Anasayfa Haber AMD CEO’su: Moore Yasası Ölmedi, 2nm’nin Ötesine Bakıyoruz

AMD CEO’su: Moore Yasası Ölmedi, 2nm’nin Ötesine Bakıyoruz

Moore Yasası’nın ardındaki isim olan Gordon Moore, Mart ayında hayata gözlerini yummuştu. Intel’in kurucularından olan Moore vefat etti fakat bir kılavuz görevi gören Moore Yasası uzun yıllarca teknoloji dünyasında anılmaya devam edecek.

Dr. Lisa Su, Barron’s ile yaptığı röportajda Moore Yasası’nın halen geçerliliğini koruduğunu, ancak sürecin yavaşladığını söyledi. AMD CEO’su, performans, verimlilik ve maliyet zorluklarının üstesinden gelmek için işlerin farklı yapılması gerektiğini de ekliyor. Bildiğiniz üzere son dönemde çiplet tasarım ve 3D paketleme gibi teknolojiler revaçta.

AMD, 2015’te ilk HBM tasarımları, 2017’de çiplet işlemciler ve 2022’de 3D V-Cache tasarımıyla birlikte 3D paketleme teknolojileri konusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Bu arada NVIDIA, Moore Yasası’nın artık bittiğin, ve iş stratejisi için geçerli olmadığını düşünüyor.

İlk olarak 1965’te kaleme alınan Moore Yasası, bir entegre devre üzerindeki transistör sayısının her yıl ikiye katlanacağını belirtiyordu. Bu yasa, yarı iletken endüstrisini sürekli olarak ileri taşımak üzere bir kılavuz rolü oynuyordu. 1975’te Moore, transistörlerin her iki yılda bir ikiye katlanacağını öngörerek bu yasayı revize etti. Pek çok tartışmaya ve bazı aksaklıklara rağmen, Moore Yasası büyük ölçüde geçerliliğini korudu.

Lisa Su ayrıca geçiş teknolojileri nedeniyle artan maliyet ve azalan nesilden nesile performans farkına rağmen ilerlemeye devam edeceklerini belirtti. AMD şu an itibarıyla 3nm üzerinde çalıştıklarını ve 2nm’nin ötesindeki teknolojiler için çalışmalar olacağını söylüyor.