Anasayfa Haber Çin, 2022’de ABD’den Daha Fazla Çip Patenti Aldı

Çin, 2022’de ABD’den Daha Fazla Çip Patenti Aldı

ABD, söz konusu çip ve yarı iletken üretimi olduğunda her zaman söz sahibi olmuştur. Çin ise bildiğiniz gibi yıllardan beridir ABD yaptırımlarına maruz kalıyor, teknolojilerini geliştirmek için her türlü yolu deniyor.

Çin ne dünyanın en büyük çip geliştiricisi ne de dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi. Ancak hızla gelişen mikroelektronik endüstrisi, patent başvurularını oldukça yüksek rakamlara çıkarmış durumda.

Bir fikri mülkiyet hukuku firması olan Mathys & Squire‘ın raporuna göre, geçtiğimiz yıl Çinli şirketler dünya genelinde yarı iletkenlerle ilgili tüm patentlerin yarısından fazlasını aldı. Mathys & Squire yönetici ortağı Edd Cavanna, durumu şöyle yorumluyor:

ABD, Çin ve AB gibi küresel güçler yarı iletken teknolojisinde lider olmak için yarışıyor. Bu da ekonominin geleceği için yarı iletken işinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

2022 yılında mikroelektronikle bağlantılı patent başvuru sayısı 69.190 ile zirveye ulaştı. Beş yıl öncesinde bu rakam 43.380 iken güncel rakamlara baktığımızda %59’luk fark görüyoruz. Ortaya çıkan tablo, sektörün ne kadar hızlı geliştiğini ve çiplerin modern yaşamın tüm yönlerini nasıl etkilediğini ortaya koyuyor.

18.223 başvuru ile Çinli şirketler dünya çapında başvuruların %55’ini oluştururken, ABD’li şirketler %26 ile ikinci oldu. Buna karşılık, Mathys & Squire’ın bildirdiğine göre Birleşik Krallık 179 patente veya küresel toplamın %0,26’sına sahip.

Tayvanlı TSMC, 4.793 başvuruyla dünya genelinde yarı iletkenlerle ilgili tüm patentlerin %7’sini aldı. Applied Materials 209 patent başvurusu (İngiltere merkezli tüm şirketlerin toplamından daha fazla), SanDisk 50 ve IBM 49 patent başvurusunda bulundu.

Elbette patent sayısından çok bunların içeriği daha önemli, ancak on binlerce patenti analiz etmek imkansız. Sonuç olarak, yapılan patent başvurularının sayısına bakılırsa mikroelektronik endüstrisinin gelişimi çok hızlı.