Anasayfa Haber Ukrayna Siber Polisi, Binlerce Kişiyi Dolandıran Çeteye Baskın Yaptı

Ukrayna Siber Polisi, Binlerce Kişiyi Dolandıran Çeteye Baskın Yaptı

kimlik avı dolandırıcılık

Ukrayna siber polisi, Avrupa Birliği ülkeleri genelinde binden fazla kurbandan yaklaşık 4.300.000 dolar çalan bir dolandırıcılık çetesinin üyelerini tutukladı.

Siber çete, Fransa, İspanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve diğer Avrupa ülkelerindeki kullanıcıları hedef alan 100’den fazla sahte “oltalama” sitesi oluşturarak birçok kişiyi piyasa fiyatlarının altında ürünlerle kandırdı.

Kurbanlar gerçek bir alışveriş sitesinde ürün sipariş ettiklerini sanarken aslında tehdit aktörlerine bilmeden girdikleri kredi kartı bilgilerini çaldırmış oldular. Mağdurların bu sitelere nasıl ulaştığı bilinmiyor, ancak kötü amaçlı reklamlar, kimlik avı e-postaları ve hatta sosyal medya platformlarındaki doğrudan mesajlar yoluyla olabileceği düşünülüyor. Ayrıca dolandırıcıların, çalınan verileri başkalarının kredi kartlarını kullanarak online alışverişler yapmak ve para aklama amacıyla kullandığı tespit edilen bilgiler arasında.

Polis, Vinnytsia ve Lviv’de iki çağrı merkezi tespit ettiğini ve bu merkezlerin müşterilerle iletişim kurarak onları sahte sitelerden sipariş vermeye ikna etmek suretiyle dolandırıcılık faaliyetlerine destekte bulunduğunu açıkladı.

Yetkililer çete üyelerinin evlerinde, çağrı merkezlerinde ve arabalarında 30’dan fazla arama yaparak bilgisayar ekipmanlarına, cep telefonlarına ve SIM kartlara incelenmek üzere el koydu. Tutuklanan kişiler şu anda en fazla 12 yıl hapis cezası ve mal varlıklarına el konulmasıyla karşı karşıya. Kimlik avı çetesinin diğer on üyesi ise sorgulanmak üzere başka Avrupa ülkelerinde gözaltına alındı.