Anasayfa Haber Yeni AMD Ryzen İşlemciler Bu Yılın Sonunda Gelebilir

Yeni AMD Ryzen İşlemciler Bu Yılın Sonunda Gelebilir

Gigabyte’ın kurumsal kolu olan Giga Computing, yakın zamanda AMD’nin Zen 4 işlemcilerini temel alan birkaç sunucu duyurdu. Ancak daha da önemlisi, şirket Ryzen 7000 serisinin yerini alacak yeni nesil AMD işlemcilerin bu yıl içinde geleceğini doğruladı.

AM4 bildiğiniz gibi uzun soluklu bir soket tasarımına sahipti ki bu da kullanıcılar tarafından övgü toplayan bir durum. AM4 gibi, soket AM5 de farklı nesilden Ryzen işlemcilere destek sunacak. Kırmızı ekip, AM5 soketini en az 2025 yılına kadar destekleme sözü verdi.

Zen 4 mimarisi şu anda hem Ryzen 7000, hem de Ryzen 7000X3D serisi işlemcilerde kullanılıyor. AMD’nin yol haritasında ise Zen 5 mimarisi için 2024 gibi bir tarih verilmişti. Gigabyte’ın açıklamasına bakıldığında ise şirketin Zen 5 çipler için işleri hızlandırdığı anlaşılıyor. Başka bir deyişle, yeni nesil AMD çipleri yıl sonundan önce raflarda görürseniz şaşırmayın. Öte yandan, Gigabyte’ın bahsettiği yeni nesil yongaların Zen 4+ (Zen4 yenilemesi) mimarili olma ihtimalini de unutmayalım.

Bu yeni ürünler giriş seviyesi sunucular olsa da, CPU desteği burada bitmiyor ve AM5 platformu en az 2025 yılına kadar destekleniyor. Buna ek olarak, yılın sonlarına doğru çıkacak olan yeni nesil AMD Ryzen masaüstü işlemcileri de AM5 platformunda desteklenecek, böylece bu sunucuları bugün satın alan müşteriler Ryzen 7000 serisi halefine yükseltme fırsatına sahip olacaklar.

Zen 5 mimarisi üzerinde konuşacak olursak, bu CPU’ların henüz ticari bir adı yok. Ancak AMD isimlendirme şeklini aynen devam ettirirse gelecek yongalar Ryzen 8000 serisi adı altında piyasaya çıkacak. AMD, önceki nesil masaüstü Ryzen işlemcilerinde kod adı için ünlü ressamların adını kullanıyordu. Örneğin Ryzen 7000 serisi Raphael, Ryzen 5000 Vermeer ve Ryzen 3000 serisi Matisse kod adını taşıyor. Bakalım önümüzdeki aylarda neler olacak.

Açıkçası Zen 5 için henüz erken gibi. Ryzen 7000X3D V-Cache serisi henüz yeni piyasaya çıkıyor. Bu nedenle kırmızılıların Zen4+ mimarisiyle karşımıza çıkması daha olası.