Anasayfa Haber NVIDIA CTO’su: “Kriptolar Topluma Yararlı Hiçbir Şey Katmıyor”

NVIDIA CTO’su: “Kriptolar Topluma Yararlı Hiçbir Şey Katmıyor”

Kripto para madencileri sayesinde ekran kartı satışlarında rekor kıran NVIDIA, şimdi kripto para birimlerinin toplum için yararsız olduğunu dile getiriyor. Şirketin baş teknoloji sorumlusu Michael Kagan’a göre GPU bilgi işlem gücü madencilik için değil, akıllı sohbet robotları gibi çeşitli faydalı yapay zeka uygulamalarını çalıştırmak için kullanılabilir.

Bütün kripto işleri paralel işlemeye ihtiyaç duyuyordu ve bu yüzden insanlar GPU’ları bu amaç için kullanmak üzere programladılar. Pek çok ekipman satın aldılar ve sonunda her şey çöktü, çünkü toplum için yararlı hiçbir şey getirmiyor. Yapay zeka getiriyor.

Microsoft’un ChatGPT platformu 10.000 NVIDIA A100 hesaplama GPU’suna dayalı bir süper bilgisayarda (bazı uygulamalar farklı donanımlar kullanabilir) eğitildi. GPT (Generative Pre-trained Transformer) ise NVIDIA’nın DGX sunucularını kullanıyor.

Microsoft, gezegendeki neredeyse herkesin kullanabileceği bir çözüm sunmak için yalnızca 10.000 hesaplama GPU’suna ihtiyaç duydu. Söz konusu Bitcoin ve Ethereum para birimleri olduğunda ise belki yüz binlerce GPU bu işe alet edildi.

Bitpro Consulting analistleri, Ethereum madencilerinin 2021’in başları ile 2022’nin ortaları arasındaki dönemde 15 milyar dolar değerinde ekran kartı satın aldığını tahmin ediyor. Madenciler bu karanlık dönemde piyasadaki kartların çoğunu topladılar. Böylelikle oyuncular kartlara ulaşamaz hale geldi, fiyatlar katlanarak arttı.

Resmi olarak NVIDIA, CMP (kripto madenciliği işlemcisi-crypto mining processor) GPU’larını yalnızca profesyonel madencilere sattı. Bu GPU’lar oldukça kısıtlıydı, yani madenciler yine oyunculara yönelik olarak üretilen kartlar almak için perakendecilerin kapısını çaldı. Kagan son olarak kriptolar hakkında şunları söylüyor:

[Kriptonun] insanlık için iyi bir şey yapacağına asla inanmadım. Bilirsiniz, insanlar çılgınca şeyler yaparlar ama sizin ürünlerinizi alırlar. Siz de bu ürünleri onlara satarsınız. Ancak şirketi bu işi desteklemek için yönlendirmezsiniz.