Anasayfa Haber AMD, Ryzen 7000 Yanma Sorunlarına Yönelik Güncelleme Yayınladı

AMD, Ryzen 7000 Yanma Sorunlarına Yönelik Güncelleme Yayınladı

Igor’s Lab, Ryzen 7000 yanma sorunları üzerine yayınlanan AGESA ComboAM5 1.0.7.0 yamasına ilişkin yeni tespitler yaptı. AMD, yeni anakart yazılım güncellemesiyle ilgili sıcaklık kontrol sistemiyle ilgili birçok farklı sorunu gidermiş görünüyor.

Yeni birleşik yama artık 1,3v’luk zorunlu bir SoC voltaj sınırı belirliyor, işlemcilerin sıcaklık sınırlarının ötesine geçmesini engellemek için yeni SMU hata düzeltmelerini içeriyor. AMD konuyla ilgili fazla detay vermiş değil. Ancak görünüşe göre Ryzen 7000’in SMU’su içindeki sıcaklık kontrol sistemini çevreleyen optimizasyon sorunları (önceki AGESA sürümleri) bir süredir mevcuttu. Bu da çipin TJmax’a (sıcaklık tavan değeri) ulaştığında yanlış çalışmasına neden oluyordu. Kesin olmamakla birlikte, bu SMU hatasının SoC voltajları ile birlikte Ryzen 7000 yanmalarına sebep olma ihtimali yüksek.

Sorun özellikle CBS SMU_COMMON ‘PROCHOT Control’ ve PROCHOT Deassertation Ramp Time ile ilgili. Bunlardan ilki, CPU hedeflenen termal sınıra ulaştığında CPU’yu aşırı ısınmaya karşı koruyan bir termal güvenlik mekanizması. SMU, termal eşiğin altında kalmak ve olası hasarı önlemek için CPU gücünü ve frekansını azaltacak bir PROCHOT sinyali göndermekle yükümlü.

İkincisi ise termal sınıra ulaşılmadığında (ve PROCHOT sinyali etkin olmadığında) CPU’nun gücü ve frekansı tekrar artırmasına izin veriyor. Yani ilk mekanizmanın tersi diyebiliriz. Bu sistem zaman tabanlı. Nitekim CPU, yedek sıcaklık boşluğu olduğunda gücü ve saat hızlarını kademeli olarak artırabiliyor.

Igor’un raporundaki AMD yama notlarına göre, her iki mekanizmanın da önceki AGESA kod güncellemelerine sahip Ryzen 7000 CPU’lar üzerinde hiçbir etkisi yoktu. Öte yandan, bahsi geçen problemlerin ne kadar kapsamlı olduğunu bilmiyoruz. Yine de Ryzen 7000 serisi bir işlemci kullanıyorsanız anakart BIOS’unu mümkün olan en kısa sürede AGESA ComboAM5 1.0.7.0 yamasını içeren bir sürüme yükseltmenizi öneriyoruz.