Anasayfa Haber RTX 4060 Ti Özellikleri Perakendecide Listelendi

RTX 4060 Ti Özellikleri Perakendecide Listelendi

RTX 3060 Ti

GeForce RTX 4060 Ti adım adım geliyor. Son olarak Rus perakendecilerde ortaya çıkan listelemeler, yaklaşan Ada Lovelace mimarili kartın bazı özeliklerini doğruladı. 4060 Ti’ın 8 GB bellek kapasitesine sahip olacağını biliyorduk. GPU, GDDR6 belleklerle 128 bitlik veri yolu üzerinden iletişim kuracak.

NVIDIA, muhtemelen 18 Gbps hızında çalışan modüller kullanacak. Eğer sızıntılar doğruysa, RTX 4060 Ti sadece 288 GB/sn’lik toplam bant genişliği ile RTX 3060 Ti ve hatta RTX 2060 SUPER’e göre çok daha düşük bant genişliği sunacak.

İyi haber şu ki, RTX 4000 serisi kartlarda benimsenen Ada Lovelace mimarisiyle birlikte L2 önbellek miktarı 32 MB’a çıktı. Ayrıca yeni kartın RTX 3060’a kıyasla %36 daha fazla TFLOP hesaplama performansına sahip olduğu söyleniyor. Bu nedenle saf hesaplama gücü açısından önemli ölçüde daha hızlı olabilir.

Oyun kısmına dönecek olursak, daha düşük veri yolu, 288 GB/sn’lik düşük bellek bant genişliği ve 8 GB bellekler biraz darboğaz yaratabilir. Yeni nesil oyunlar, oyuncular oyun dünyasında dolaşırken nesneleri ve dokuları sürekli olarak GPU belleğine aktarıyor. Örneğin, Unreal Engine 5 oyunları Nanite kullanıyor çünkü açık oyun haritaları gerekli tüm dokuları ve varlıkları video belleğinde barındırmak için çok büyük hale geldi. Sonuç olarak bant genişliği oldukça önemli. Düşük genişlik, GPU’nun bitmiş bir kareyi oluşturmadan önce yeni dokuların akışını beklemesi gerektiğinde kare hızlarını düşürebilir.

Ek olarak, Palit markalı kartların 2310 MHz’den 2685 MHz’e kadar değişen dört ayrı frekans hızıyla listelendiğini belirtelim. Frekans hızları beklenenden biraz düşük gibi görünüyor, ancak bu bilgiler kesin olarak doğru olmayabilir. Mayıs ayının sonlarında her şeyi detaylıca ele alacağız.