Anasayfa Video Viewsonic XG2431 Monitör İncelemesi

Viewsonic XG2431 Monitör İncelemesi

ViewSonic XG2431, 8bin liranın altında bulunabilen, IPS panele sahip, 1080p çözünürlüğünde 240Hz yenileme hızları sunan, Adaptive-Sync ve HDR özelliği olan çok iddialı bir monitör.

ViewSonic XG2431’in güncel fiyatını öğrenmek için tıklayın!

Ancak! 

Bu monitörün, şuan için başka hiçbir monitörde olmayan bir özelliği daha var! 

Vİewsonic XG2431, blurbusters.com sitesi tarafından verilen, “Blur Busters 2.0” sertifikasını kazanan İlk monitör! 

 

Peki nedir bu Blur Busters 2.0 sertifikası? 

Blur Busters sitesini bilenleriniz vardır, hani şu monitörlerin hızını ölçmek için kullandığımız uzaylı testi var ya? İşte onu icat eden, bu site arkadaşlar…

Velhasıl, Blur Busters’ın 3 farklı marka ve 7 farklı modele tabi tuttuğu, bir dizi zorlu testin ardından yalnızca ViewSonic XG2431 bu testleri başarıyla geçmiş. 

Blur Buster sitesi bu sertifika programını yeni başlatmış. Ve önümüzdeki günlerde daha fazla monitörü, bu kapsamda test edeceklerini söylüyorlar. Kısacası bu sertifikayı ilk kazanan ve şu an için tek kazanan monitör XG2431 oluyor.  

500nit’e Kadar Çıkan Parlaklık Değeri

Tekrar dönelim monitöre, AMD Freesync Premium özelliği dahili olarak geliyor. G-Sync tarafında ise uyumluluk düzeyinde desteği mevcut. 

XG2431, Normalde 350nit parlaklık sunuyor ve daha da önemlisi HDR özelliği de var. Eğer HDR’ı aktif ederseniz parlaklık değeri 500 nitlere kadar yükselebiliyor. Bir oyuncu monitörü için oldukça iyi bir değer. 

Peki HDR’ın hakkını veriyor mu diye soracak olursanız, aslında iş sadece parlaklıkta bitmiyor. Söz konusu HDR olduğunda özellikle kontrast oranının da çok iyi olması gerekiyor. Bu bağlamda XG2431 IPS panele sahip olduğu için olağanüstü bir kontrast performansına sahip değil. Bu nedenle HDR’ın hakkını tam manası ile veriyor diyemem…

Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim, ilk defa bir oyuncu monitöründe sürekli HDR açık modda kullanmaktan hiç rahatsızlık duymadım. 

IPS Olmasının Avantajı: Doğru Renkler

Gelgelelim monitörün renk performansına, zira tahmin edeceğiniz gibi XG2431 IPS panel kullanmanın verdiği avantajla, bir oyuncu monitörü için nispeten yüksek renk gösterim kabiliyetine sahip. 

Markanın açıkladığı verilerde sRGB’nin %104’ünü karşılayan XG2431, bizim renk testimizde aynı değerden %97’lik bir sonuç ortaya koymayı başardı. Bu da vaat edilen sonucu %90 oranında karşıladı demek oluyor.

Üstelik IPS panel olmasının verdiği tek avantaj renkler değil, XG2431 aynı zamanda görüş alanı bakımından da çok iyi bir iş çıkarıyor. 

Eski Moda OSD Kontrol Tuşları

Bu monitörün en sevmediğim yönü, OSD panelini kontrol etmek için eski usûl tuş takımına yer verilmiş olması. Bu bağlamda monitörün sağ alt taraftaki güç tuşunun hemen yanında 5 adet daha tuş yer alıyor. 

OSD panel içerisinde gezinirken bu tuşları kullanıyoruz ve açıkçası bana biraz karışık geldi, keşke bu karmaşık tuş takımı yerine bir analog çubuk tercih edilseydi…

OSD menüsüne baktığımızda, tamamen Türkçe desteklediğini görüyoruz. Bu çok hoşuma gitti ve tuş takımının yarattığı kullanım zorluğunu bir kenara bırakacak olursak, genel olarak menüyü anlaşılır buldum. 

Renk profillerini, parlaklık ve kontrastı, monitörün diğer birçok özelliğini bu menü sayesinde kontrol edebiliyoruz. 

Aynı zamanda ses miktarı ayarını da buradan yapıyoruz ki bu monitörde dahili hoparlör yer alıyor. Çok üst düzey bir beklentiniz olmasın ama bu hoparlörler temel ses ihtiyacınızı rahatlıkla görecektir. 

PureXP Nedir? 

Monitörün en önemli özelliklerine “Ayar Menüsü” sekmesi altında erişebiliyoruz. Buna göre AMD FreeSync, HDR ve PureXP özellikleri bu sekme altında yer alıyor. AMD FreeSync ve HDR’ı zaten biliyorsunuz. Ama PureXP bu monitöre has bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. 

Viewsonic XG2431 özel bir blur azaltma teknolojisine sahip. Videonun başında bahsettiğim Blur Busters sertifikasını kazanmasını sağlayan özellik de bu. PureXP sıradan monitörlerde gördüğümüz “Overdrive” özelliğine benziyor ancak tabii burada daha gelişmiş bir özellikten söz ediyoruz.   

Viewsonic, Blur Busters ile ortak bir çalışma yaparak, PureXP özelliğini yazılımsal olarak kontrol edebileceğiniz bir uygulama sunmuş. Viewsonic Strobe Utility” adındaki Bu uygulama sayesinde, arka planda UFO Testi çalışırken eş zamanlı şekilde PureXP ile ince ayarlamalar yapabiliyorsunuz. 

Böylece hem OSD paneliyle cebelleşmemiş oluyorsunuz hem de monitörün ghosting oranını kendi göz zevkinize göre ayarlayabilmeniz mümkün hale geliyor.

PureXP modu kapalıyken de ghosting azaltma özelliği elbetteki mevcut ancak PureXP, bu monitörün gücünü ortaya koyan asıl faktör diyebiliriz. Hatta öyle ki normalde MPRT süresi 0,5ms olan monitörü PureXP ultra ayara alarak 0.1ms oranına kadar düşürmeniz mümkün. 

Ancak ne yazık ki PureXP’nin yüksek ayarlarda kullanılması ekran parlaklığından büyük oranda feragat etmenize sebebiyet veriyor. Öte yandan HDR veya Adaptive Sync özellikleri açıkken PureXP’den faydalanamadığınızı da belirtelim. Ama bu şekilde bir kullanım yaparken dahi XG2431 sizi üzmez ama özellikle rekabetçi oyunlar için PureXP’den mutlaka yararlanmak isteyeceksiniz… 

0.1 ms Hızında MPRT Süresi

MPRT 0.5ms demiştik ama oyuncular için önemli olan bir diğer değerde GtG yani Griden Griye değişim süresidir. MPRT yani; “Motion Picture Response Time” kabaca renkli pikselin geçiş hızı diyebiliriz. Bu bakımdan Griden griye tepki süresi çok daha zorludur. Firmalarda genelde bu süreyi açıkça paylaşmak istemezler ancak Viewsonic, XG2431 için bu değerin açıkça 1ms olduğunu belirtmiş. 

Esnek Monitör Ayağı

Düz bir ekran yapısına sahip olan monitör önden bakıldığında oldukça sade bir görünüme sahip. Ekranın kenar çerçeveleri oldukça ince tutulmuş, alt çerçevede markanın logosu yer alsa da, gayet ince olduğunu söyleyebiliriz. 

Monitörün standı oldukça kolay montajlanıyor. Herhangi bir alete ihtiyaç kalmadan kurulum yapabilirsiniz. Ayrıca Vesa bağlantısını desteklediğini de söyleyelim. Ancak XG2431’in kendi ayağı son derece esnek bir kullanım vadediyor. Yukarı-aşağı açı verebilir, sağa sola döndürebilirsiniz. Pivot özelliğiyse mevcut. 

Ayrıca ekranı 90 derece döndürüp dik bir şekilde kullanmanızda mümkün. Malzeme olarak tamamen sert plastik kullanılmış. Kaliteli ve sağlam bir hissiyatı var. Sadece ekranın ağırlığı 3.5kg standla birlikte ise tam 6.8kg, yani stand özellikle çok sağlam tasarlanmış. Masada duruşu da aynı ölçüde oldukça sağlam ve ekran neredeyse hiç sallanmıyor diyebilirim.

Bağlantı Arayüzleri

Arka kısımda fare ve klavye kablosu için plastik kanallar yer alıyor. Ayrıca yine arkada standın üst kısmında kulaklık için bir askılık konumlandırılmış. Son olarak 2 adet HDMI 2.0 ve 1 adet Display-port video giriş seçeneği sunan XG2431’in portlarına yakından baktığımızda, bir tane de 3.5mm jakın yer aldığını görüyoruz. 

Benim asıl dikkatimi çeken şey, 2 adet USB portuna yer verilmiş olması. Üstelik bu portlar USB 3.2 arayüzünü kullanıyor. Hemen yanlarında gördüğünüz USB tip B bağlantısını yaparak bu USB portlarını kullanabilirsiniz. 

Tüm bu portlarla birlikte bir de AC güç girişi görüyoruz ki bu monitörün güç kaynağı içerisinde yer alıyor.