Anasayfa Haber PC Donanımlarına Ait Arıza Oranları Paylaşıldı: GPU, RAM, SSD

PC Donanımlarına Ait Arıza Oranları Paylaşıldı: GPU, RAM, SSD

Filipinler’de bir perakendeci olan Hardware Sugar, yaptığı dört yıllık takip sonrasında popüler donanım markalarının arıza oranlarını paylaştı. Birazdan verilere değineceğiz, ancak bilgilerin Filipinler topraklarıyla sınırlı olduğunu hatırlatalım. Ayrıca kullanıcı hatası gibi diğer faktörlerin de bu tür verileri etkileyebileceğini belirtelim. Burada bahsi geçen arıza oranları, para iadesi, değiştirme veya onarım dahil olmak üzere garanti kapsamındaki işlemleri kapsıyor.

Ekran kartları, özellikle Gigabyte olmak üzere tüm donanım bileşenleri arasında en yüksek arıza oranına sahip görünüyor. Satıcının verilerine bakılırsa Gigabyte markalı kartlar %5’lik bir oranla ilk sırada. MSI’ın ekran kartları görünüşe göre daha güvenilir ve satılan tüm ürünlerin yalnızca %1.5’i işlem görmüş. Hardware Sugar, Gigabyte markalı GPU’ların MSI’a göre %9.3 oranda daha fazla satıldığını vurguluyor. Maalesef perakendeci herhangi bir GPU üreticisinden (NVIDIA veya AMD) bahsetmiyor.

Anakartlarda durum tam tersine. MSI markalı anakartlar, Gigabyte anakartlara göre %1.8 daha yüksek arıza oranına sahip. Ancak yine Intel veya AMD olmak üzere platformlara göre bir ayrım yapılmamış.

Tablo ayrıca Filipinler’de Corsair ve Cooler Master gibi büyük isimleri geride bırakarak Seasonic güç kaynaklarının oldukça popüler olduğunu ortaya koyuyor. Hardware Sugar, Corsair’e kıyasla %42,8 daha fazla Seasonic markalı ürün sattı. Arıza konusuna gelince, Corsair %1’den daha az oranla genel olarak daha güvenilir görünüyor. Seasonic ve Cooler Master gibi diğer isimler ise sırasıyla %1,8 ve %2 oranında geri dönüş aldı.

Corsair ve DeepCool’un soğutma çözümleri hiçbir arıza göstermedi. Ancak en çok satılan NZXT soğutma ürünleri %4’lük bir arıza oranına sahipti. Yine detay verilmemiş. Yani bu veriler hava veya sıvı soğutma olarak detaylandırılmıyor.

G.Skill, RAM tarafında Filipinler’de en çok tercih edilen marka oldu. Perakendeci, G.Skil markalı kitlerin TeamGroup’a göre %235,8 daha fazla satıldığını söylüyor. Dünya genelinde oldukça popüler bir marka olan G.Skill’in ürünleri, yüksek satışlara rağmen %0.66 oranında arıza verdi. Ancak bildiğiniz gibi bellekler genel olarak fazla arıza açmıyor.

Samsung ve TeamGroup, yüksek hızlı NVMe depolama konusunda en çok tercih edilen iki marka oldu. Satış rakamları birbirine yakın, ancak Samsung imzalı ürünler neredeyse hiç garantiye gelmedi. Buna karşılık, TeamGroup sürücülerinin %1.2’lik başarısızlık oranı var.

Satış Sorunlu Ürün Hata Oranı
Ekran Kartı
MSI 129 2 1.5%
Gigabyte 141 7 5%
Anakart
MSI 470 10 2.4%
Gigabyte 388 7 1.8%
Güç Kaynağı
Corsair 451 1 0.22%
DeepCool 46 0 0%
Cooler Master 157 3 2%
Seasonic 644 12 1.8
Soğutma
NZXT 154 6 4%
Corsair 42 0 0%
DeepCool 149 0 0%
RAM
G.Skill 601 4 0.66%
TeamGroup 179 2 1%
NVMe SSD
Samsung 257 0 0%
TeamGroup 243 3 1.2%