Anasayfa Haber AMD, Anakartlarda 24 ve 48 GB RAM Desteği İçin Çalışıyor

AMD, Anakartlarda 24 ve 48 GB RAM Desteği İçin Çalışıyor

Birkaç gün önce AMD 600 serisi anakartlarda yaşanan yüksek kapasiteli RAM sorununu konuşmuştuk. Intel 600 serisi ve 700 serisi anakartlar yeni 24 GB ve 48 GB DDR5 bellek modüllerini başarılı bir şekilde çalıştırabiliyor. Öte yandan yüksek kapasiteli bellek modüllerinin AMD Ryzen 7000 “Raphael” platformunda stabil çalışmadığı anlaşılmıştı. Görünüşe göre kırmızı takım bellek desteğini AGESA güncellemeleriyle iyileştirmek üzere çalışmalar yapıyor.

İster oyun ister iş için olsun, DDR5 hem frekans hem de kapasite açısından gelişiyor. 24 Gb (3 GB) kapasiteli yongaların tamamlanması, bellek üreticilerinin 24 GB ve 48 GB DIMM şeklinde ikili olmayan bellek modülleri sunmasını sağladı. Bu ürünler, büyük miktarda belleğe ihtiyaç duyan ancak bir HEDT veya iş istasyonu platformuna yatırım yapmak istemeyenler için cazip bir seçenek olabilir.

Örneğin, kullanıcılar normal dört slotlu bir anakartta 192 GB’a (4×48 GB) kadar belleğe sahip olabilir. Küçük form faktörlü sistem meraklıları ise bir mini-ITX anakartta 96 GB RAM kullanabilir.

AMD Anakartlarda 24 ve 48 GB RAM Desteği

Intel’in anakart ortaklarında gördüğümüz gibi, bazı anakartlar tekli modülleri desteklerken, bazıları bir BIOS güncellemesi gerektiriyor. AMD tarafında ise anakartlar kesinlikle yeni güncellemelere ihtiyaç duyuyor. Donanım konusunda zaman zaman sızıntılar yapan chi11eddog, yaklaşan AGESA 1.0.0.7 firmware sürümüyle gelişmiş destek sağlandığını söyledi. AMD, AM5 anakartlarının 24 GB ve 48 GB DIMM’leri benimsemesi için perde arkasında bir çalışma yürütüyor.

Mevcut AM5 anakartların çoğu şu anda AGESA ComboAM5PI 1.0.0.5c üretici yazılımıyla çalışıyor. Yalnızca ASUS, bazı modeller için ComboAM5PI 1.0.0.6 sürümüne sahip test BIOS’ları yayınladı. Görünüşe göre Chi11eddog’un bahsettiği 1.0.0.7 sürümü biraz zaman alacak.