Anasayfa Makale İncelemeler TP-Link Tapo H100 ve T110 Akıllı Temas Sensörü İncelemesi

TP-Link Tapo H100 ve T110 Akıllı Temas Sensörü İncelemesi

Akıllı ev ürünleri her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Hem üretim maliyetleri azalıp hem de ürünler yetenek bakımından daha becerikli hale gelince bu ürünlere yönelik ciddi bir pazar oluşmuş durumda. Güvenlikten tutun, hayatı kolaylaştıracak ve yaşam ortamınıza renk katacak türden ürünlere denk gelmek artık oldukça kolay.

Bu da bizi makalemizin konusu olan TP-Link’in Tapo ekosisteminden Smart Hub H100 ve kapı & pencereler için T110 akıllı temas sensörüne getiriyor.

H100 Smart Hub Nedir?

Tapo H100 Smart Hub

Bu hub diğer tüm TP-Link sensörlerine ve akıllı tuşlarına ev sahipliği yapıyor. Sensörler hub ile iletişim kuruyor, sonrasında bu hub’da gerektiğinde Wi-Fi ağınıza bağlanıyor veya size haber veriyor. Yani her halükarda bir hub alınması gerekiyor, sensörler tek başına kullanılamıyor. 

Tapo T110 ve H100 Kullanım Senaryoları

H100 Hub direk prize geçiyor ve üzerinde bir hoparlör var, küçük bir LED ve yan tarafında bir de tuş var. Bunun kurulumu çok basit, prize taktığınızda turuncu ve mavi yanıp sönmesini bekliyorsunuz, daha sonra akıllı telefonunuzdan Tapo uygulamasını (Android/iOS) açıp, yeni aygıt ekle’yi seçiyorsunuz. Bu arada videomuzu izlediyseniz uygulamanın İngilizce olduğunu farketmiş olmalısınız, bunun sebebi kullandığımız telefonun İngilizce olması. Tabiki Tapo uygulamasının Türkçe dil desteği de mevcut.

Tapo uygulamasında listeden “Tapo Hub H100″ü seçip devam ettiğinizde, uygulama sizden H100’ün yayınladığı Wi-Fi ağına bağlanmanızı isteyecek, siz bağlanır bağlanmaz yerel Wi-Fi ağınızı listeden seçmenizi ve şifrenizi girmenizi isteyecek ki H100’ü bu ağa bağlayabilsin. Son olarak uygulama sizden cihazı nereye konumlandırdığınızı seçmenizi isteyecek ve olası firmware güncellemelerini kontrol ettikten sonra H100’ü kullanıma hazır hale getirecek.

T110 Akıllı Temas Sensörü

T110 Akıllı Temas Sensörü

Kutusundan 2 parça şeklinde çıktığını görebilirsiniz. Bu ince parçanın içinde bir mıknatıs var ve diğer parça bu mıknatısı algılayıp kapıların veya pencerelerin kapanıp açıldığını bize bildiriyor.

Bunu yapabilmesi için büyük olan parçada bir saat pili var. Ürün rafta beklediği süre içinde bu pilin ömrü azalmasın diye mavi bir plastik şerit pilin bir kutbunu izole ediyor. Tp-Link bunun yerine pili kutuya ayrıca koyup sizden takmanızı da isteyebilirdi ancak bence bu daha pratik bir çözüm. Bu şeridi çekip çıkardığınız anca küçük yeşil bir LED yanıp sönmeye başlayacak. Bu hub ile eşleşmeye hazır olduğu anlamına geliyor. Pilden tasarruf etmesi için bu eşleşme süresi oldukça kısa tutulmuş, o sebeple şeridi yerinden çıkarır çıkarmaz eşleşmeyi başlatmanızı öneririm. Aksi taktirde arka kapağı çıkarıp reset tuşuna 3 saniye basmanız ve eşleşme modunu tekrar başlatmanız gerekiyor.

Kutudan ayrıca 3M çift taraflı yapışkan bantlar da çıkıyor.  Bunlar gerçekten güçlü yapıştırıcılar o sebeple kurulumu yapacağınız yerden emin olduktan sonra bunları yapıştırmanız gerekiyor.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da iki parça arasındaki maksimum uzaklığın 15mm olması gerektiği. 

Sensör
Resimde de görebildiğiniz gibi mıknatıs ile algılayıcı arasındaki mesafe 15mm’den fazla olduğu için sistem çalışmayacaktır.

T110’u Hub ile Eşleştirme

Montaj bittikten sonra T110’u eşleşme moduna alıyoruz, bu modda yeşil led ışık hızla yanıp sönecektir. 

Sonra Tapo altından sensör eklemeyi seçiyoruz. Bunu seçtiğimizde öncelikle sensörü hangi hub’a bağlamak istediğimiz sorulacak, listeden bir hub seçip devam ediyoruz. Daha sonra eşleşme moduna aldığımız sensör bulunacak ve sensörün yerleşimi, ikonu ve ismi gibi bilgileri girmemiz istenecek.

Bu sensörün kullanım senaryoları gerçekten çeşitli. İster buzdolabınızın açık kalıp kalmadığını görmek için, isterseniz kapıyı açıp eve girdiğinizde tapo akıllı ampulün yanması için, isterseniz de güvenlik amaçlı kapınızın veya pencerenizin açılıp açılmadığını bilmek için kullanın, size kalmış. 

Peki temas kesildiğinde ne oluyor, sistem nasıl tepki veriyor?

Bu da tamamen size kalmış. Tapo uygulaması altından önceden belirlenmiş kullanım senaryolarından birini seçip sonra durumunuza göre bunları özelleştirebiliyorsunuz. Mesela kapı açıldığında alarm çalmasını istiyorsunuz, ister bunun saatini sadece gece aktif olarak şekilde ayarlıyorsunuz isterseniz de tüm gün aktif olabiliyor.

Ya da isterseniz sessiz alarm alabiliyorsunuz, cep telefonunuzdan kontrol edip sensörün temasının ne zaman kesildiğini görebiliyorsunuz. 

Alarm ses seviyesi

Ancak alarm söz konusu olduğunda hub’ın ses seviyesi bana o kadar da yüksek gelmedi, yani hırsızları kaçıracak ve yeri göğü ayağa kaldırabilecek bir ses çıkarması için değil o an evde bulunanlara haber vermek için tasarlanmış. Alarmın 2 metre uzaklıktan bir ses kaydını aldık, videomuzda dinleyebilirsiniz.

Artılar ve Eksilerle Sonuç Değerlendirmesi

Tp-Link temas sensöründeki pilin ortalama bir kullanımda 1 yıl idare ettiğini söylüyor ve pilin değişimini gayet kolay yapmış, zaten bu pilleri piyasada bulmak da çok kolay. Bu anlamda kesinlikle kullanıcı dostu bir çizgi izlediğini söyleyebilirim.

Getirebileceğim birkaç eleştiri de var. İlki daha güçlü mıknatıs kullanılarak algılama mesafesi biraz uzak tutulabilirmiş gibi geldi, malum bazı ev eşyalarının kapılarının arası 15mm’den daha fazla olabiliyor. Bir diğer eleştiri de farklı renk seçeneklerinin eksik olması. Mesela siyah buzdolabı üzerinde veya gri kapı üzerinde beyaz sensör biraz sırıtabiliyor. Belki ilerde siyah ve gri renk seçeneklerini de görürüz.