Anasayfa Makale Yapay Zeka İş Hayatını da Değiştiriyor: Microsoft Copilot

Yapay Zeka İş Hayatını da Değiştiriyor: Microsoft Copilot

Microsoft Copilot yapay zeka

Günümüzde teknolojiyi artık hayatımızın hemen her noktasında kullanıyoruz. İş, eğlence, sosyalleşme ve daha birçok şey. Yapay zeka (AI) teknolojileri geliştikçe teknolojiler, dolayısıyla hayatımız da değişiyor. Teknoloji devleri yapay zekayı tüm platformlarında, işletim sistemlerinde ve yazılımlarında daha sık kullanmaya başladı.

Microsoft, iş hayatında yeni nesil yapay zekanın gücünden daha fazla yararlanmak için yeni bir platform tanıttı: Microsoft 365 Copilot. Yeni platform, LLM’lerin (büyük dil modelleri-large language models) gücünü Microsoft Graph ve Microsoft 365 uygulamalarındaki verilerle birleştirerek üretkenliği artırmayı hedefliyor. Microsoft Başkanı ve CEO’su Satya Nadella, Copilot’u öyle özetliyor:

Bugün çalışma şeklimizi temelden değiştirecek, yeni bir üretkenlik artışı dalgasının kilidini açacak olan bilgi işlemle etkileşim şeklimizin evrimindeki bir sonraki büyük adımı işaret ediyor. İş için yeni copilot’umuzla insanlara daha fazla yetki veriyor ve teknolojiyi en evrensel arayüz olan doğal dil aracılığıyla daha erişilebilir hale getiriyoruz.

Teknoloji devi ayrıca yeni bir çözüm daha duyurdu: Business Chat (İş Sohbeti). Business Chat, daha önce hiç yapamadığınız şeyleri yapmak için dil modellerini, Microsoft 365 uygulamalarını ve kullanıcı verilerini (takviminiz, e-postalarınız, sohbetleriniz, belgeleriniz, toplantılarınız ve kişileriniz) kullanacak. Örneğin “ekibime ürün stratejisinde yaptığımız güncellemeleri anlat” gibi doğal dil komutları vermek, işleri basitleştirmek mümkün. Nihayetinde ise yapay zeka sabahki toplantılara, e-postalara ve sohbet konularına dayalı bir durum güncellemesi oluşturabiliyor.

Copilot Nedir?

Copilot, Microsoft 365’e iki şekilde entegre edildi. Her gün kullandığınız Microsoft 365 uygulamaları (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams gibi) artık yapay zeka desteğine sahip. Böylelikle kullanıcıların çalışmalarıyla ilişkili olarak yaratıcılığın ortaya çıkarılması, becerilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Microsoft, Copilot ile saklayacağınız, değiştireceğiniz ve istemediğiniz her şeyin kontrolünün sizde olduğunu söylüyor. Yeni yapay zeka destekli çözümlerle Word’de daha yaratıcı, Excel’de daha analitik, PowerPoint’te daha etkileyici ve Outlook’ta daha üretken olabilirsiniz. En azından Microsoft’a göre böyle.

Microsoft 365 Copilot’un İşleyişi

Copilot’un işlevlerini üç başlıkta özetleyecek olursak;

Yaratıcılık

Word’de yeni bir sayfa oluşturduğunuzda bile yapay zeka hemen devreye giriyor. Copilot, üzerinde düzenleme ve yineleme yapabileceğimiz hazır bir taslak sunarak yazma, kaynak bulma ve düzenleme sürelerini daha verimli şekilde kullanmamıza imkan tanıyor.

Doğal olarak, yapay zekanın her zaman yanılma payı var; yani sonuçlarda bazen yanlışlıklar olabilir. Ancak küçük hataları düzeltmek yine bizim elimizde. Yazar olarak kontrol her zaman bizde. Copilot’tan yazıyı kısaltmasını, yeniden yazmasını veya geri bildirim vermesini isteyebilirsiniz.

Öte yandan, PowerPoint’teki işlevler geçmişte hazırladığınız bir belgeden ilgili içeriği ekleyerek basit bir komutla güzel sunumlar oluşturmanıza yardımcı olacak. Excel’de ise Copilot ile trendleri analiz edebilir ve saniyeler içinde profesyonel görünümlü veri görselleri oluşturabilirsiniz.

Üretkenlik

Hepimiz bir işle uğraşırken bir noktaya odaklanmak isteriz, ancak zamanımızın büyük bir kısmı sıkıcı işlerle geçer. Microsoft’un yapay zekası iş yükünü hafifletmek üzere burada. Outlook’tan başlayarak, uzun e-posta dizilerini özetlemekten önerilen yanıtları hızla hazırlamaya, gelen kutusunun saatler değil dakikalar içinde temizlenmesine kadar birçok konuda işlerimizi kolaylaştıracak.

Yöneticiler Teams’de toplantıların verimli geçmesini ister. Copilot, toplantı sırasında gerçek zamanlı olarak kimin ne söylediği ve insanların nerede aynı fikirde olup nerede aynı fikirde olmadıkları da dahil olmak üzere önemli tartışma noktalarını özetleyebiliyor ve önerilerde bulunabiliyor. Power Platform’da ise Copilot ile kişiler tekrarlayan görevleri otomatik hale getirebiliyor ve sohbet robotları oluşturabiliyor.

GitHub verilerine bakılırsa Copilot üretkenlik konusunda oldukça başarılı. GitHub’da Copilot kullanan geliştiricilerin %88’i daha üretken olduklarını, %74’ü daha tatmin edici işlere odaklanabildiklerini ve %77’si bilgi veya örnek aramak için daha az zaman harcadıklarını söylüyor.

Öte yandan Copilot sadece bireysel işlerde etkili değil. Yapay zeka, her kuruluş için yeni bir bilgi modeli yaratabiliyor. Bunu yaparken de devasa veri ve içgörü kaynaklarından yararlanıyor. Business Chat, veri havuzundan ihtiyacınız olan bilgi ve içgörüleri ortaya çıkarmak için tüm iş verileri ve uygulamaları baz alarak genel bir çalışma yapmakta. Böylelikle şirket içinde bilgi akışı sağlanırken bazı şeylerin yanıtı çoktan yapay zeka tarafından verilmiş olacak. Business Chat’e Microsoft 365.com’dan, iş hesabıyla oturum açıldığında Bing’den veya Teams’den erişmek mümkün olacak.

Beceri Gelişimi

Copilot, becerileri daha ileri bir seviyeye taşımak ve insanların henüz öğrenemediği şeylerde daha hızlı yol katetmesini sağlayacak. Kullanıcılar genelde Microsoft 365’te bulunan binlerce komut arasından yalnızca “tablo ekle” gibi belirli komutları kullanmakta. Şimdi tüm altyapı yapay zeka tarafından kullanılacak.

Yazılım devine göre Copilot, insanların yapay zeka ile çalışma şeklini ve yapay zekanın insanlarla çalışma şeklini temelden değiştirecek. Her yeni çalışma biçiminde olduğu gibi bir öğrenme eğrisi var, ancak bu yeni çalışma biçimini benimseyenler hızla avantaj elde edecekler.

Copilot Sistemi: Kurumsal Kullanıma Hazır Yapay Zeka

Microsoft, Copilot Sistemi ile kurumsal kullanıma hazır yapay zeka sunmak için benzersiz çözümlere sahip olduğunu söylüyor. İş amaçlı kullanıma yatkın olan yapay zeka çözümü, Microsoft 365’e yerleştirilen ChatGPT‘den daha fazlasına sahip. Özetle Copilot, GPT-4 de dahil olmak üzere yapay zeka dil modellerinin gücünü Microsoft 365 uygulamaları ve Microsoft Graph’teki iş verilerinizle birleştirmek için perde arkasında çalışan gelişmiş bir işleme ve düzenleme motoru olarak tanımlanıyor. Ve tamamen iş verilerine dayanıyor.

Yapay zeka destekli LLM’ler büyük ancak sınırlı bir veri topluluğu üzerinde eğitilmekte. İş dünyasında üretkenliğin kilidini açmak için LLM’leri güvenli, uyumlu ve gizliliği koruyan bir şekilde iş verileriyle entegre etmek gerek. Microsoft 365 Copilot, hem veri akışı hem de Microsoft Graph’e gerçek zamanlı erişime sahip.

Microsoft Copilot yapay zeka

Sonuç olarak belgeler, e-postalar, takvim, sohbetler, toplantılar, kayıtlı kişiler ve diğer iş verileri dahil olmak üzere tüm bilgiler yapay zeka tarafından kullanılmakta. Tüm bu bilgiler anlık duruma göre derleniyor. Örneğin o anda bulunduğunuz toplantı verileri, bir konu hakkında gönderilen/alınan e-postalar, geçen hafta yaptığınız sohbet konuşmaları dahil olmak üzere birçok şeyin birleşimiyle birlikte son kullanıcıya doğru ve alakalı yanıtlar sunulması amaçlanıyor.

Güvenlik

Tüm bu cümlelerden sonra aklınıza güvenlik endişeleri gelmiş olmalı. Microsoft, her şeyin kapsamlı güvenlik, uyumluluk ve gizlilik yaklaşımı üzerine inşa edildiğini vurgulamış. Microsoft 365’e entegre edilen Copilot, kuruluşun tüm değerli güvenlik, uyumluluk ve gizlilik ilkelerini ve süreçlerini otomatik olarak benimsemekte. Yazılım devine göre, iki faktörlü kimlik doğrulama, uyumluluk sınırları, gizlilik korumaları ve daha fazlası Copilot’u güvenebileceğiniz yapay zeka çözümü haline getiren faktörler.

Bununla birlikte, yapay zeka desteğinin milyonlarca kişinin her gün kullandığı uygulamalara entegre edildiği belirtilmiş. Microsoft 365 Copilot, milyonlarca insanın günlük olarak kullandığı Word, Excel, PowerPoint, Outlook ve Teams gibi yazılımlara dahil edildi.

Copilot’un Geleceği

Yazılım geliştiricisi, önümüzdeki aylarda Copilot’u tüm üretkenlik uygulamalarına getireceklerini söylüyor. Şu an için fiyatlandırma ve lisanslama hakkında bir bilgi paylaşılmadı.