Anasayfa Haber 2 GB RAM ile Çalışan Windows 11 Derlemesi: Tiny11

2 GB RAM ile Çalışan Windows 11 Derlemesi: Tiny11

Tiny11, standart Windows 11 yüklemesini diskte 20 GB+’dan yaklaşık 8 GB’a indiren, ayrıca yalnızca 2 GB RAM’e sahip sistemde çalıştırabilen bir işletim sistemi. Ek olarak, şu anda mevcut olan kurulum ISO’su sadece 3 GB boyutunda.

Tiny11’de sistem kaynaklarını ve boyutu azaltmak için yalnızca Hesap Makinesi, Not Defteri, Pant ve benzeri köklü Windows uygulamalar bırakılmış. Microsoft Store da mevcut, böylece istediğimiz Windows uygulama ve araçlarını yükleyebiliyoruz. Özetleyecek olursak, Windows 11 kısıtlanabileceği kadar kısıtlanmış. Geliştirici NTDev, Tiny11’in sürücü sıkıştırması uygulanarak daha da küçültülebileceğini söylüyor.

.NET platformu, sürücüler ve güvenlik güncellemeleri Windows Update’ten yüklenebiliyor. Windows Bileşen Mağazası (WinSxS) kaldırıldığından dolayı yeni özellikleri ve dilleri yüklemek mümkün değil.

NTDev’e göre gerçek işletim sistemi dosyaları 6.34 GB, doğrama bloğundan kurtulan uygulamalar ise 1.59 GB yer kaplıyor. Tiny11 ayrıca Rufus gibi araçlar tarafından popüler hale getirilen bazı düşük seviyeli değişiklikleri de içermekte. Örneğin, Tiny11 varsayılan olarak yerel bir hesap kullanıyor, ancak çevrimiçi hesap oluşturma seçeneği mevcut. Önemli bir detay olarak, çeşitli donanım kısıtlamaları da kaldırılmış.

Geliştirici bu sistemin 2 GB RAM’e sahip sistemde “harika bir şekilde çalışabileceğini” söylüyor. Dahası, işlemci nesli veya TPM engelleri nedeniyle Windows 10 yükseltmeleri engellenenler, Microsoft’un en yeni işletim sistemine geçmek için Tiny11 ISO’yu kullanabilecekler.

Tiny11’i indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. ISO dosyası, doğrudan veya BitTorrent protokolü aracılığıyla indirilebiliyor.