Anasayfa Haber SpaceX’in Cumartesi Günü Fırlatacağı Falcon Heavy Roketi Nasıl İzlenir?

SpaceX’in Cumartesi Günü Fırlatacağı Falcon Heavy Roketi Nasıl İzlenir?

SpaceX'in Cumartesi Günü Fırlatacağı Falcon Heavy Nasıl İzlenir?

SpaceX, faaliyette olan en güçlü roketlerden biri olan Falcon Heavy’nin fırlatılışı için son hazırlıklarını yapıyor. Şirket, roketi 29 Nisan 2023 Cumartesi günü Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden saat 02:29’da fırlatmayı planlıyor.

Falcon Heavy’nin yeni görevi ile Kaliforniya merkezli ViaSat için Boeing tarafından inşa edilen üç yeni nesil sabit uydudan ilki olan ViaSat 3 Americas geniş bant iletişim uydusunu konuşlandıracak.

Ayrıca Arcturus adlı küçük bir iletişim uydusunu da Kaliforniya merkezli bir iletişim uydusu operatörü olan Astranis Space Technologies için ikincil bir faydalı yük olarak konuşlandıracak.

Falcon Heavy, SpaceX’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot ve kargo taşımanın yanı sıra uyduları yörüngeye taşımak için de kullandığı yeniden kullanılabilir, üç Falcon 9 iticisinden oluşan bir roket.

SpaceX, kısa bir süre önce fırlatma öncesinde roketi gösteren birkaç görüntü tweetledi. İlk fotoğrafta Falcon Heavy’i uzaya taşıyacak 27 Merlin motorunun tamamı görülüyor. Ayrıca Falcon Heavy, SpaceX CEO’su Elon Musk’a ait bir Tesla Roadster’ı yörüngeye gönderdiği 2018 yılındaki ilk uçuşundan bu yana beş görevi başarıyla gerçekleştirdi. Son olarak da Ocak ayında ABD Uzay Kuvvetleri için iki uyduyu uzaya göndermişti.

Fırlatıldığında 5 milyon pound’dan fazla itiş gücü sağlayan Falcon Heavy son derece güçlü bir roket. Ancak, yaklaşık 17 milyon pound itiş gücüyle tanıdığımız SpaceX Starship roketinin gücüyle boy ölçüşemiyor. SpaceX kısa bir süre önce Super Heavy ve Starship uzay aracından oluşan Starship’i test etti. Ancak roket fırlatıldıktan dakikalar sonra patlayınca ilk uçuş sona erdi.

Falcon Heavy Nasıl İzlenir?

Görevin ilk aşamalarının canlı yayınını SpaceX’in YouTube kanalını ziyaret ederek izleyebilirsiniz. İzleyiciler, 27 Merlin motorunun roketi gökyüzüne doğru fırlatışını ardından iticilerden ikisinin muhteşem inişine tanıklık edecek.

Unutmadan, bu görev çeşitli nedenlerle birkaç kez ertelendi. Bu sebeple fırlatma planındaki herhangi bir son dakika değişikliği için SpaceX’in Twitter hesabını kontrol edebilirsiniz.