Anasayfa Haber AMD Ryzen 7000X3D İşlemciler 1.35V ile Sınırlandırılabilir

AMD Ryzen 7000X3D İşlemciler 1.35V ile Sınırlandırılabilir

Ünlü hız aşırtma uzmanı der8auer, ASUS’un merkezini ziyaret etti ve Ryzen 7000X3D işlemcilerle bazı denemeler yaptı. 3D V-Cache teknolojisiyle desteklenen Ryzen 9 7950X3D, ince ayarlı voltajlar ve sıvı nitrojen soğutması uygulandıktan sonra hız aşırtma testlerinde uzun süreler dayanmakta zorlandı. Bununla birlikte, yaklaşan AMD/ASUS BIOS güncellemelerinde X3D işlemciler için maksimum “1.35V” voltaj ayarlaması yapılabilir.

Ryzen 9 7950X3D CPU ve ASUS ROG Crosshair X670E Extreme anakart kullanan der8auer, performans ve güç konusundaki araştırmalarına başladı. Overclock ustası, işlemcinin tipik olarak 1V’ta çalıştığını, ancak Crosshair anakartın LN2 hız aşırtmada voltajı 1,35V’a yükseltmesine izin verdiğini söylüyor. Sıvı nitrojen soğutma ile <90°C’lik sıcaklık değerleri gözlemlendi. Bu da genel olarak AIO sıvı soğutucuyla stok voltajlarda beklenebilecek sıcaklıklara yakın.

Sistem kararlılığı ve aşırı voltajın başarısından cesaret alan der8auer, 1.55V’luk voltaj uygulamaya karar verdi. İşin ustası, böyle bir voltajın stok değerlere göre ciddi bir artış anlamına geldiğini, ancak modern bir Intel CPU veya 3D V-Cache olmayan bir AMD CPU için normal bir adım olduğunu söylüyor.

Yüksek voltajlarla yapılan testlerde sistem yeniden başladı, ayrıca BIOS ekranından sonra bir hata kodu belirdi. Olağan hata kurtarma yöntemleri bu sistemi yeniden canlandırmadı ve sonraki araştırmalar CPU’nun tamamen ölü olduğunu ortaya çıkardı. Bu bağlamda Der8auer, işlemcinin kullanılmaz hale gelmesinin beklenmedik olduğunu söylüyor.

YouTuber, bir örneğe dayanarak Ryzen 7000X3D serisi için güvenli voltajlar hakkında sonuçlar çıkarmak istemedi. Ancak ASUS’a X3D yongalar için maksimum manuel voltajın “1.35V” civarında olduğunu iletti.