu da daha sorunsuz bir deneyim demek.

Ayrıca bu kabloların uzunluğu da yine deneyiminize doğrudan etki eden bir durum. Modeminizden sunucunuza çekeceğiniz kablo gereğinden fazla uzun olduğunda yine sinyal kayıplarına yol açacak ve internet hızının düşük olması ile bağlantı problemleri gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır. İdeal olan uzunluk, ihtiyacınız olan en uzun uzunluktur. Yani gereğinden fazla uzun kablo tercihi yapılmamalı.

Ethernet kablosu kategorilerini daha iyi anlamak ve karşılaştırmak için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Ayrıca bu tablo, kullandığınız internetin hızına göre kablo tipi seçiminde yardımcı olacak.

Kategori Yalıtım Max. bağlantı hızı  Max. bant genişliği
CAT 3 Yok 10 Mbps 16 MHz
CAT 5 Yok 10-100 Mbps 100 MHz
CAT 5E Yok 1.000 Mbps – 1 Gbps 100 MHz
CAT 6 Kablo türüne göre 55 metreye kadar 10 Gbps 250 MHz
CAT 6A Var 55 metreye kadar 10 Gbps 500 MHz
CAT 7 Var 15 metreye kadar 100 Gbps 600 MHz
CAT 7A Var 15 metreye kadar 100 Gbps 1.000 MHz
CAT 8 Var 30 metreye kadar 40 Gbps 2.000 MHz

Listede kullanmanızı önerdiğimiz birkaç kategori var. Bunlara değinmek gerekirse;

CAT 5E

CAT 5E, CAT 5 versiyonunun revize edilmiş yani biraz geliştirilmiş bir versiyonu. Aralarında fiziksel bir fark yok. Ancak üreticiler, iletişim kanalları (çapraz konuşma) arasında istenmeyen sinyal aktarımlarını ortadan kaldırmak için CAT 5E kablolarını daha katı test standartları altında üretmeye başladı. CAT 5E, düşük üretim maliyeti ve CAT 5 kablolarından daha yüksek hızları desteklemesi nedeniyle şu anda en yaygın kullanılan kablo türlerinden biridir. 1000 Mbps hızı desteklemesine karşın herhangi bir yalıtıma sahip olmaması en büyük eksisidir.

CAT 6

CAT 6 standardı, kendisinden önceki bütün standartlardan çok daha büyük bir bant genişliğine sahiptir. Üreticinin tercihine göre folyo ve örgülü yapılarla yalıtılan bu kablolar, sinyal kaybını minimuma indirmeyi hedefliyor. Ayrıca günümüzdeki birçok modemin kutusundan da artık bu standarda sahip kablolar çıkıyor.

Sorunsuz bir internet deneyimine sahip olmak istiyorsanız, CAT 6 uygun fiyatlı en iyi çözüm.

CAT 6A

CAT 6A, CAT 6’ya göre bant genişliği yükseltilmiş bir standarttır. CAT 6 ile 250 MHz olan bant genişliği, CAT 6A ile 500 MHz’e yükseliyor. Bu sayede bu kablo yüksek hızları koruyabiliyor. Ayrıca bu standardın CAT 6’ya göre başka büyük bir artısı da standart olarak yalıtımlı gelmesi.

CAT 7

CAT 7, kendisinden önceki tüm standartlardan çok daha gelişmiş bir standarttır. Artan bant genişliği, özellikle yerel ağlarda sürekli dosya transferi yapanlar için biçilmiş kaftan. Örneğin video içerik üreten bir stüdyodasınız ve dosyaları farklı konumlara kopyalamanız gerekiyor. Bu kablo sayesinde 100 Gbps hıza ulaşabilirsiniz. Bu da saniyede 12.5 GB veri aktarımı demek.

CAT 7 kablolar, kendisinden önceki kablolar gibi RJ45 konnektör yerine GigaGate45 konnektörle geliyor. Bu konnektör RJ45 ile geriye dönük olsa da halen problem çıkartabilen bir yapıya sahip. Bu sebeple eski cihazlarınız için tercih ederken uyumluluğunu kontrol etmenizde fayda var.

CAT 7A

CAT 7A, CAT 7’nin sunduğu hızı koruyor ancak bant genişliği artarak iki yönlü iletişimde daha iyi bir deneyim vadediyor. CAT 7’de olduğu gibi destek konusunda yine limitlere sahip. Ev kullanıcıları için her yönden gereksiz olan bu kategori, büyük projelerde veya işletmelerde kullanmaya uygun olarak tasarlanmış.

CAT 8

Sıra en gelişmiş ethernet kablo standardında. CAT 8, halen üzerine çalışılan ancak mevcut olarak en gelişmiş ethernet kablosu tipidir. Bu kablo tipiyle daha uzun mesafelerde veri aktarımı mümkün hale geliyor. Yüksek bant genişliği de yine iki yönlü iletişimde büyük bir avantaj sağlıyor.

CAT 8 ayrıca IEEE (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) standartlarını destekleyen tek kablo tipidir.

Sonuç olarak, 100 Mbps hız ile ev sunucusu kuracak bir kullanıcının CAT5E veya CAT6 kullanmasında bir sakınca yok. Hatta CAT6 kablolar ile CAT5E kablolar arasında fiyat olarak neredeyse hiçbir fark olmadığı için, CAT6 burada tercih etmeniz gereken kablo tipi olmalıdır. Ancak daha iyi olmasını istiyorsanız tabii ki daha iyi kablolar da tercih edebilirsiniz.

1.000 Mbps bir bağlantı ile sunucu kuracaksanız, burada önerimiz minimum CAT6 olacaktır. Ancak bütçeniz elveriyorsa, CAT7 ve CAT8 de tercih edebilirsiniz.

TurkNet GigaFiber nedir?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı GigaFiber hizmetini oldukça uygun fiyatlarla kullanıcılarına sunuyor. Üstelik vaat edilen 1.000 Mbps’ye kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

GigaFiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin 1.000 TL‘ye kadar olan kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet GigaFiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.

  • Taahhüt ve kota yok: Hizmetinizi memnun olduğunuz sürece kullanın. Kota derdi olmadan da Steam’den dilediğiniz gibi oyun indirebilir, Netflix’ten 4K içerik izleyebilir ve canlı yayın yapabilirsiniz.
  • Yüksek upload hızları: 1.000 Mbps’ye kadar hız seçenekleriyle Zoom ve EBA gibi platformlara kesintisiz erişim sağlayın. Twitch, TikTok ve YouTube gibi platformlarda en yüksek kalitede canlı yayınlar yapın.
  • Dünya kalitesinde hizmet: TurkNet, dünya hızında ve kalitesinde GigaFiber’i tamamen kendi altyapısında sunuyor. Sizi özgürleştiren, yüksek hızlı ve müşteri odaklı hizmet, sürekli iyileştirilmeye devam ediliyor.
  • 7/24 müşteri desteği: Dilediğiniz zaman TurkNet’e ulaşabilirsiniz. Destek talepleriniz hızlı çözülüyor.
  • Hızlı müdahale ve çözüm: TurkNet’in kendi altyapısında olan bu hizmette gerekli tüm müdahaleleri kendi uzman ekibi rekor sürelerde yapabiliyor.

TurkNet’e geçiş ne kadar sürer?

Geçiş genelde belgeleriniz eksiksiz olarak ulaştıktan sonra, iki, üç gün içinde gerçekleşiyor. (Mevcut hizmetinizi TurkNet’e taşımak yerine diğer operatörden kullandığınız hizmeti önce iptal ettirip sonra TurkNet’ten sıfırdan yeni bir hat istediğinizde internetinizin kullanıma hazır olması daha uzun sürüyor.) Belgelerde herhangi bir eksik varsa (örneğin imza yok, tarih yok, kimliğinizi Online İşlemler veya Mobil Uygulama üzerinden yüklemediniz), işlemler maalesef uzayabiliyor. Bu yüzden belgelerinizi tam olarak doldurduğunuza dikkat edin.

Farklı operatörler arası internet transferi süresini etkileyen bir diğer faktör de teyit aramasına geç cevap vermeniz. Teyit aramasını yasa gereği zorunlu olduğu için, aranmanız ve sesli olarak operatör değişikliği onayınızı almaları gerekiyor. Sizi 0850 288 80 80 numarasından arayacaklar.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş sürecini de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

Port kaybetme riski nedir?

TurkNet başvurusunun ilk adımı: altyapı sorgulama

Adresinizde kullanabileceğiniz altyapı ve hızı, müşterisi olacağınız internet servis sağlayıcısının sitesinden sorgulayabilirsiniz. Peki bu nasıl yapılıyor?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet altyapı sorgulama sonucu

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. TurkNet internet hizmetini 139,90 TL’den başlayan fiyatlarla sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapınızın desteklediği hız, evinizde alabileceğiniz internet hizmeti hızını gösterir. Ancak altyapınızın gelişmesi veya fiber altyapılara geçişinizin sağlanması durumunda 1.000 Mbps’e kadar çıkabilirsiniz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 1.000 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği hızı görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.

Adresinizde GigaFiber yoksa ne yapacaksınız?

TurkNet, geçtiğimiz günlerde GigaFiber altyapı genişletme çalışmalarının bir parçası olarak, kullanıcıların altyapı taleplerini değerlendirmeye aldığı yeni bir başvuru sistemi duyurdu. Bu sistemle kullanıcılar adreslerini girerek, bulunduğu bölgeye TurkNet GigaFiber altyapısının gelmesini sağlayabiliyor.

TurkNet GigaFiber altyapı başvurusu yapma

Bu işlem için öncelikle TurkNet’in GigaFiber İstiyorum sayfasına gidin. Bu sayfanın orta kısmında “GigaFiber istiyorum” adlı butona tıklayın. Açılan sayfada, sizden adresiniz istenecek. Adres bilginizi girdikten sonra, mevcut altyapı durumunuzu içeren bir mesaj göreceksiniz. Test adresimizde henüz GigaFiber altyapısı olmadığından, “Üzgünüz, “şimdilik” GigaFiber altyapınız bulunmuyor. Hemen altyapı talebinizi iletebilirsiniz.” mesajı ile karşılaşıyoruz.

turknet gigafiber altyapı başvurusu

Bu mesajın hemen altında, GigaFiber altyapısı talebinizi iletebilmeniz için iletişim bilgilerinizi doldurmalısınız. Ardından ise Kişisel Veri Aydınlatma Metni’ni okuyup onaylayarak “Adresime GigaFiber İstiyorum” butonuna basın.

TurkNet web sitesinde yapmanız gereken işlemler bu kadar. Şimdi tek yapmanız gereken, başvuru sırasında verdiğiniz e-posta adresinize gelen doğrulama linkini kullanarak başvurunuzu gerçekleştirmek olacaktır. TurkNet, adresinizdeki taleplere göre durumu değerlendirecek ve GigaFiber çalışmaları için listeye ekleyecektir.

TurkNet’e başvurmak için en kolay yöntem: e-Devlet üzerinden TurkNet’e nasıl başvurulur?

TurkNet web sitesi üzerinden başlattığınız başvuru işlemlerinizdeki tercihlerinizden Dijital Kimlik Doğrulama seçeneğini seçmeniz durumunda, sistem sizi e-Devlet Dijital Kimlik Doğrulama sistemi aracılığıyla TurkNet hızlı başvuru sistemine aktarır. 3 dakika süren işlem sonrasında başvuru adımlarınız tamamlanır.

e-Devlet Dijital Kimlik Doğrulaması nasıl yapılır?

Dijital abonelik işlemlerinizi yaptığınız Dijital Kimlik Doğrulama sistemi için önceden e-Devlet üzerinden doğrulama işlemi yapmanız gerekiyor. Bunun için öncelikle e-Devlet sistemine şifreniz, İnternet Bankacılığı, T.C Kimlik Kartı, Mobil İmza ya da e-İmza seçeneklerinden biri ile giriş yapmalısınız.

e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra Dijital Kimlik Doğrulama sayfasına gidin. Burada İşletme/Sağlayıcı Tipi kısmından Haberleşme seçeneğini seçin. Ardından ise İşletme/Sağlayıcı kısmına TurkNet bilgisini girin ve devam edin.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –