Anasayfa Haber İşlemci Sevkiyatlarında 30 Yılın En Büyük Düşüşü Yaşanıyor

İşlemci Sevkiyatlarında 30 Yılın En Büyük Düşüşü Yaşanıyor

Bilgisayar ve genel olarak teknoloji endüstrisinin zorlu bir dönemden geçtiğini rahatlıkla söylemek mümkün. Mercury Research‘ten Dean McCarron tarafından hazırlanan yeni bir rapor, tablonun tahmin edilenden daha kötü olduğunu gösteriyor: x86 işlemci pazarı, 30 yıllık dönemi kapsayan verilere bakıldığında en büyük çeyreklik ve yıllık düşüşlere sahne oldu.

Elde edilen verilere göre, 2022 yılında CPU birim (ARM hariç) sevkiyatı bir önceki yıla kıyasla %21 gibi ciddi oranda düştü. Yıl içinde toplam 374 milyon işlemcinin gönderdilği söyleniyor. Gelirler ise önceki yıla göre %19 düşüşle 65 milyar dolar oldu. McCarron, bu kasvetli tabloya rağmen işlemci gelirlerinin pek de kötü olmadığını söylüyor. 2022 yılındaki toplam işlemci gelirleri, 2020’ler başlamadan önceki yıllara göre daha yüksek.

Genel olarak CPU sevkiyatları kötüye gitse de, dördüncü çeyrekte sunucu CPU’larının sevkiyatı arttı. Öte taraftan AMD, küçülen masaüstü ve dizüstü bilgisayar pazarlarında pazar payı kazandı. Mercury tarafından paylaşılan grafiklere bakılırsa; AMD, 2021 x86 pazarında %23’lük büyüme kaydetmişti. 2022 yılında bu rakam yaklaşık %30’a çıktı.

Mercury Research analisti, işlemci pazarındaki tabloyu şöyle özetliyor:

Sevkiyatlardaki düşüşün büyük kısmı, önceki çeyreklerde sevk edilen fazla envanterin mevcut satışları etkilemesinden kaynaklanıyor. CPU tedarikçileri de envanter tüketim oranını artırmaya yardımcı olmak için sevkiyatları kasıtlı olarak sınırlandırıyor. İşlemcilere yönelik PC talebi daha düşük ve zayıflayan makroekonomik endişeler PC OEM’lerini de envanterlerini azaltmaya itiyor.

Mercury Research ayrıca bu trendin 2023’ün ilk yarısına kadar devam edeceğini iddia etmiş.