Anasayfa Haber ARM Tabanlı Dizüstü Bilgisayarlar Pazar Payı Kazanmaya Devam Ediyor

ARM Tabanlı Dizüstü Bilgisayarlar Pazar Payı Kazanmaya Devam Ediyor

Yeni bir rapor hazırlayan Counterpoint Research, birim bazında PC sevkiyatlarının 2022 yılında %15 azaldığını, 2023’te bu düşüşün devam edeceğini bildirdi. PC pazarındaki bu karamsar tabloya rağmen, ARM tabanlı dizüstü bilgisayar satışları artmaya devam ediyor.

Apple, geçen yıl ARM tabanlı dizüstü bilgisayar pazarına %90’lık payla hakim oldu. Öte yandan, MediaTek ve Qualcomm’un Windows PC’ler için tasarladığı yeni SoC’lerini tanıtmasıyla ARM tabanlı çipler daha fazla pay kazanacak. Üstelik 2027 yılına kadar bu tür çiplerin dizüstü bilgisayarların %25’ine güç sağlaması bekleniyor.

Şüphesiz, Apple markalı dizüstü bilgisayarlar sayesinde ARM çipler itibar kazandı. Bunun yanı sıra, ARM destekli Chromebook’lara yönelik sürekli artan bir talep var. Geçen yıl satılan mobil bilgisayarların %13’ünde ARM tabanlı yongalar yer alıyordu. Analistlere göre pazar payı bu yıl %15’e çıkacak.

Apple’ın ARM tabanlı Mac’lerdeki başarısız tartışılmaz, ancak genel olarak Windows kullanıcılarının sayısı oldukça fazla. Bu bağlamda MediaTek ve Qualcomm gibi şirketlerin 2024’te Windows için hazırladıkları SoC’leri piyasaya sürmesini bekliyoruz. Böylelikle mobil bilgisayarların x86’dan ARM’ye geçişi hızlanacak. Sonuç olarak pazar payının 2025’te %21’e, 2027’de ise %25’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Qualcomm’un Nuvia tarafından tasarlanan, Qryon çekirdeklere sahip Snapdragon SoC’ler için çok büyük umutları var. Bu işlemciler şimdi PC OEM’leriyle birlikte örnekleniyor ve şirket, yongaları hem tüketici hem de kurumsal kullanıcılara yönelik dizüstü bilgisayarlarda kullanmayı planlıyor.

Apple, MediaTek ve Qualcomm gibi devler, önümüzdeki yıllarda ARM tabanlı çiplerinin performansını ve özelliklerini ileri taşımaya devam edecek. Öte taraftan Intel ve AMD’nin de ARM benzeri mimariler üzerinde çalışmalar yaptığını biliyoruz.