Anasayfa Haber Windows 7, Yıllar Sonra UEFI Secure Boot Desteği Aldı

Windows 7, Yıllar Sonra UEFI Secure Boot Desteği Aldı

Windows 7

Microsoft, Windows 7 çalıştıran UEFI sistemlerde Secure Boot (Güvenli Önyükleme) için sessiz sedasız yerel destek sunmaya başladı. Aslında bu değişiklik yeni yapılmamış. Çin kaynaklı forumlara bakılırsa, şirket desteği Eylül 2022’de KB5017361 güncellemesiyle ekledi. Ancak resmi güncelleme notlarında bu değişiklikten hiç bahsedilmedi.

Önemli bir not olarak, Windows 7’ye Güvenli Önyükleme desteği getiren güncelleme, yalnızca Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmesi (ESU) aboneliğine sahip kuruluşlar için kullanılabilir durumda. Yani ücret ödeyerek destek almaya devam edenler için kullanıma sunulmuş.

Secure Boot, sistemin yalnızca üreticinin güvendiği yazılımı kullanarak başlamasını sağlayan bir modül. Güvenli Önyükleme desteği olumlu bir gelişme. Garip olan şey ise yazılım devinin bu özelliği Windows 7 desteği bittikten üç yıl sonra sunması.

Windows 7 UEFI Secure Boot Desteği

Öte yandan, Windows 7 Secure Boot desteği için bazı uyarılar var. UEFI Class 3 sistemler, anakart BIOS’undan özellik etkinleştirilemeyeceği için tam olarak uyumlu değil. Örneğin, Class 3 sistemlerde UEFI ve Secure Boot’u etkinleştirmeye çalışan kullanıcılar, başlangıç ​​logosunun ötesine geçemiyor.

UEFI Class 3 sistemler yalnızca modern sabit yazılım deneyimi sunarken, UEFI Class 2 sistemler modern UEFI deneyimine ve eski BIOS’a erişim sağlamakta. Bir UEFI Class 3 sisteminiz varsa, tüm bunların çalışması için GitHub’da bulunan UefiSeven gibi bir geçici çözüm kullanmanız gerekecek.

Windows 7, 14 Ocak 2020’de resmi olarak desteğin sonuna ulaştı. Ancak Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmesi (ESU) hizmeti, işletmeler için ücretli güvenlik güncelleştirmeleri sunarken üç yıl sonra, 10 Ocak 2023’te sona erdi.