Anasayfa Haber Sahte Samsung 980 Pro SSD’ler Piyasaya Yayılıyor

Sahte Samsung 980 Pro SSD’ler Piyasaya Yayılıyor

Samsung 980 Pro, 990 Pro modeli gelmeden önce en iyi tüketici sınıfı SSD’lerden biriydi. Samsung’un eski nesil sürücüsü üç yaşına yaklaştı, ancak fiyatı nedeniyle halen oldukça popüler. Bu nedenle piyasada sahtelerini bulmak şaşırtıcı değil.

Baidu Tieba forumlarından Çinli bir kullanıcı, Samsung 980 Pro gibi görünen, taklit edilmiş bir SSD ile karşılaştı. Üreticiler işinde oldukça başarılıydı zira Samsung 980 Pro 2 TB çıkartması ve daha sonra sahte olduğu ortaya çıkan aygıt yazılımı bile vardı. Başka bir deyişle, Samsung Magician yazılımını bile kandırmayı başarmışlar.

Detaya inildiğinde ise farklar ortaya çıkmaya başladı. Sahte SSD, Acer Predator GM7’ye güç veren Maxio MAP1602A PCIe 4.0 SSD kontrolcüsünü kullanıyor. Bu kontrolcü TSMC’nin 12nm işlem teknolojisiyle üretiliyor ve DRAM’siz bir tasarıma sahip. Samsung ise kendi NAND yongalarını ve kontrolcülerini üreten bir şirket. Ayrıca üst sınıf ürünlerde DRAM kullanılıyor.

Örneğin 980 Pro, DRAM ile desteklenen 8nm Elpis kontrolcü ile geliyor. Ek olarak, Samsung’un SSD kontrolcüleri genellikle rakiplerinden biraz daha büyük yapıdadır. Samsung 980 Pro normalde 128 katmanlı TLC 3D V-NAND yongalarla çalışıyor. Sahte olan modelde ise Çinli YMTC tarafından üretilen 128 katmanlı TLC 3D NAND (X2-9060) bellekler yer alıyordu.

Hatırlarsanız kısa süre öncesinde Kingston KC600 ile sahte olan bir kopyasını kıyaslamıştık: