Anasayfa Haber Ryzen 7000 İşlemciler, Bir Hata Nedeniyle Yüksek Frekanslar Raporluyor

Ryzen 7000 İşlemciler, Bir Hata Nedeniyle Yüksek Frekanslar Raporluyor

Geçmişte AMD Ryzen 3000 (Matisse) işlemcilerin beklenenden daha yüksek frekanslarda çalışmasına neden olan RTC (Real Time Clock) hatası gündemdeydi. Görünüşe göre bu hata tamamen ortadan kalkmış değil zira yeni nesil Ryzen 7000 (Raphael) serisi yongaları bile etkiliyor.

Rus teknoloji yazarı Pro Hi-Tech, abonelerinden birinin çektiği bir videoyu paylaştı. Serinin amiral gemisi Ryzen 9 7950X, bu videoda uyku modundan çıkıp 6.28 GHz gibi yüksek bir frekans hızına çıkıyor. Ancak 16 çekirdekli çipin maksimum frekansı 5.7 GHz ve manuel hız aşırtma olmadan 6 GHz’i aşması imkansız. Kullanıcı anakartın modelini ve BIOS sürümünü paylaşmamış. Bu nedenle hataya neden olan AMD AGESA firmware sürümünü de bilemiyoruz.

Ryzen 7000 hatalı yüksek frekans

Bahsi geçen hata, Ryzen işlemcinin uyku modundan sonra aniden yüksek frekanslara fırlamasına neden oluyor. CPU ayrıca Cinebench veya Corona gibi araçlarda bile hızlı çalışıyor gibi görünmekte. Ancak gerçekte çip teknik özelliklerinin ötesinde çalışmıyor. Buna Real Time Clock, yani Gerçek Zamanlı Saat Hızı hatası deniyor.

RTC problemleri Windows 7 dönemindeki 2013 yılına kadar uzanıyor. O zamanlar Sandy Bridge, Ivy Bridge ve Haswell dahil olmak üzere Intel işlemcilerde daha belirgin bir hataydı. AMD işlemciler de etkilendi, ancak Intel rakiplerinde sorunlar daha derindi.