Anasayfa Makale SSD’ler Ne Kadar Arıza Çıkarıyor?

SSD’ler Ne Kadar Arıza Çıkarıyor?

Sabit diskler, fiyatına karşılık sunduğu yüksek depolama kapasitelerinden dolayı uzun yıllar boyunca hem tüketiciler hem şirketler tarafından kullanıldı. Maliyet dengesi son yıllarda değişmeye başladı, SSD’ler sürekli olarak ucuzlamaya devam ediyor. Bu nedenle hem oyuncular hem işletmeler sistemlerinde kullandığı SSD’lerin sayısını artırıyor.

Bulut depolama sağlayıcısı Backblaze, depolama sunucularında sayısız ürüne yer veren büyük bir işletme. Şirket yalnızca hizmet vermekle kalmıyor, aynı zamanda sürekli olarak SSD ve HDD’lerin arıza oranlarına ilişkin raporlar tutuyor. Daha öncesinde SSD ve HDD’lerde gözlemlenen arıza oranlarına bakmıştık. Şimdi ise güncel verilerle katı hal sürücülerinde tespit edilen hata payına değinelim.

Backblaze, depolama sunucularında önyükleme sürücüsü olarak kullanılan 2.906 SSD’nin istatistiklerini tuttu. Aslında bunlar yalnızca önyükleme sürücüleri değil, aynı zamanda günlük dosyaları ve geçici dosyalarla da işlem (okuma/yazma) yapılıyor. Günlük dosyaları bazen fazlasıyla aşınma yıpranmaya neden olabiliyor.

Depolama firması 2018’den itibaren önyükleme sürücüleri için SSD’leri kullanmaya başladı. Tutulan istatistiklerle birlikte 2.906 adet SSD’nin ne kadar süre dayandığına bakılıyor. Ayrıca kullanılan ürünler de pek yabancı değil. Dolayısıyla veriler son tüketicilerin fikir sahibi olması için yeterli.

İstatistiklere geçmeden önce bazı detaylardan bahsedelim. Backblaze’in kullandığı SSD’lerin çoğu en yeni M.2 NVMe modelleri değil. Ayrıca çoğu sürücü yalnızca 250 GB, yaklaşık üçte biri 500 GB ve yalnızca üçü 2 TB depolama alanı sunuyor. Yani kapasiteler genel olarak düşük. Ancak aynı üründen çok sayıda kullanıldığında donanım yönetimi söz konusu olduğunda işler daha da basitleşiyor.

SSD’ler Ne Kadar Arıza Açıyor?

Aşağıdaki tabloda kullanılan sürücü modellerini görebilirsiniz. Bunların yedisi sıfır hata oranına sahip, ancak şirket sistemlerinde çok sayıda DELLBOSS VD (Boot Optimized Storage Solution-Önyükleme İçin Optimize Edilmiş Depolama Çözümü) modeli kullanmış. Diğer altısında 40’tan az SSD kullanılıyor ve dördü sadece iki ya da üç sunucuda kurulu. Büyük miktarda kullanıma sahip olan sürücülere, özellikle de 100.000’den fazla kullanım gününe sahip olanlara dikkat etmek daha yararlı.

Bu modeller: Crucial MX500 250 GB, Seagate BarraCuda SSD ve ve Dell BOSS. MX500 ilk olarak 2018’in başlarında satışa sunuldu, ancak şirket sunucularında kullanılan Crucial MX500 sürücülerin ortalama yaşı çok düşük (yedi aylık). Açıkça görülüyor ki Backblaze, her zaman yeni nesil SSD’leri benimseyen bir şirket değil.

2022 SSD Arıza-Hata Oranları

Lafı fazla uzatmadan verilere geçecek olursak, genel olarak önyükleme SSD’lerinin yıllık arıza oranı %1‘in altında. Son üç yılın geneline baktığımızda ise toplam 46 sürücü arızası ile yıllık %1 hata oranı aynı şekilde devam ediyor. Şirket ayrıca 2021’de hızlı şekilde gerçekleşen iki arızanın ardından MX500’ün 2022’de çok daha iyi performans gösterdiğini belirtiyor.

ssd arıza oranı

Seagate’in eski ZA250CM10002 modeli geçen yıl %2’lik arıza oranına sahipti. Daha yeni ZA250CM10003 modeli ise daha fazla hizmet günü ve daha az arıza miktarına sahip. Yani Seagate sürücülerin arıza eğilimini bir süre daha takip etmek gerekecek.

Backblaze’in incelediği bir diğer veri de SMART tarafından raporlanan SSD sıcaklığı. Grafikteki değerler gördüğünüz gibi sıfırdan başlamıyor, bu nedenle dalgalanma varmış gibi görünebilir. Ancak sürücü sıcaklıkları ortalama 34,4C ile 35,4C arasında değişiklik gösteriyor. Başka bir deyişle, neredeyse hepsi benzer sıcaklıklarda çalışıyor.

ssd arıza oranı

Elbette bu sadece ortalama ve bazı aykırı değerler var. Dört adet 20C’lik sürücü ve bir adet 61C’lik sürücü gözlemlenmiş. Yukarıda görülen çan eğri arızalı sürücülerle ilişkili olsaydı fena olmazdı, ancak yıl boyunca yalnızca 25 toplam arızayla bu mümkün olmadı.

Backblaze tarafından kullanılan SSD’lerin sayısı sabit sürücülerin sayısına kıyasla çok az. Şirket geçen yıl 290.000’den fazla sabit diske ev sahipliği yapmış. Bunun nedeni SSD’lerde hiçbir müşteri verisinin depolanmaması; yalnızca işletim sistemi, geçici dosyalar ve günlükler için kullanılıyorlar. Yine de yaklaşık 3.000 adetlik SSD verisi küçümsenecek bir miktar değil.

Öte taraftan, HDD’lerin %1,37’lik arıza oranı var. Bu SSD’lerin HDD’lerden daha güvenilir olduğunu kanıtlar mı? Tam olarak değil. Veriler kısıtlı lakin genel olarak katı hal sürücülerinde hata oranının daha düşük olduğunu söylemek mümkün. SSD’lerin benimsenme oranı önümüzdeki yıllarda daha da artacak, böylelikle daha kapsamlı bilgiler ortaya çıkacak.