Anasayfa Haber AMD, Hibrit Mimarili “Phoenix” İşlemcilerini Hazırlıyor

AMD, Hibrit Mimarili “Phoenix” İşlemcilerini Hazırlıyor

AMD, tıpkı rakibi Intel gibi hibrit mimariye sahip işlemciler geliştiriyor olabilir. InstLatX64 tarafından keşfedilen işlemci programlama kılavuzuna göre, AMD’nin yakında piyasaya çıkacak olan Phoenix APU’ları hem yüksek performanslı Zen 4, hem de enerji tasarruflu Zen 4c çekirdekleriyle gelecek. Başka bir deyişle, Big.Little benzeri bir yaklaşım AMD tarafından da benimsenecek.

Şirketin programlama kılavuzuna bakarsak, Performans Çekirdekleri (Performance Core) 01h ve Verimlilik Çekirdekleri (Efficiency Core) 1h olarak kodlanmış. Gördüğünüz gibi isimler de Intel’in hibrit tasarımında kullandığına çok benzer.

Bu aslında AMD için bir ilk değil. Şirket daha önce “Bergamo” kod adlı sunucu işlemcilerinde Zen 4c çekirdeklerini kullanacağını söylemişti. Yeni bilgilere bakarsak bu verimlilik çekirdeklerinin tüketici sınıf CPU’lara gelmesi uzun sürmeyecek.

Aslında “Phoenix” kod adı Ryzen 7000 mobil serisinde de kullanılmıştı. Bu nedenle melez mimarili çipleri “Phoenix 2” olarak adlandırabiliriz. “AMD Phoenix” kod adlı hibrit işlemcilerin bu yıl piyasaya çıkması bekleniyor.