Anasayfa Haber SSD’lerin Geleceği Değişebilir: Kioxia, Kapasiteyi İki Katına Çıkaran Teknolojiler Geliştiriyor

SSD’lerin Geleceği Değişebilir: Kioxia, Kapasiteyi İki Katına Çıkaran Teknolojiler Geliştiriyor

Hem kurumsal hem tüketici düzeyinde depolama gereksinimleri her geçen gün artıyor. Bellek üreticileri ise özellikle katı hal sürücüleri olmak üzere bu gereksinimlere yanıt vermek üzere sürekli projeler geliştiriyor. Kioxia‘daki NAND araştırmacıları, hepta-level cell NAND flaş adı verilen yeni bir depolama mimarisinin çalışma konseptini gösterdiler.

Yeni NAND türü, hücre başına 7 bit barındırabiliyor ve böylelikle QLC NAND flaşın neredeyse iki katı kadar depolama kapasitesi sağlıyor. Elbette bahsi geçen HLC yongalar yarına hazır olmayacak. Kioxia mühendisleri şu sıralar depolama mimarisini son kullanıma uygun hale getirmek için çalışıyor. Eğer şirket bu depolama mimarisini oda sıcaklığına uygun olacak şekilde stabilize edebilirse, tüketici ve kurumsal alanda kullanılan sabit diskler artık yerini SSD’lere bırakabilir.

Kioxia, hepta düzeyinde NAND bellekler üretmek için kriyojenik soğutmayla birlikte hücre yoğunluğunu artırmak üzere yeni silikon işlem teknolojisi adı verilen yeni bir tasarım kullanıyor. Yeni silikon işlem teknolojisi, mevcut poli-silikon malzemelerin yerine bellek hücresi transistörünün içindeki bir kanalda yer alan tek kristalli bir silikon kullanmakta. Bu da NAND flaştan gelen okuma parazitlerinin miktarını üçte ikiye kadar azaltıyor. Başka bir deyişle, yeni silikon işlem teknolojisi NAND flaştan veri okumak için daha temiz okuma sinyalleri üretiyor. Nihayetinde ise bit hücre kapasitesi 7’ye kadar çıkartılabiliyor.

Bir başka avantaja gelince, bellek üreticisi yeni depolama mimarisinin üretiminin de önemli ölçüde daha ucuz olacağını söylüyor. Sonuç olarak, günümüzde piyasada bulunan SSD’lere kıyasla hem daha ucuz, hem daha yüksek depolama sunan çözümler görmemiz mümkün. Eğer Kioxia yakın gelecekte hepta-level cell NAND üretimine başlarsa, SSD dünyasının geleceği hızlı bir şekilde değişmeye başlayabilir.