Anasayfa Haber PC Satışları Yıldan Yıla %30 Düştü

PC Satışları Yıldan Yıla %30 Düştü

IDC, 2023’ün ilk çeyreğinde PC sevkiyatlarının önemli oranda gerileme yaşadığını bildirdi. PC sevkiyatları bir önceki yıla göre %29 oranında azalarak bu sektörde iş yapan tüm şirketlerde tahribat yarattı. Şaşırtıcı bir şekilde, gerileme döneminde en çok zarar gören şirket Apple oldu.

Bu önemli düşüşte azalan tüketici talebi, stok fazlası ve gerileyen makroekonomik ortamın rol oynadığı not edilmiş. IDC’nin ilk verilerine göre, küresel PC sevkiyatları 2022’nin aynı dönemine kıyasla %29’luk düşüşle 56,9 milyonda kısıtlı kaldı. Analistler bu sonuçlarla birlikte COVID kaynaklı yüksek talep döneminin geride kaldığını söylüyor. Başka bir deyişle, piyasa artık pandemi önceki seyrine geri dönüyor.

İlk çeyrekteki rakamları kıyaslamak için geride kalan yıllara bir göz atalım. 2019 yılının ilk çeyreğinde 58,2 milyon, 2018’de ise 60,6 milyon adetlik gönderim yapıldı. Bu da demek oluyor ki 2023 yılında satışlar daha da geride.

PC Satışları

Tüm PC üreticilerinin satışları gerilerken, Apple yıldan yıla %40,5’lik düşüşle en büyük kaybı yaşayan şirket oldu. Apple’ın son yıllardaki öncelikli odak noktası iPhone’lar ve hizmet işletmeleri oldu. Teknoloji devi M2 Pro ve M2 Max tabanlı dizüstü bilgisayarlarını ilk çeyreğin başlarında piyasaya sürdü. Öte yandan 2020’den kalma M1 işlemcili dizüstü bilgisayarlar halen bir güncelleme almadı.

Genel PC pazarı söz konusu olduğunda sıralama değişmedi. Pazar payı bakımından ilk beş büyük PC üreticisi şöyle sıralanıyor: Lenovo (%23.9), HP (%21.5), Dell (%16.0), Apple (%7.5) ve Acer (%6.4).