Anasayfa Haber Microsoft’un Activision Blizzard’ı Satın Alımı İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu Tarafından Engellendi

Microsoft’un Activision Blizzard’ı Satın Alımı İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu Tarafından Engellendi

microsoft activision blizzard

Aylarca süren araştırmaların ardından İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), 69 milyar dolarlık anlaşmaya ilişkin nihai raporunu yayınladı.

CMA, “hızla büyüyen bulut oyun pazarının geleceğini değiştireceği ve önümüzdeki yıllarda İngiltere’deki oyuncular için daha az yenilik ve seçeneğe yol açacağı” endişesiyle anlaşmayı engellediğini açıkladı.

Microsoft’un bu karara itiraz edeceğini de bazı kaynaklar doğruladı. CMA konuya ilişkin ek açıklamalarda bulundu;

“Microsoft bulut oyun hizmetlerinde güçlü bir konuma sahip, CMA’nın elindeki kanıtlar Microsoft’un Activision Blizzard oyunlarını kendi bulut oyun hizmetine özel hale getirmeyi ticari açıdan faydalı bulacağını göstermiştir. Microsoft halihazırda küresel bulut oyun hizmetlerinin tahmini olarak %60-70’ine sahiptir. XBOX, Windows, Azure ve XBOX Cloud Gaming’e sahip olması nedeniyle bulut oyun alanında nice önemli güçlere sahiptir.

Bu anlaşmayla birlikte Microsoft, Call of Duty, Overwatch ve World of Warcraft gibi önemli oyunlara sahip olacak. Bu sayede pazardaki avantajını pekiştirecektir. CMA’nın elindeki kanıtlar, bu anlaşmanın olmaması halinde Activision’ın gelecekte bulut platformları üzerinden oyun hizmeti sağlamaya başlayabileceğini göstermektedir.

Bu bulut sistemi Birleşik Krallık’taki oyuncuların pahalı oyun konsolları ve PC’ler satın almaktan kaçınmalarını sağlıyor. Oynanabilirlik konusunda daha fazla esneklik ve seçenek sunuyor. Hızla büyümeye başlayan bulut oyun pazarında Microsoft’un böylesine güçlü bir pozisyon almasına izin vermek, bu fırsatların geliştirilmesi için bolca öneme sahip olan inovasyonu baltalama ihtimali doğuruyor.”

Microsoft Nintendo Call of Duty

Microsoft’un başkanı Brad Smith yaptığı açıklamada şirketin CMA’nın kararından dolayı “hayal kırıklığına uğradığını” söyleyerek temyize gideceklerini belirtti.

“Bu anlaşmaya olan bağlılığımız tamdır ve temyize gideceğiz. CMA’nın bu kararı rekabet endişelerini gidermek için önerdiğimiz pragmatik yolu dinlemeden reddediyor. Biz Activision Blizzard’ın popüler oyunlarını 150 milyon cihazda daha kullanılabilir hale getirebilmek için sözleşmeler imzaladık. Bu sözleşmeleri de yasal çözümlerle güçlendirmeye kararlıyız. Bu uzun müzakerelerin ardından bu kararı duymak bize bu oyun pazarının ve ilgili bulut teknolojisinin gerçekte nasıl çalıştığına dair yanlış bilgiler edindiklerini gösteriyor ve hayal kırıklığına uğratıyor.”