Anasayfa Haber Intel CEO’su: “3nm Çiplerin Üretiminde Bir Gecikme Yok”

Intel CEO’su: “3nm Çiplerin Üretiminde Bir Gecikme Yok”

Intel CEO’su Pat Gelsinger, Intel 3 ve TSMC N3 (her ikisi de 3nm sınıfı) fabrikasyon teknolojileri kullanılarak üretilen ürünlerde gecikmeler yaşanacağını öne süren söylentilere değindi. Mavi takımın patronu, şu ana kadar duyurulan tüm 3nm projelerinin 2024 yılına yetişeceğini yeniden vurguladı.

Hem TSMC hem de dahili Intel 3 programlarımız Granite Rapids ve Sierra Forest ile 3nm programları yolunda gidiyor. Ortaya çıkan bu tartışmalardan bazıları beni biraz şaşırtıyor. Birkaç ay önce Intel 4 ve diğer bazı TSMC programlarımız hakkında da benzer söylentiler çıktığını fark etmişsinizdir, ki bunlar o zaman da açıkça yanlıştı.

Intel, şimdiye dek 3nm sınıfı teknolojilerle üretilen üç ürün grubu açıkladı. Veri merkezi odaklı Granite Rapids (yüksek performanslı çekirdeklere dayalı) ve Sierra Forest (enerji tasarruflu çekirdeklere dayalı) işlemciler Intel 3 teknolojisiyle (daha önce 5nm olarak biliniyordu) üretilecek. Bu üretim süreci esasen Intel 4’ün rafine edilmiş bir versiyonu, ancak watt başına daha yüksek performans, daha yüksek sürücü akımları, azaltılmış direnç ve daha yoğun yüksek performanslı kütüphanelere sahip. Tüm bu detaylar, özellikle veri merkezi sınıfı işlemciler için fayda sağlıyor.

Intel 20A- Anstrom
Intel 2A (Anstrom) ile sonuçlanan Intel yol haritası.

Intel’in birkaç kez gösterdiği bir slayta göre, Meteor Lake ve Arrow Lake kod adlı işlemcilerde (2023 ve 2024) yer alan grafik birimleri TSMC’nin N3 tekniğiyle üretilecek. Bir pazar araştırma şirketi, Meteor Lake üretiminde gecikmeler yaşandığını iddia etmişti.

2024 yılında piyasada olması beklenen Arrow Lake çipler, Intel’in 20A (2nm sınıfı) teknolojisinde üretilen bilgi işlem birimlerinden ve TSMC N3E bantlarından çıkan grafik birimlerinden oluşacak. Şirketin patronu da programlarda herhangi bir değişiklik olmadığını söylüyor.