Anasayfa Makale Kullanılmış Ekran Kartı Nasıl Anlaşılır?

Kullanılmış Ekran Kartı Nasıl Anlaşılır?

GPU'da sarı renk tonu örneği.

Ekran kartıyla madencilik dönemi birçok farklı nedenden dolayı artık geride kaldı. GPU fiyatları da artık normal seviyeye döndü, ancak madencilerin kurnazlıkları bitmek bilmiyor. YouTuber Iskandar Souza ve bilgisayar teknisyeni Paulo Gomes tarafından yapılan bir araştırma, Çin perakende platformlarındaki ekran kartı satıcılarının pek de dürüst olmadığını gösterdi.

Aslında bu yeni bir konu değil. Madenciler, kullanılan ekran kartlarını “yeni” olarak etiketleyerek satmaya çalışabiliyor. Paulo, kullanılmış bir ekran kartının tespitine dair elde ettiği deneyimleri paylaştı. İlk olarak bakılması gereken yer, bir tornavidanın aşındırdığı vidalar ve ekran kartı üzerindeki eksik etiketler. Ancak bazı ekran kartlarında her şey dört dörtlük görünse bile kullanılmış olabiliyor.

GPU belleğindeki boya çizilmesi
GPU belleğindeki boya çizilmesi

Fark edilmesi kolay bir diğer şey ise bellek ve GPU üzerindeki sarımsı renk tonu. Görünüşe göre dolandırıcılar, insanlara yeniymiş gibi göstermek için bellek yongaları üzerinde bazı işlemler yapıyor. Böylelikle çip daha parlak görünüyor.

Bellek ve GPU üzerindeki sarı ton, madencilerin bileşenleri daha yeni kartlara lehimlemesinden veya uzun süreli kullanım sırasında aşırı ısınmadan kaynaklanabilir. Sebep ne olursa olsun, sarı renk tonu kartın yeni olmadığının kesin bir kanıtı. Paulo, madencilik yapılan bir GPU’nun görünüşüne dair pek çok örnek gösterdi. Ayrıca grafik belleği de bazı aşınma ibareleri gösterebiliyor.

TecLab tarafından yapılan benzer bir araştırma, Brezilya’daki şirketlerden biri tarafından satılan kullanılmış maden kartları konusunu ele aldı. Satılan ekran kartları, yeni kartlardan farklı bir epoksi rengine sahipti. Bu kartlar, herhangi bir suç veya hile olmadığını doğrulamak için canlı yayın sırasında açıldı. Böylelikle madencilikte kullanılan kartların “yeni” olarak satıldığı doğrulanmıştı.

Ekran kartı bileşenlerinde bir sarı ton gördükten sonra anında sonuca varmak doğru olmayabilir, ancak durum genel olarak bu şekilde. Madencilik dönemi sona erdiğinden dolayı ülkemiz de dahil olmak üzere dünya genelinde piyasaya birçok ikinci el ekran kartı çıktı. Neyse ki ülkemizde uzun süre kullanılsa da “yepyeni” olarak satılan ekran kartlarına pek rastlamıyoruz.

Ek olarak, yeniden GPU lehimleme (GPU resoldering) işlemi ekran kartı üreticilerinin yaptığı yaygın bir uygulama. Bu işlem özellikle pahalı üst düzey ekran kartlarına yapılıyor. EVGA GPU onarım merkezinden alınan videoda bir örnek mevcut:

Madencilik Yapılan Ekran Kartı Nasıl Anlaşılır?

Ne yazık ki ikinci elde alışveriş yaparken ekran kartını parçalarına ayırmak mümkün değil. Bu noktada ürünün “madencilik için kullanılmadığını” belirten birçok ilan olabilir. Bazı satıcılar ise kartın madencilik için kullanıldığını açık bir şekilde söyleyebilir. Ancak bu durumda bile kartın ne kadar süre çalıştığını, ne kadar zorlandığını bilemeyiz. Madencilikte kullanılmamış olsalar bile, kartlar potansiyel olarak güvenli sınırların ötesine itilerek ağır overclock işlemi görmüş olabilir.

Sürekli iş yüklerinde termal pedler ve termal macun zamanla işlevini yitirir. Öte yandan fan kanatlarında ve soğutucu kanatçıklarında toz birikebilir. Neticesinde ise ürün performansı olumsuz etkilenir. Bazı kullanıcılar, temizlik ve bakım yapmak amacıyla ekran kartlarının içini açabiliyor.

ekran kartı

Bir ekran kartı alırken satıcıyla buluştuğunuzda ürünü bir süre inceleyebilirsiniz. Tozlanmayı görmek için karta genel olarak göz gezdirin. Kartı bir arada tutan vidaların aşınıp aşınmadığını, daha önce çıkarılıp çıkarılmadığını kontrol edebilirsiniz.

İkinci el ekran kartlarıyla ilgili birçok detaya yer verdiğimiz makalemize aşağıdan erişebilirsiniz: