Anasayfa Haber AMD AGESA Yazılımı, Ryzen 5 7600X’teki Çekirdekleri Devre Dışı Bırakıyor

AMD AGESA Yazılımı, Ryzen 5 7600X’teki Çekirdekleri Devre Dışı Bırakıyor

AMD’nin yeni AGESA ComboAM5PI 1.0.0.4 firmware güncellemesi, şaşırtıcı şekilde Ryzen 5 7600X’teki bazı çekirdekleri devre dışı bırakıyor. Bu ciddi hata nedeniyle anakart üreticileri BIOS güncellemelerini web sitelerinden çekmek zorunda kaldı.

Bir başka ilginç detaya gelince, kusurlu üretici yazılımı piyasadaki 7600X’lerin tümünü etkilemiyor. Yalnızca çift CCD tasarımına sahip olan işlemciler etkileniyor. Ryzen 5 7600X bildiğiniz gibi 6 çekirdek ve 12 iş parçacığına sahip olan bir CPU. Yani tek bir CCD fazlasıyla yeterli. Biz entegre ısı yayıcının altını göremiyoruz, ancak bazı Ryzen 5 7600X işlemciler çift CCD taşıyor. AMD doğal olarak bunlardan birini donanımsal olarak devre dışı bırakıyor.

AMD ve Intel gibi yonga üreticileri, verimliliği en üst düzeye çıkarmak için sorunlu çipleri elden geçiriyor, bazı bölümlerini devre dışı bırakarak tekrar kullanıma sunuyor. Çift CCD’li 7600X’lerin piyasada olmasının sebebi de tam olarak bu. Geçmişe bakıldığında AMD, önceki Ryzen 7 5800X ve Ryzen 5 5600X işlemcilerinde de benzer bir strateji benimsemişti.

AGESA ComboAM5PI 1.0.0.4, görünüşe bakılırsa tek CCD ve çift CCD’li yongaları birbirinden ayırt etmekte zorlanıyor. Chi11eddog‘a göre üretici yazılımı Core0’ı tamamen kilitliyor.

MSI ve ASRock, yeni AGESA kodlarını içeren BIOS sürümlerini web sayfalarından kaldırdı. Gigabyte’ın anakart destek sayfalarında BIOS dosyaları halen mevcut. Eğer yeni nesil bir işlemci almak istiyorsanız BIOS dosyalarına dikkat etmekte fayda var.

Güncelleme

AMD, yeni SMU 84.79.210 ile yenilenen AGESA firmware ile birlikte bu sorunu çözmüş görünüyor. AGESA versiyonu aynı kaldı; ancak AMD, işlemcinin saat hızları, voltajlar ve güç limitleri gibi çeşitli yönlerini yöneten Sistem Yönetim Birimi’ni (SMU) güncelledi.