Anasayfa Haber Yapay Zeka, Çip Tasarım Süreçlerinde Daha Önemli Hale Geliyor

Yapay Zeka, Çip Tasarım Süreçlerinde Daha Önemli Hale Geliyor

Synopsys‘in yarı iletken tasarımına yönelik yapay zeka çözümü, 100 ticari yonganın üretiminde kullanılarak önemli bir kilometre taşına ulaştı. Şirket yaptığı basın açıklamasında, STMicroelectronics ve SK hynix gibi müşterilerin Synopsys DSO.ai (Design Space Optimization AI) sayesinde 3 kata kadar verimlilik artışı elde ettiklerini söyledi. Ayrıca çiplerin toplam güç tüketimi %25’e kadar düştü ve yonga kalıp boyutunda önemli ölçüde düşüş oldu.

Yapay zeka aslında çip tasarımcılarının işini elinden almıyor, onlara yardımcı oluyor: Synopsys, yazılımı sayesinde mühendislerin yinelemeli çalışmalardan kurtulduğunu ve yapay zeka desteği sayesinde insanların inovasyonlar üzerinde çalışabildiğini vurguluyor.

Tasarım, doğrulama döngüleri ve çabalarının azalmasıyla, tasarım ekipleri zamanlarının daha büyük bir kısmını temel fikirleri üzerinde inovasyon yapmaya harcayabiliyor.

Böylelikle elektronik tasarım otomasyonunda yapay zeka kullanımının hızla yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Synopsys’in çözümü şu ana kadar 100 ayrı çip tasarımına hayat verdi. Daha da önemlisi, yapay zeka çözümleri çip tasarım işine girmek isteyen şirketler için yararlı olabilir. Özellikle otomotiv sektörü için yongalar daha önemli olmaya başladı.

Peki Synopsys DSO.ai tam olarak ne yapıyor? Yapay zeka yazılımı, görevini tamamlamak için herhangi bir çip tasarımı için gücü, performansı ve alanı (PPA) optimize ediyor. Böylelikle şirketler daha az kaynakla daha iyi işler çıkarabiliyor.

Synopsys, diğer yonga tasarımı ve doğrulama süreçleri için zeka kullanımını genişletmeye çalışıyor. Görünüşe göre çip tasarımında yapay zeka daha fazla önem kazanacak.