Anasayfa Haber Araştırmacılar, Uzayabilen Esnek OLED Ekran Geliştirdiler

Araştırmacılar, Uzayabilen Esnek OLED Ekran Geliştirdiler

Chicago Üniversitesi Pritzker Moleküler Mühendisliği okulundan bilim adamları, şimdiye kadar gördüğümüz tüm esnek ekranlardan daha iyi bükülebilen, esneyen ve katlanabilen bir OLED ekran prototipi geliştirdiler. Araştırmacılar, bu ekranın dayanıklılığından ödün vermeden gerçek boyutunun iki katına çıkabileceğini de iddia ediyor.

Esnek malzeme, bir anahtarlığa takılabilecek şeffaf bir lastik gibi görünüyor. Görüntülenen resim yüksek düzeyde netliğe sahip ve maddenin görüntü alanındaki saydamlığının neredeyse tamamını kaybetmesine yetecek kadar parlak.

Araştırmacı ekip, diğer birçok çığır açan keşfin yaptığı gibi maddeye tesadüfen rastlamadı. Moleküler Mühendislik Profesörü Juan de Pablo ve Yardımcı Doçent Sihong Wang, son derece esnek, ışık yayan bir kauçuk geliştirip geliştiremeyeceklerini görmek için kasıtlı olarak yola çıktılar.

De Pablo bir basın açıklamasında, “İlgilenilen yeni polimerlerin atomik modellerini geliştirebildik ve bu modellerle, bu molekülleri çekip bükmeye çalıştığınızda onlara ne olduğunu simüle ettik” dedi.

Ayrıca, “Artık bu özellikleri moleküler düzeyde anladığımıza göre, esnekliğin ve parlaklığın optimize edildiği yeni malzemeler tasarlamak için bir çerçevemiz var” yorumunda bulundu.

Wang, daha önce esneyebilen ve gerilebilen nöromorfik bilgi işlem çipleri oluşturmak için çalışmalar yapmıştı. Lastik ekranların, bu amaca yönelik “devasa” bir adım olduğunu söylüyor.

Şu anda bu prototipin boyutu minimum seviyede ve sadece yeşil ve beyaz renkleri gösteriliyor. Araştırmacı ekibin bir sonraki amacı renk gamını artırmak olacak. Ek olarak, cihazın verimliliği halihazırda şu anki OLED’lerle aynı seviyedeyken, Wang performansı artırmak istiyor.

Wang, teorik olarak %100’lük bir kuantum veriminin elde edilebileceği söylüyor.