Anasayfa Haber Ekran Kartı Sevkiyatları %35 Oranında Düştü

Ekran Kartı Sevkiyatları %35 Oranında Düştü

Teknoloji pazarındaki kasvetli hava kolay kolay son bulacak gibi görünmüyor. Özellikle son bir yıldır başta PC donanımları olmak üzere teknolojik aletlere olan talep azaldı. 2022 yılının son çeyreğini kapsayan raporlar ise GPU sevkiyatlarına odaklanıyor; 4. çeyrekte CPU satışları düştü ve çoğu istemci sisteminde entegre grafikler bulunduğundan GPU sevkiyatları da düştü.

Jon Peddie Research, geçtiğimiz çeyrekte toplam 64,2 milyon harici ve entegre GPU’nun satıldığını tahmin ediyor. Bu da çeyrekten çeyreğe %15.4 ve yıldan yıla %38’lik gerileme demek. Analist şirket, Intel ve AMD tarafından 2022’nin 4. çeyreğinde istemci PC’ler için yaklaşık 54 milyon CPU sevk edildiğini bildirdi.

Pazar araştırma şirketi ayrıca dördüncü çeyrekte masaüstü bilgisayarlar için yaklaşık 7,43 milyon harici grafik kartının satıldığını raporladı. Orana vuracak olursak, çeyreklik bazda %7,8’lik artış yaşansa da bir önceki yılın aynı dönemine göre %43,7’lik düşüş söz konusu.

ekran kartı pazar payı

Intel, %71 pazar payı ile en büyük GPU tedarikçisi konumunda. Bu şaşırtıcı gelmesin çünkü satılan milyonlarca işlemcide Intel üretimi entegre GPU yer alıyor. NVIDIA %17’lik payla ikinci sırada yer alırken, AMD’nin payı %12 civarında kaldı ki bu şirket tarihi için düşük bir seviye.