Anasayfa Makale Oyuncular ve Eski PC’ler İçin Windows 10 Tabanlı Sistem: AtlasOS

Oyuncular ve Eski PC’ler İçin Windows 10 Tabanlı Sistem: AtlasOS

Modifiye edilmiş Windows sürümlerinin sayısı artmaya devam ediyor. İnternet ortamında bazı özellikleri devre dışı bırakılan, üzerinde oynamalar yapılmış bazı Windows sürümleri görebiliyoruz. AtlasOS isimli işletim sistemi ise nispeten eski diyebileceğimiz donanıma sahip olanlar için en iyi Windows 10 deneyimi sunmak üzere hazırlanmış.

Windows 11, 5 Ekim 2021 tarihinde piyasaya çıkmıştı ve üzerinden bayağı zaman geçti. Microsoft yeni sistemini geliştirmeye ve hataları gidermeye devam ediyor. Teknoloji dünyasından tepki toplayan Microsoft, Windows 11 için katı diyebileceğimiz sistem gereksinimleri istiyor. Windows 10 kullanıcılarının sayısı bir hayli fazla ve uzun yıllar kullanıcılara hizmet verecek.

AtlasOS Neler Sunuyor?

AtlasOS, Windows 10’un “açık kaynaklı” bir modifikasyonu diyebiliriz. Geliştiricilerine göre özellikle “oyuncular için” tasarlanmış, en popüler işletim sistemi olan Windows 10 üzerinde bazı değişiklikler yapılmış. Geliştiriciler ayrıca Atlas kullanıcılarının daha yüksek kare hızları ve düşük giriş gecikmesi elde edebileceğini söylüyor. Bununla birlikte, işletim sistemi gereksinimleri hem düşük kaliteli sistemlerde hem de üst düzey oyun makinelerinde çalışan kişiler için oldukça iyi.

Projenin resmi web sitesine baktığımızda, CPU üzerindeki bilgi işlem stresini azaltmak için bazı geliştirmeler yapıldığını görüyoruz. Bunun için çalışan işlem sayısı azaltılmış. Aynı zamanda sistem gecikmesi de düşürülmüş. ISO dosyası resmi Windows imajlarına kıyasla küçük olduğundan dolayı işletim sistemi daha az yer kaplıyor. Bir başka detaya gelince, Windows telemetri devre dışı bırakıldığı için gizliliğe odaklanılmış. Böylece kullanıcılar ve kodlayıcılar AtlasOS’un Windows 10’a gerçekte ne tür değişiklikler getirdiğini kolaylıkla kontrol edebiliyor.

Orijinal Windows 10 21H1 sürümüyle karşılaştırıldığında, AtlasOS’un 0.5.2 sürümü, çalışan işlem sayısını 185’ten yaklaşık 35’e düşürüyor. Bellek kullanımında büyük bir fark var; 1,5 GB’tan 600 MB’a iniyor. Ayrıca AtlasOS yaratıcıları, işlem gecikme süresinin 3.09’dan 2.55’e düştüğünü vurguluyor.

Projenin resmi GitHub sayfasına gelince, Atlas’ın oyun performansını olumsuz etkileyebilecek tüm “Windows’un olumsuz dezavantajlarını” ortadan kaldırdığı ve aynı zamanda sistem ve ağ gecikmesi ile giriş gecikmesini iyileştirdiği belirtiliyor. Windows 10’dan izleme özelliklerini kaldırmak iyi bir fikir diyebiliriz. Öte yandan AtlasOS’un akıllarda soru yaratan bir detayı var; “bloatware” olarak tanımlanan birçok güvenlik özelliği devre dışı bırakılmış.

AtlasOS, Spectre ve Meltdown gibi modern Intel ve AMD işlemcilerdeki donanım güvenlik kusurlarına karşı uygulanan hafifletme önlemlerini devre dışı bırakıyor. Geliştiriciler görünüşe göre güvenlik özellikleri/yamalarını pek umursamıyor. Özetle her şey performans odaklı yapılmış. AtlasOS’un oyun odaklı olduğundan söz etmiştik. Bu bağlamda oyuncuların pek ilgisini çekmeyen Güvenilir Platform Modülü (Trusted Platform ModuleTPM), BitLocker, Windows Defender, Ses Tanıma, Geri Yükleme Noktaları ve Sistem Sıfırlama gibi standart (güvenlik) özelliklerin tümü de kaldırılmış.

Atlas Projesi’nin açık kaynaklı doğasına geçelim. Sistem üzerinde modlama yapabilmek için kullanılan ana araç, kapalı kaynaklı bir yazılım olan NTLite olarak biliniyor. AtlasOS’un yaratıcıları, nihayetinde kullanıcıların işletim sisteminin özel bir ISO’sunu ücretsiz olarak oluşturmalarına yardımcı olacak bir komut dosyası sağlamak istediklerini söylüyorlar.

Her şeyi ortaya koyup değerlendirme yaptığımızda AtlasOS açıkçası tartışmalı bir işletim sistemi. Güvenlik özelliklerinin çoğu devre dışı bırakıldığından dolayı her zaman bir risk var. Bu nedenle kullanan kişilerin her adımını dikkatli atması gerekli. Ayrıca yeni veya biraz eskimiş bir bilgisayara sahip olanlar orijinal Windows’u kullanmaya devam edebilir. Ancak bilgisayarınızda çoğunlukla oyun oynuyorsanız ve sisteminiz eskiyse AtlasOS’a şans vermeyi düşünebilirsiniz. Tekrar hatırlatalım, yalnızca güvenlik özellikleri değil, farklı birçok özellik de devre dışı bırakılmış.