Anasayfa Video TP-Link RE705X Menzil Genişletici İncelemesi

TP-Link RE705X Menzil Genişletici İncelemesi

2021’de Technopat’ta 705X’in selefi TP-Link RE605X Wi-Fi 6 menzil genişleticiyi incelemiştik. 705X onun üzerine ne gibi yenilikler getiriyor ve bu yenilikler için TP-Link kadar bir extra istiyor buna birlikte bakacağız.

 

Fiziksel Özellikler

Ama herşeyden önce bu iki ürün arasında fiziksel hiçbir fark olmadığını söylemek istiyorum. Ürünlerin dış görünüşü birebir aynı. LED’lerinden, anten sayısına, mm’sine kadar ölçüleri aynı. TP-Link muhtemelen üretim maliyetinden tasarruf etmek yeni bir kasa tasarlamak yerine, hali hazırda iş gören tasarımlarını kullanmış. Ürün tamamen plastik kasadan oluşuyor, üzerinde güç ledi, sinyal gücü ledi, 2.4GHz Wi-Fi ve 5ghz Wi-Fi LED’i olmak üzere toplam 4 LED var.

RE705x Ön Ledler
Cihazın önünde yazılımla kapatılabilen 4 durum LED’i var.

Çevresinde hava alması için bolca delik bulunuyor ki biraz sıcak çalıştığını söylemeliyim… 180 derece dönebilen 2 harici anteni var ve WPS tuşu var.

WPS tuşu
WPS ve Reset tuşları
Gigabit ethernet yuvası
Bu cihaz kablolu internetinizi kabloluya çevirebildiği gibi menzilini uzattığınız kablosuz ağı kablolu olarak da dağıtabiliyor.

Ayrıca bir de Gigabit ethernet yuvasına sahip.

Bu tasarımda kafamda soru işaretleri belirmesine sebep olan tek şey köşelerin biraz sivri olması. Priz alçaksa çocuklu evlerde bu bir problem oluşturabilir gibime geldi.

Menzil genişletici hava delikleri
Yoğun kullandımda ısındığı için bolca hava deliği bulunuyor ve köşeler sivri.

Dışı önceki modelle aynı olabilir fakat fark birazdan değineceğimiz gibi ürünün barındırdığı ağ teknolojilerinde.

Fiyatlandırma

Bu ürünün hedefi bütçe odaklı olmak değil. Markanın uygun fiyatlı menzil genişletici modelleri de var fakat bu model bir menzil genişleticiden yüksek performans bekleyenler için tasarlanmış.

RE705X bu videonun çekildiği an itibariyle 1600TL civarında fiyatıyla ucuz diyemeyeceğimiz bir ürün, bunun sebebi videonun geri kalanında da bahsedeceğim gibi ürünün üst seviye özellikleri. Önceki versiyonla arasında bir 100TL kadar fark var. Bu 100TL’ye elde ettikleriniz özetle daha yüksek Wi-Fi hızları, WPA3 desteği ile daha güvenli bir ağ diyebiliriz.

Ağ hızları

605X’te 1200Mbps olan 5GHz bant, 705X’te 2400’e çıkarılarak iki kart artırılmış. Cihazın en büyük farkı zaten bu ve TP-Link’in en çok bunu öne çıkardığını görüyoruz. 2.4GHz bant her iki modelde de 574Mbps olarak sabit kalıyor.

160MHz Wi-Fi6

Wi-Fi kalitesini etkileyen bir diğer faktör de bant genişliği. Yüksek bant genişliği ağınızda çok sayıda cihaz bağlandığında bunların ağın genel performansını etkilememesi için bağlantının her cihaza etkin bir şekilde dağıtılmasını sağlıyor. Bunu bir nevi otoyolun yüksek sayıda şeride kavuşması gibi düşünebilirsiniz. Nasıl otoyol bu sayede daha yüksek araca hizmet verebiliyorsa, bant genişliği arttıkça ağınızdaki istemcilere sorunsuz hizmet verilmesi de o kadar garantiye alınmış oluyor. Eğer akıllı ampul, priz, sensör gibi akıllı ev ürünleriniz varsa, bunların hepsi Wi-Fi ağınıza bağlandığı için eski nesil Wi-Fi’larda yavaşlamaya sebep olabiliyor. Çünkü yönlendirici sinyalin tek tek ağa bağlı bütün cihazlarda dolaşıp geri gelmesini bekliyor. Wi-Fi 6’da bu tamamen elden geçirilmiş ve çok sayıda cihazın ağda hiçbir yavaşlamaya sebep olmadan bağlı kalabilmesi sağlanmış.

605X’de 80MHz olan bu bant genişliğinin 705X’te 160MHz’e yükseltildiğini görüyoruz. Bu aynı zamanda Wi-Fi 6 standardının izin verdiği en yüksek değer. Ve bu 160MHz seçeneğini genellikle üst seviye ağ çözümlerinde görüyoruz.

WPA3 Şifreleme

İki ürün arasındaki son fark WPA3 ağ şifreleme teknolojisinde. 705X bu teknolojiyle geliyor. Bu teknoloji kırılması çok zor kablosuz ağlar oluşturuyor. Öyle ki son çıkan Wi-Fi 6E teknolojisinde 6GHz ağlar kullanıyorsanız bunun açık olması zorunlu.

Bu teknolojinin bir negatif tarafı geriye dönük uyumlu değil, WPA3 desteklemeyen eski bir cihaz kullanıyorsanız ağınızı göremeyebilirsiniz.

Güç Tüketimi

Güç tüketim değerlerine baktığımızda eski modelin 10W olan güç tüketiminin yeni modelde 2.5W daha arttığını görüyoruz. Getirdiği güncel özellikler düşünüldüğünde bence gayet uygun ve anlaşılabilir ki hala düşük sayılabilecek bir miktar.

Tether Uygulaması

Tüm TP-Link menzil genişleticilerde olduğu gibi RE705X’i de TP-Link Tether uygulamasıyla kurup kullanabiliyoruz. Tether uygulamasının Türkçe dil desteği var ve kurulum aşamaları anlaşılır, arayüzü temiz ve sade.

Kurulum tamamlanıp uygulamanın arayüzünde gezindiğimde bazı gelişmiş ağ ayarlarını buradan değiştiremediğimi farkettim. Mesela 2.4GHz ağ ile 5GHz ağları ayrı ayrı yayınlama seçeneği bulunmuyor, bunlar otomatik birleştiriliyor.

Ya da WPA2 veya 3 gibi şifreleme standardını seçemedim. Bunlar gibi gelişmiş ayarları web arayüzünden ayarlayabilir yapmışlar. Uygulama altından ise daha basit ayarlar yönetilebiliyor. Örneğin menzil ayarını seçebiliyorsunuz. Örneğin cihazın fazla güç harcamasını veya kablosuz ağınızın uzaktan keşfedilebilir olmasını istemiyorsanız buradan kapsama alanını daraltabiliyorsunuz. Hemen her TP-Link ürününde gördüğümüz LED açma kapama veya zamanlama yine Tether altında bulunuyor. Cihazın çalışma modunu AP veya menzil genişletici olarak değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca Wi-Fi zamanlama bulunuyor. Mesela güç tasarrufu için gece 1’den sabah 8’e kadar Wi-Fi’ı otomatik kapatabiliyorsunuz.

Kullanım Alanları

Bu menzil genişleticiyi cazip kılan özellikler arasında kullanım alanlarının geniş olması var. İsterseniz AP modunda kullanabiliyorsunuz mesela. AP modu kablolu internetinizi kablosuza çevirmeye yarıyor. Örneğin bir Switch’teki internet bağlantısını kablosuza çevirmek istiyorsunuz, cihazın ethernet yuvasından Switch’e kablo çekiyorsunuz ve AP modu ile bu interneti kablosuz olarak yayınlayabiliyorsunuz.

OneMesh Özelliği

İsterseniz de OneMesh ağınıza ekleyebileceğiniz bir mesh ünitesi gibi ancak burada bir parantez açmak istiyorum, OneMesh TP-Link’in Deco model mesh ağ çözümleriyle uyumsuz. Deco’larla oluşturduğunuz mesh ağlara OneMesh ürünleriyle ekleme yapamıyorsunuz. OneMesh sadece belirli yönlendiriciler ve menzil genişleticilerin kendi aralarında kullandığı ayrı bir mesh çözümü. Ama yani temelde bir meshten beklediğinizi yapıyor o da aynı Wi-Fi ağında kalmanızı sağlayıp menzilinizi genişletmek.

Tabi hiç mesh olaylarına girmeden de ayrı bir ağ olarak genişletilmiş ağınızı yayınlayabiliyorsunuz.

Kablosuz Hız ve Menzil Testleri

Menzil genişletici hız testi
Genişleticinin kablosuz performansı araya duvar girdiğinde dahi bozulmuyor.

Cihazın 5GHz kablosuz ağ menzilini ve hızını ofisimizdeki gigabit internetimizle ölçtük. Ethernet yuvasından internet bağlantımızı RE705X’le paylaştırıp cihazı Access Point ya da Erişim noktası, kısaltmasıyla AP modunda çalıştırdık.

Ölçümleri Wi-Fi 6 destekli iPhone 14’le yaptık. Menzil genişleticiyle aynı odadayken 724 Megabit indirme ve 742 Megabit gönderme elde ettik. Yan odaya geçip aramıza bir duvar koyduğumuzda hızlardan bi 100 Megabit daha düştü. Son olarak bir yan odaya geçip menzil genişleticiyle aramıza 2 duvar koyduğumuzda indirme hızlarının 492 Megabit’e, gönderme hızının da 389 Megabit’e gerilediğini gördük. Siz de bu test sonuçlarını cihazı kullanmayı planladığınız ortama uyarlayarak bir fikir edinebilirsiniz.

Sonuç

Hali hazırda Wi-Fi 6’ya sahip TP-Link yönlendiricinizle eşleştirip OneMesh özelliği ile kullanabileceğiniz bir menzil genişletici arayanlar için kaçırılmaması gereken bir ürün. Fiyatının 1600TL seviyesinde olmasının sebebi menzil genişleticiler söz konusu olduğunda bu ürünün gerçekten alabileceğiniz en iyi birkaç seçenekten biri olması. RE705X ile hiçbir şeyden taviz vermiyorsunuz, ne hızdan, ne güvenlikten ne de menzilden. Daha basit bir ev ağınız varsa tabiki daha uygun çözümler de mevcut.

Hali hazırda bir Tp-Link yönlendiriciniz yoksa, ya da yönlendiriciniz Wi-Fi 6’ya sahip değilse de alıp sorunsuz kullanarabilirsiniz ancak en iyi verimi ve paranızın karşılığını almanız için bu cihazı güncel bir yönlendiriciyle kullanmanızı öneririz.