36 yaşındaki bir Ukraynalı, 300 milyondan fazla kişinin özel bilgilerini Rusya’ya satmaktan tutuklandı. Ukrayna siber polisi zanlının çalıntı bilgileri Telegram üzerinden pazarladığını belirtti.
The Record tarafından operasyona ait paylaşılan bilgilere göre yakalanan şahıs, Ukrayna ve bazı Avrupa ülkelerine ait vatandaşların; pasaport bilgileri, vergi numaraları, doğum belgeleri, ehliyetler ve banka hesap detayları gibi bilgilere bilginin miktarı ve türüne bağlı olarak 500 ila 2.000 dolar arasında değişen ücretlerle erişim imkanı sunuyordu.
Siber polis zanlının ruble karşılığında bu verileri Rus vatandaşlarına sattığını açıkladı. Ekipler Ukrayna’nın batısındaki Netishyn kasabasında şüphelinin evine baskın düzenlediğinde zanlı görevlilere karşı direndi ve bir polis memuruna saldırarak yaraladı.
Evinde yapılan arama sonucunda birkaç cep telefonu, SIM kartlar, yaklaşık 30 sabit disk, bilgisayar ekipmanları ve çeşitli sunucu donanımları ele geçirildi. 36 yaşındaki zanlı kötü amaçlı yazılım oluşturma, bilgisayar ağlarındaki bilgilere yasa dışı erişim ve bir polis memuruna şiddet uygulama suçlamalarıyla karşı karşıya.
Bu olay Telegram’ın siber suçlular için ne kadar popüler olduğunu gösteriyor. Uygulamanın denetim eksikliği ve 200.000 üyeye kadar büyük sohbet grupları oluşturma özelliği, çalıntı verilerin satılması için tercih edilen bir platform haline getiriyor.
Siber güvenlik şirketi Positive Technologies’in araştırmasına göre, 2022’nin ikinci çeyreğinde Telegram üzerinde hacking ile ilgili paylaşımlarda önemli bir artış yaşandı. Paylaşımların çoğu çalıntı verilerle ilgili olup hemen arkasından siber suç hizmetleri ve kötü amaçlı yazılım dağıtımıyla ilgili içerikler geliyor.
