Anasayfa Makale Sahte SSD Nasıl Anlaşılır? Kingston KC600 ile Test Ettik

Sahte SSD Nasıl Anlaşılır? Kingston KC600 ile Test Ettik

Piyasada çok sayıda sahte taşınabilir SSD mevcut fakat dolandırıcılar SATA ve hatta M.2 SSD’lerin dahi sahtesini yapmaya başlamış. Ofisimize konuk olan sahte Kingston KC600 de bunlardan biri. Peki sahte SSD ile orijinali arasındaki fark ne ve nasıl ayırt edilebilir?

Gerçek SSD Kingston Yazılımında Gözüküyor

Kingston KC600 gerçek SSD’yi sistemimize taktık ve CrystalDiskInfo programını çalıştırarak SSD’nin özelliklerine baktık her şey olması gerektiği gibiydi.

Kingston KC600 CrystalDiskInfo

Kingston’ın kendi SSD yazılımı içerisinden de kontrol ettiğimizde, SSD’nin Firmware güncellemesinin olmadığını gördük.

KC600 SSD Performansı

  • Ardından SSD’nin performans testlerine başladık ilk testimiz CrystalDiskMark oldu. SSD bu testten 538 MB/s okuma ve 476MB/s yazma performansı elde etti.
  • Diğer testimiz AS SSD oldu. AS SSD testinden 504 MB/s  okuma 452 MB/S yazma değeriyle SSD 832 puan almış oldu.
  • ATTO DiskBenchmark bir sonraki testimiz oldu SSD bu testten ise 64MB’ta 513 MB/s okuma 456 MB/s yazma değerini elde etti.

Bir sonraki test ise Black Magic Disk Speed Test oldu bu testte hem SSD’nin okuma yazma performansına hem de SSD’yi 5 dakika boyunca yük altına sokarak SSD’nin ne kadar ısındığına bakacağız.

SSD 24 santigrat derece sıcaklık ile teste başladı 5 dakikanın sonunda SSD’nin sıcaklık değerlerinde herhangi bir değişim olmadığını söyleyebiliriz. SSD Black Magic testinden 499 MB/s okuma ve 448 MB/s yazma değerini elde etti.

Son olarak gerçek hayat testi olan dosya kopyalamaya geçiyoruz 74 GB boyutundaki Call Of Duty Modern Warfare II oyununu SSD’nin içerisine kopyalıyoruz. SSD bu işlemi 2 dakika 53 saniyede ortalama 450 MB/s ile kopyalama işlemini tamamlıyor.

Sahte SSD Performans Testi

Şimdi Sahte olan SSD’mizi sisteme takıyoruz ve aynı testleri bir de sahte SSD’ye uyguluyoruz.

Öncelikle CyristalDiskInfo programını açıyoruz ve SSD’nin özelliklerine bakıyoruz.

Sahte Kingston KC600 SSD

Orijinal ile sahte SSD arasındaki farklar: Sahte SSD’de APM özelliği bulunmamakta.

Ardından Kingston’un SSD yazılımını çalıştırdığımız zaman SSD’yi göremiyoruz.

  • CrystalDiskMark testini sahte SSD’ye uyguluyoruz. SSD bu testten 542 MB/s okuma 433 MB/s yazma performansı elde ediyor.
  • Ardından AS SSD testine geçiyoruz. Sahte SSD AS SSD testinden 502 MB/s okuma, 419 MB/s yazma değeriyle 617 puan almış oldu bu testten. Ancak tek fark bu değil Orijinal SSD 0,041 ms okuma 0,039 yazma tepkisi verirken. Sahte olan SSD 0,078 ms okuma 0,233 ms yazma tepkisi veriyor. Yani SSD sizin verdiğiniz komutlara daha geç tepki veriyor.
  • ATTO DiskBenchmark bir sonraki testimiz oldu sahte olan SSD bu testten ise 64MB’ta 516 MB/s okuma 417 MB/s yazma değerini elde etti

Yine Black Magic testinden SSD’nin sıcaklığına ve okuma yazma hızlarına baktığımız zaman SSD 20 santigrat derece ile başladığı testi sıcaklık değişimi olmadan tamamladı. Okuma yazma hızı ise 441 MB/s ve 356 MB/s olarak gerçekleşti.

Ve yine son olarak gerçek hayat testi olan dosya kopyalamaya geçiyoruz 74 GB boyutundaki Call Of Duty Modern Warfare II oyununu SSD’nin içerisine kopyalıyoruz. SSD bu işlemi 3 dakika 10 saniyede tamamlıyor ancak kopyalama hızı orijinal olan SSD gibi stabil değil hız yükselip alçalabiliyor.

Sahte SSD ve Orijinal SSD Bileşenleri

Her iki SSD’nin içini açıp baktık.

Orijinal olan SSD’nin:

  • Kontrolcü: SM2259H AC
  • DRAM: Kingston C209W6143.06
  • NAND: Kingston FH12808UCM1-90

Sahte olan SSD ise:

  • Kontrolcü: YS9082HC
  • DRAM: YOK
  • NAND: TS9768G183

Sahte KC600 SSD Bileşenleri PCB

Sıfır KC600 512 GB en ucuz Türkiye fiyatı 799,48 TL. Bu fiyatın sahte ürüne ait olması muhtemel zira Tebilon’un sattığı orijinal ürün 1314 TL fiyat etiketine sahip.

Sahte SSD’nin Bileşen Kalitesi

Öte yandan sahte SSD ile aynı kontrolcüyü kullanan Goldfenir 512 GB SSD, Aliexpress’te 499 TL’ye satılmakta. Kontrolcüyü aradığımızda karşımıza çıkan Rus forumlarında yazılımın Çinli Liangchanba.com’da olduğu ve ancak ücret ödenerek indirilebildiği belirtilmekte. Neyse ki biraz daha arayınca alan adı klavyede rastgele tuşlara basarak oluşturulmuş bir sitede MPTool isimli bir araç bulduk.

Forumda biraz daha dolaşınca YeeStor kontrolcülü SSD’lerle birçok sorun yşayan kullanıcı görmek mümkün. Valka24 isimli kullanıcının mesajı ise net: Çöp.

USBDev.ru forumları SSD’si çöp olmuş kullanıcılarla dolu. Bir başka kullanıcı da sisteminin ani bir elektrik kesintisinden sonra SSD’sini algılamayı durdurduğunu belirtiyor.

Biraz daha arama yapınca Netac ve Kingfır(!) SSD’lerde de bu kontrolcünün kullanıldığını görüyoruz. Arama derinleştikçe başka başka bilgiler ediniyoruz. Örneğin YeeStor, SiliconGo ve Auspitek markalarının birleşimi sonucu ortaya çıkmış.

SSD’nin Firmware sürümü olan 109R10A0 değerini arattığımızda ise karşımıza KINGSTON SA400S37240GB çıkmakta. Bu da tabii ki sahte bir ürün. Orijinal Kingston KC600 modelinde ise Firmware sürümü S4800105.

NAND yonganın üstünde yazan TS9768G183 kodunu arattığımızda ise yine kendimizi Rus sitelerinde bulduk. Öte yandan Ruslar bile bu NAND yonga hakkında hiçbir bilgiye sahip değil ve numarayı “anlaşılmaz harfler” olarak tanımlıyorlar.

Aramaya devam edince kendimizi Jianshu.com’da bulduk. NAND’ın çıktığı Çin’de bile üretici bilinmiyor. İnanılmaz!

Ne kadar doğru bilemiyoruz fakat bir Rus sitesine göre Apacer Panther AS350 512GB modelinde de yer alan bu NAND yonga Toshiba üretimi A19 TLC türünde.

Sonuç

Sahte bir SSD ile orijinalini ayırt etmenin en kolay yolu SSD’yi üretici yazılımı ile kontrol etmek. Örneğin burada Kingston yazılımı SSD’yi tespit edemiyorsa SSD’niz sahtedir. Alternatif olarak yine CrystalDiskInfo yazılımı da SSD hakkında epey bilgi veriyor. Ama gerçekten en iyi bilgiyi SSD’nin içini açınca öğreniyorsunuz. Burada NAND yonga, kontrolcü ve DRAM büyük bir etken. Sahte SSD’lerde dolandırıcılar DRAM modülü koymuyor bile.

Eğer siz de sahte SSD mağduru iseniz ürünü nereden aldığınızı belirten bir mesaj ile Technopat Sosyal’de konu açın. SSD’nizin sahte olduğunu düşünüyorsanız da CrystalDiskInfo ile bir ekran görüntüsü alıp forumda bize sorabilirsiniz.

Bilgisayarla tanışması 2000'li yıllara dayanan yazar, 2007'de CHIP ve LEVEL dergilerinin yanında CHIP Online için de makaleler yazdı ve 2010'da Türkiye'nin en çok satan teknoloji dergisi CHIP'in Donanım Editörü oldu. Bu süre zarfında 1000'den fazla ürün incelemesi yapan Recep Baltaş, 2011 sonunda bu görevinden ayrılıp ASUS Türkiye'de Pazarlama Uzmanı olarak çalışmaya başladı. Tam bir Technopat olan Baltaş'ın son durağı ise Technopat.net.