Anasayfa Makale Yeni Canary Channel: Windows Insider Programı Nedir?

Yeni Canary Channel: Windows Insider Programı Nedir?

Microsoft, yaklaşık dokuz yıl öncesinde Windows Insider Programı’nı başlatmıştı. Bildiğiniz üzere, Insider kullanıcıları Windows işletim sistemi için planlanan yenilikleri, özellikleri ve hata düzeltmelerini erkenden deneyimleme imkanı buluyor.

Insider Programı, yapılan son güncellemelerle birlikte Dev (Developer), Beta ve Release Preview (Sürüm Önizleme) olmak üzere üç kanala ayrılmıştı. Dev Channel geçtiğimiz yıl içinde programa dahil oldu. Test platformuna önem veren yazılım devi, 2023 yılından itibaren Windows Insider Programı’na Canary Channel adında yeni bir kanal dahil edeceğini duyurdu.

Microsoft‘un projelerine aşina olan bazı kaynaklar, Canary Channel ile şirketin bir sonraki ana Windows sürümüne hazırlık yaptığını söylüyor. Yani Windows 12’ye atıfta bulunuyorlar. Bu yeni kanal “daha uzun süre gerektiren platform değişikliklerine” odaklanacak, daha kararsız Windows yapılarını içinde barındıracak (Windows çekirdeğinde yapılan büyük değişiklikler, yeni API’ler vb.).

Microsoft, yapıların büyük hatalar içermesinin muhtemel olduğunu dile getiriyor. Canary’de yayınlanan sürümlerin ömrü de kısa olacak. Redmond devi geçmişte yeni bir Windows önizleme yapısını kullanıma sunmadan önce yaklaşık bir hafta boyunca test ederdi. Canary Channel’de bu süreç önemli ölçüde kısalacak gibi görünüyor.

Ek olarak, Dev Channel “yeni 23000 yapı aralığına” düşürüldü. Geliştirici kanalında olanlar şu anda otomatik olarak yeni Canary Channel’a taşınacak. Canary için 25000 aralığındaki derlemeler yayınlanmaya devam edecek. Dev Channel’da kalmak isteyen Insider’lar ise Windows 11’i yeniden yüklemeleri gerekecek.

Dev Channel, belirli bir güncellemeye bağı olmayan deneysel özellikler almaya devam edecek. Ayrıca bu kanal Canary Channel’a göre daha kararlı olacak diyebiliriz. Basit bir tabirle, sürecin en başında Canary var.

Her şey aynı şekilde işlemeye devam edecek. Yeni özellikler Dev, Beta ve Release Preview olarak sırasıyla ilerleyecek. Canary Channel, Windows vNext için platform çalışmalarına ev sahipliği yapacak ve farklı Windows 11 özellik güncellemelerine sahip olacak. Ek bir not olarak, Beta ve Release Preview kanallarında hiçbir şey değişmiyor.

Yeni: Canary Channel

Yeni gelen Canary Channel, müşterilere sunulmadan önce daha uzun teslim süresi gerektiren platform değişikliklerinin önizlemesinin yapıldığı yer olacak. Burada testi yapılan bazı özellikler ve yenilikler bazı zamanlarda son kullanıcılara ulaşmayacak.

Canary Channel’da yayınlanan yapılar, 25000 seri yapılardan başlayarak Geliştirme, Beta ve Release Preview Kanallarından daha yüksek yapı sayılarına sahip olacak. Daha önce Dev Channel’da bulunan Insider’lar bu yapıları zaten alıyordu ve gelecekte yeni güncellemeleri almaya devam etmeleri için kanala dahil olan kişiler bugünden itibaren Canary Channel’a taşınıyor.

Microsoft, hazırlamış olduğu derlemeleri sıcağı sıcağına anında Canary kanalına gönderecek. Bu da Insider’lara ulaşan yeni özelliklerin doğrulama aşamasından geçmeyeceğini gösteriyor. Yani Canary Channel’a dahil oluyorsanız hatalara hazırlıklı olun. Microsoft ayrıca bu derlemelerin bilgisayarınızı doğru şekilde kullanamamanıza neden olabilecek veya bazı nadir durumlarda Windows’u yeniden yüklemenizi gerektirebilecek önemli sorunlar yaratabileceğini vurguluyor.

Dev Channel

Eğer yeni özellikleri deneyimlemek istiyorsanız Dev Channel sizin için daha iyi bir seçenek. Geçtiğimiz yıl dahil olan geliştirme kanalında her şey ana hatlarıyla aynı şekilde kalıyor. Microsoft, belirli bir Windows sürümüne bağlı olmaksızın yeni fikirlerin temelini burada atacak. İşletim sisteminde yapılma ihtimali olan temel değişiklikler burada test edilecek.

Yeni özellikler bazı zamanlarda Dev Channel’dan önce Canary’e ulaşabilir, ancak Dev Channel daha iyi platform istikrarı sağlayacak. Nitekim öncelik Dev olmalı ki Microsoft da aynı öneride bulunuyor. Belirttiğimiz gibi, Dev Channel’daki Insider’lar 23000 serisi yapıları alacak.

Windows Insider Kanalları

  • Canary Channel: Teknik olarak deneyimli olan kullanıcılar için daha uygun olan kanal. En son platform değişikliklerini geliştirme döngüsünün başlarında gözlemleyebilirsiniz. Bu yapılar kararsız olabilir ve destek belgelerinden yoksun şekilde yayınlanabilir.
  • Dev Channel: Meraklılar için ideal. Microsoft, yeni fikirleri kullanıcılarla deneyimlerken ve uzun vadeli özellikler geliştirirken bu kanalda faaliyet gösterecek. Canary kadar olmasa da bazı stabilite sorunları yaşanabilir.
  • Beta Channel: Burada yayınlanan Windows 11 yapıları, Microsoft tarafından doğrulanan güncellemelerle Dev Channel’daki yapılardan daha güvenilir olacak. Beta kanalındaki geri bildirimler Microsoft için önemli.
  • Release Preview Channel: Düzeltmeleri ve belirli temel özellikleri görmek, ayrıca Windows’un bir sonraki sürümü dünya geneline sunulmadan önce erken erişim sağlamak istiyorsanız bu kanal en doğru seçim. Release Preview ticari kullanıcılar için de tavsiye ediliyor.

Microsoft, yeni özelliklere daha yakın olmak isteyen Beta kullanıcılarının Dev kanalına geçmesini öneriyor. Önemli bir hatırlatma olarak, kanal değiştirirken temiz bir Windows 11 yüklemesi yapmadan daha düşük yapı numaraları alan bir kanala geçilemeyeceğini belirtelim. Kanala göre derleme serileri şu şekilde:

  • Canary Channel: 25000 serisi.
  • Dev Channel: 23000 serisi.
  • Beta Channel: 22000 serisi.
  • Release Preview: Windows 10 ve Windows 11’in yayınlanan sürümleri.

Otomatik olarak Canary Channel’a taşınan ancak bunun yerine Dev Channel’da olmak isteyen Insider’ların maalesef geçiş için temiz Windows 11 kurulumu yapması gerekecek.